Πώς η πρωτοβουλία BrainReGain ενώνει τον Ελληνισμό – Η ελπίδα επιστροφής για τους νέους Έλληνες της κρίσης
Η πρωτοβουλία BrainReGain – Ελληνισμός Εν Δράσει έχει αναδειχθεί ως μια δυναμική κίνηση, στοχεύοντας στη σύνδεση των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα τους, παρέχοντας ευκαιρίες επαναπατρισμού και συνεργασίας. Όπως επεσήμανε ο Κωνσταντίνος Κεσεντές, πρόεδρος της πρωτοβουλίας, αυτή η δράση ξεκίνησε από μερικά στελέχη επιχειρήσεων και τις ίδιες τις επιχειρήσεις, ωστόσο σταδιακά διευρύνθηκε, «έχουμε μαζί μας μια μεγάλη μερίδα των Ελλήνων του εξωτερικού, οπότε τώρα έχουμε τη χαρά να είναι μια χαρακτηριστική πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών, όπου συναντώνται οι επιχειρήσεις, τα στελέχη των επιχειρήσεων και οι Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι είναι και οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι».
Σύμφωνα με τον κ. Κεσεντέ, «η εκτίμηση είναι ότι την περίοδο της κρίσης έφυγαν περίπου 600 με 700 χιλιάδες νέοι, αναζητώντας επαγγελματική εξέλιξη στο εξωτερικό». Ωστόσο, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως περίπου 350.000 εξ αυτών έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα. Ο κ. Κεσεντές πρόσθεσε «Νομίζω ότι αξίζει να δώσουμε ένα θετικό μήνυμα ότι σίγουρα τα πράγματα δεν είναι ιδανικά. Η Ελλάδα όμως αλλάζει και πραγματικά δημιουργούνται οι συνθήκες που μπορεί να επιστρέψουν οι άνθρωποι. Και έχουμε και ένα λαμπρό παράδειγμα. Στο εξωτερικό έχουμε αστέρια που καλό είναι να επιδιώξουμε να έρθουν πίσω».
Έρευνα για την ελληνική διασπορά
Στη συνέχεια, η Ρεβέκκα Παιδή, αναπληρώτρια καθηγήτρια διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε η ερευνητική της ομάδα για τη διασπορά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Όπως τόνισε, η έρευνα επικεντρώθηκε στη σχέση των Ελλήνων της διασποράς με τη χώρα καταγωγής τους και κατά πόσο αυτή η σχέση έχει διαταραχθεί: «Θέλαμε να δούμε αν υπάρχει η προοπτική του brain gain. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν περίπου 300.000 υψηλά καταρτισμένοι Έλληνες στο εξωτερικό».
Μάλιστα, σύμφωνα με την κα Παιδή, η έρευνα αποκάλυψε ότι το 70% αυτών των Ελλήνων διαθέτει μεταπτυχιακά, ενώ το 50% αυτών έχουν διδακτορικά υψηλού επιπέδου. Παρά τα προσόντα τους, «βρήκαμε ότι υπάρχει μια απογοήτευση» και τονίστηκε η ανάγκη για πρωτοβουλίες και πολιτικές που θα μπορούσαν να αναθερμάνουν τη σχέση τους με την Ελλάδα, ώστε να μπορέσει η χώρα να τους ξανακερδίσει, ακόμη και αν παραμένουν στο εξωτερικό.
Προοπτική και προσωπικές εμπειρίες
Ο Πάνος Λυμπερόπουλος, σύμβουλος επιχειρήσεων, μοιράστηκε τη δική του εμπειρία από την περίοδο της κρίσης, τονίζοντας ότι η απόφασή του να εγκαταλείψει την Ελλάδα δεν σχετιζόταν άμεσα με την οικονομική κρίση, αλλά ήταν μέρος ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού: «Εγώ έφυγα στα βαθιά χρόνια της κρίσης, το 2013, αλλά δεν έφυγα λόγω της κρίσης. Ήταν προγραμματισμένο εξαρχής να φύγω και να εργαστώ στο εξωτερικό».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημασία της συστηματικής προσέγγισης για τον επαναπατρισμό και την αξιοποίηση των ευκαιριών που μπορούν να δημιουργηθούν για ένα «χαπυ εντ», τόσο για τους ίδιους όσο και για την ελληνική κοινωνία. Έφερε ως παράδειγμα μια πρόσφατη συνάντησή του με φίλους του από το Λονδίνο, οι οποίοι ακόμα αναρωτιούνται πώς θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. «Τους λέω να δημιουργήσουν μια συστηματική προσέγγιση στον επαναπατρισμό τους και να βρουν τις κατάλληλες ευκαιρίες και προϋποθέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More