Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

To ΕΡΤNews στα τούνελ της Χεζμπολάχ: Σφαίρες και ρουκέτες, 20 μ. κάτω από τη γη, εικόνες από τα υπόγεια στρατηγεία της σιιτικης οργάνωσης

Στα υπόγεια τούνελ της Χεζμπολάχ καταδύθηκε η κάμερα του ΕΡΤNews και η απεσταλμένη Έλενα Αποστολίδου, στα βόρεια σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου και στην περιοχή Αβιβίμ, για ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ.

Αποστολή – Λίβανος: Έλενα Απσοτολίδου, Κάμερα: Φώτη Πάντος, Ήχος: Αντώνης Κυπραίος

Η κατάβαση στα 20 μέτρα κάτω από τη γη δύσκολη. «Όλα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα, στο πρώτο κατέβασμα ουσιαστικά που κάνουμε χρειαζόμαστε βοήθεια, ενώ αυτό που κάνει ο στρατός εδώ που μας συνοδεύει, είναι να δώσει σε όλους έναν ειδικό αριθμό σε περίπτωση που χρειαστεί για έκτακτη ανάγκη» μεταδίδει η απεσταλμένη του ΕΡΤNews.

«Με γρήγορο βήμα περπατάμε μέσα στα τούνελ της Χεζμπολάχ, καταγράφοντας συγκλονιστικές εικόνες. Περισσότερα από τέσσερα χρόνια όπως λένε οι επίλεκτες δυνάμεις του ισραηλινου στρατού (IDF) χρειάστηκαν για να ανοίξουν τα τούνελ που συνδέουν υπογείως χωριά του Λιβάνου με περιοχές των συνόρων του Ισραήλ, δίνοντας τη δυνατότητα στα μέλη της Χεζμπολάχ να εξοπλιστούν και να δράσουν»

Η κάμερα του ΕΡΤNews με τον Φώτη Πάντο, βρέθηκε στα έγκατα της γης, στα τούνελ της Χεζμπολάχ, που συνδέουν τα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο. Όπως λένε οι ειδικές δυνάμεις του IDF ήταν δύσκολο να τα διασχίσουν καθώς είχαν πολύ καλά εργαλεία, τεχνολογία αλλά και προηγμένα συστήματα.
 
Στρατιώτες, μέλη της επίλεκτης δύναμης του IDF που συμμετείχαν στην επιχείρηση εντοπισμού του τούνελ, μιλάνε στην κάμερα του ΕΡΤNews

«Όταν τελειώσουμε την επιχείρηση ελέγχου και καταστροφής των οπλικών συστημάτων και σκοτώσουμε τον εχθρό θα ανατινάξουμε το τούνελ» λέει μέλος της μονάδας.

«Το πιο εντυπωσιακό στοιχειό του τούνελ είναι η είσοδος, που βρίσκεται στη μέση περίπου ενός νεκροταφείου» λέει ένας άλλος
 
Περπατώντας 500 μέτρα μέσα στο τούνελ, δεκάδες μέτρα κάτω από τη γη του Λιβάνου, η απεσταλμένη του ΕΡΤNews βρέθηκε σε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς και μεγάλους χώρους που κατασκεύασε η Χεζμπολάχ.

Σφαίρες, ρουκέτες, φαγητό και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς βρίσκεται στο ειδικό δωμάτιο της Χεζμπολάχ 20 μέτρα κάτω από τη γη. Στα τούνελ, όπως λένε οι αξιωματικοί, ήταν ένα από τα πιο κρίσιμα γι’ αυτούς δωμάτια  τους, καθώς από εδώ αποφάσιζαν και σχεδίαζαν να μπουν στο Ισραήλ.

«Ήταν πολύ σημαντικό γιατί επέτρεπε τη Χεζμπολάχ να μένει, να κοιμάται και να ετοιμάζεται για μια επίθεση» λέει μέλος του IDF.

Όπως ενημέρωσαν οι διοικητές του IDF, τα τούνελ συνδέουν χωριά μεταξύ τους με στόχο να παριστάνουν τα μέλη της Χεζμπολαχ τους πολίτες, προκειμένου μετά να ντύνονται και να γίνονται τρομοκράτες.
 
«Η Χεζμπολάχ τέσσερα χρόνια προετοιμαζόταν για τη μεγάλη είσοδο στο Ισραήλ με χιλιάδες στρατιώτες κυρίως από την ομάδα Ραντουάν. Η ειδική ομάδα που χρησιμοποιούσε την πρώτη γραμμή των χωριών» εξηγεί στην κάμερα του ΕΡΤNews ο διοικητής Μονάδας του IDF.
 
Το οδοιπορικό του ΕΡΤNews , ξεκίνησε από τη συνοριακή γραμμή του Ισραήλ στο Αβιβίμ. «Επιβιβαστήκαμε στα Χαμβι, περάσαμε τη ζώνη ευθύνης των Ηνωμένων Εθνών και βρεθήκαμε σε ένα μουσουλμανικό νεκροταφείο, εκεί όπου κατέληγε το τούνελ της Χεζμπολάχ. Σε απόσταση αναπνοής από το χωριό Μαρούν Ελ Ρας. Την ελληνική αποστολή και τα τηλεοπτικά δίκτυα FOX NEWS και ZDF συνόδευαν κομάντος που έδωσαν οδηγίες και μίλησαν στην κάμερα πριν την κατάβαση, ενώ στην περιοχή ακούγονται αναχαιτίσεις ρουκετών» μεταδίδει η Έλενα Αποστολίδου

Το πιο δύσκολο σημείο είναι το πρώτο, να κατέβει δηλαδή κανείς είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και δύσκολο και δεν γίνεται παρά μόνο με τη βοήθεια των ειδικών δυνάμεων.
 
«Είναι τούνελ της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και οι σκάλες που είδαμε στην αρχή είναι έξοδος νέων νεκροταφείων» λέει μέλος του IDF.  
 
Οκτώ μήνες σκληρής μάχης χρειάστηκαν οι δυνάμεις για να καταφέρουν να απωθήσουν τους μαχητές της Χεζμπολάχ και να φτάσουν στις υπόγειες σήραγγες, ενώ τόνοι εκρηκτικών χρησιμοποιούνται καθημερινά για να καταστρέψουν τα υπόγεια περάσματα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More