«Πρέπει να γίνουν έξτρα αντιπλημμυρικά έργα. Αυξάνεται η επικινδυνότητα» – Tι λένε ειδικοί για Κηφισό και Ιλισσό
Διαβρωμένες υποδομές και σκουπίδια μέσα σε ρέματα ανεβάζουν τον δείκτη της επικινδυνότητας για πλημμυρικά φαινόμενα. Η Κατερίνα Παπαγιαννάκη, ερευνήτρια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο Ανδρέας Ευθυμίου, δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου μίλησαν στο EΡΤΝews και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» για τον αγώνα δρόμου που πρέπει να γίνει ώστε οχυρωθούν οι πόλεις.
Αναφερόμενη στην κλιματική αλλαγή που «είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή» η κα Παπαγιαννάκη εστίασε στην ευαλωτότητα της περιοχής του Κηφισού, έχοντας μελετήσει τα στοιχεία 140 ετών.
«Τα περισσότερα επεισόδια ήταν γύρω από τον Κηφισό, μέχρι το σημείο όπου είχαν αρχίσει κάποια αντιπλημμυρικά έργα να γίνονται» δήλωσε στους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Νίνα Κασιμάτη προσθέτοντας ότι «η επικινδυνότητα αυξάνεται. Η συχνότητα τέτοιων επεισοδίων ακραίων καιρικών φαινομένων αυξάνονται και αναλόγως με το πού θα εκδηλωθούν, την ευαλωτότητα της κάθε περιοχής και την προετοιμασία που υπάρχει, ναι, μπορεί να έχουμε καταστροφικά αποτελέσματα».
Ως προς τον Κηφισό και το εάν θα μπορούσε να αντέξει ποσότητες νερού ανάλογες με αυτές που έπεσαν στη Βαλένθια η ερευνήτρια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών απάντησε: «Γνωρίζω κι εγώ ότι γίνονται διάφορες ενέργειες καθαρισμού του, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν πέσει μια τέτοια ποσότητα βροχής σαν αυτή που έπεσε στη Βαλένθια ή πέρυσι στη Θεσσαλία με 700 χιλιοστά βροχής πως θα συμπεριφερθεί ακριβώς η ροή και η συσσώρευση της των ρεμάτων της βροχής».
Η ίδια αναφέρθηκε και στον έξτρα παράγοντα κινδύνου που είναι η διάβρωση εδάφους από τις πυρκαγιές λέγοντας ότι «πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και ως πολίτες». Όσον αφορά στα κτήρια που είναι χτισμένα σε κοίτες ποταμών απάντησε ότι θα πρέπει να γκρεμιστούν εφόσον είναι αυθαίρετα. Ωστόσο, όπως είπε, το παράδειγμα της Μάνδρας δείχνει ότι δεν είναι κάτι που γίνεται εύκολα λόγω του πολιτικού κόστους. «Προφανώς πρέπει να γίνουν έξτρα αντιπλημμυρικά έργα» πρόσθεσε η κα Παπαγιαννάκη.
(EUROKINISSI)
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, επισήμανε ότι αντιπλημμυρικά έργα θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια και όχι μόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής.
«Και με μία σχετικά έντονη βροχόπτωση μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα» σημείωσε ενώ τόνισε ότι εκτός από τον Κηφισό πρέπει να δοθεί βάρος και στον Ιλισσό. Ο ίδιος απάντησε ότι έχουν γίνει κάποια έργα αλλά δεν επαρκούν καθώς ορισμένα από αυτά καθυστέρησαν λόγω πολιτικών και διαδικαστικών εμποδίων.
«Αν και έχουν γίνει προσπάθειες για την αποχέτευση και την αντιπλημμυρική προστασία, οι μεγάλες κατασκευαστικές καθυστερήσεις και η έλλειψη συντονισμού παραμένουν σημαντικά προβλήματα», πρόσθεσε.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More