Αντίθετοι στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών οι κάτοικοι των Γιαννωτών και της Άκρης στον Αμάρμπεη
Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν οι κάτοικοι 8 χωριών της Ελασσόνας στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο όρος Αμάρμπεη που βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης της Ελασσόνας και αποτελεί το φυσικό σύνορο των νομών Λαρίσης και Κοζάνης η (χρησιμοποιώντας ευρύτερους γεωγραφικούς προσδιορισμούς) το σύνορο Θεσσαλίας και Μακεδονίας.
Πρόκειται για ένα ομαλό βουνό, χωρίς απόκρημνες πλαγιές και η υψηλότερη κορυφή του, ονομάζεται Αρχοντική, έχει υψόμετρο 1473 μέτρα. Από εκεί όπως τόνισε ο Νίκος Τάχατος και ο Μιλτιάδης Στρυμπώνης μπορεί εύκολα κανείς να θαυμάσει ανατολικά τον μυθικό Όλυμπο, δυτικά την Πίνδο, τα Γρεβενά, τον ποταμό Αλιάκμονα και βόρεια την Κοζάνη την λίμνη Πολυφύτου και την Πτολεμαϊδα.
Ανατολικά του βουνού , εκτείνεται το λεκανοπέδιο της αρχαίας Περραιβίας, που οριοθετείται από τον όλυμπο, τα Πιέρια όρη, το όρος Τίταρο, τον Αμάρμπεη και διαρρέεται από τον ποταμό Τιταρήσιο.
Μιλώντας στην ΕΡΤ 3, οι κάτοικοι των Γιαννωτών και της Άκρης που βρέθηκαν στην τοποθεσία “Παλιοσταύρι” και σε υψόμετρο 1.100 μέτρων τόνισαν ότι “αυτό που θέλουν να κάνουν στον Αμάρμπεη είναι ένα σοβαρό πλήγμα για όλα τα χωριά που βρίσκονται γύρω του. Εμείς που ζούμε εδώ θα αναγκαστούμε να φύγουμε και να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας. Αν, αυτό θέλουν να βγούνε και να το πούνε”.
Στο σημείο βρέθηκε και ο 92χρονος Βαγγέλης Τζήκας που έχει περπατήσει όλες τις πλαγιές και κορυφές του Αμάρμπεη με τα ζώα του και επεσήμανε ότι “αυτό το βουνό έχει ιστορία και ζωή, με τις ανεμογεννήτριες θα δώσουν τέλος σε όλα αυτά”.
Ο θεοδόσης Πλάτανος από την Άκρη Ελασσόνας είναι ορειβάτης και ζει στην Γερμανία και τόνισε ότι “έχω γυρίσει όλα τα βουνά των Άλπεων, πουθενά δεν υπάρχουν ανεμογεννήτριες. Εμείς γιατί να βάλουμε σε ένα βουνό που αποτελεί πνεύμονα ζωής για την ευρύτερη περιοχή”.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Κώστα Κεδρά, του Τηλέμαχου Γκουλέτσιου, του Βαγγέλη Καρατάσιου και πολλών άλλων που πήραν μέρος στη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στο βουνό “που μεγαλώσανε και αγαπήσανε για όλα αυτά που προσφέρει εδώ και χιλιάδες χρόνια”.
Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας που δήλωσε, ”πως ο Αμάρμπεης είναι ένα σπάνιο βουνό με πλούσια, πανίδα και χλωρίδα και ένα αρχαίο δάσος με βαλανιδιές, οπότε δεν μπορούμε να βάλουμε εκεί ανεμογεννήτριες”.
Οι κάτοικοι των Γιαννωτών, της Άκρης και των άλλων χωριών που βρίσκονται γύρω από τον Αμάρμπεη εμφανίζονται αποφασισμένοι να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και να μην επιτρέψουν ένα βουνό με ιστορία και ζωή, όπως λένε, να καταστραφεί για τα επιχειρηματικά συμφέροντα λίγων ανθρώπων.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More