Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η μελέτη για την ανασυγκρότηση της Βρίσας παραδίδεται την Τετάρτη στον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου

Η μελέτη για την ανάταξη και ανασυγκρότηση της Βρίσας και των Βατερών από τις συνέπειες της φωτιάς του 2022, που εκπονήθηκε από μία πολυπληθή επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου υπό την επίβλεψη του Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας, κ. Κώστα Καλαμποκίδη θα παραδοθεί την Τετάρτη το μεσημέρι στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Κώστα Μουτζούρη.

Η μελέτη θα παραδοθεί από τον κ. Καλάμποκίδη με την προσδοκία να αποτελέσει ένα εργαλείο για την χάραξη πολιτικών και τον σχεδιασμό έργων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην πληγείσα περιοχή Βρίσας, Βατερών και Σταυρού Λέσβου μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2022.

Τριάντα έξι καθηγητές, συνεργάτες και φοιτητές συνεργάσθηκαν από την επομένη κιόλας μέρα της κατάσβεσης της πυρκαγιάς καταγράφοντας όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την εκπόνηση της μελέτης που έχει ως απώτερο στόχο την συνολική ανάταξη και ανασυγκρότηση της καμένης περιοχής.

Και τούτο γιατί το  εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής αισθητικής φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής Βρίσας, Βατερών και Σταυρού στο νησί της Λέσβου υπέστη σημαντικότατες ζημίες από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, πέντε χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της 12ης Ιουνίου 2017.

Η πυρκαγιά έκαψε έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων σε μία ζώνη μήκους 6 και πλάτους 5 χιλιομέτρων, με περίμετρο 25 χιλιόμετρα. Από την καμένη περιοχή το 1/3 περίπου καλυπτόταν από δάσος, το 1/4 από φυσικούς βοσκότοπους και το υπόλοιπο τμήμα από καλλιέργειες και ελαιώνες. Το ποσοστό του αστικού χώρου που επλήγη ανέρχεται περίπου στο 1% της συνολικής έκτασης.

Οι άξονες που προτείνονται για ένταξη έργων στο  ΕΣΠΑ αφορούν:  

1.        ΑΓΡΟΤΙΚΗ & ΥΔΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

2.        ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΤΕΡΩΝ

3.        ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΟΔΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΗΜΩΝ Δ. ΛΕΣΒΟΥ & ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (ΒΑΤΕΡΑ – ΠΛΩΜΑΡΙ)

4.        ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΙΞΗΣ ΔΑΣΟΥΣ – ΟΙΚΙΣΜΩΝ

5.        ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΦΥΣΙΚΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

6.        ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΡΙΣΑΣ

Την επιστημονική ομάδα συγκροτούν:

Κ. Καλαμποκίδης, Ν. Σουλακέλλης, Ν. Ζούρος, Δ. Καβρουδάκης, Σπ. Αναγνώστου, Γ. Σιδηρόπουλος, Α. Κίζος, Τ. Tscheulin, Ό. Ρούσσου, Χ. Βασιλάκος, Π. Παλαιολόγου, Χ. Καλλονιάτης, Π. Γαγάνης, Θ. Κοντός, Ο. Τζωράκη, Η. Σιάρκος, Μ. Μαραγκουδάκης, Δ. Παρασκευόπουλος, Μ. Αριανούτσου, Δ. Καζάνης, Γ. Ξανθόπουλος, Γ. Τάταρης, Ε. Παπαδοπούλου, Σ. Προεστάκης, Π. Αναστασίου, Μ. Σκράπαρης, Θ. Χατζηβασιλείου, Ό. Ανδρεάδης, Σ. Σαχτούρης, Α. Λαμπρακόπουλος, Μ. Αντωνάκης, Ρ. Παλαιοπάνης, Η. Βαλιάκος, Ε. Πελέκου, Ν. Γκουγκούλιος και Δ. Λαχουρή.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More