Ισραηλινή αντιπροσωπεία για τους ομήρους στο Κατάρ την Κυριακή – Η Χαμάς πιέζει για ρόλο στην «επόμενη μέρα» της Γάζας
Ο αρχηγός των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών εξωτερικού (Μοσάντ) Νταβίντ Μπαρνέα θα μεταβεί την Κυριακή στο Κατάρ για να συζητήσει για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο επικεφαλής της Μοσάντ θα μεταβεί στη Ντόχα «για συνάντηση με τον επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς και τον πρωθυπουργό του Κατάρ», δήλωσε το γραφείο του Νετανιάχου σε ανακοίνωση.
«Οι πλευρές θα συζητήσουν διαφορετικές επιλογές για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων», δήλωσε η ίδια πηγή.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε νωρίτερα, έπειτα από συνομιλίες που είχε στο Κατάρ, πως περιμένει ότι οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν τις ερχόμενες ημέρες για συζητήσεις σχετικά με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα.
Ο Μπλίνκεν ο οποίος συνάντησε τον Εμίρη του Κατάρ, δήλωσε ότι συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιάχια Σίνουαρ για την προώθηση της ειρήνης.
Από πλευράς του και ο εμίρης του Κατάρ δήλωσε: «Ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτή η οδυνηρή περίοδος στην περιοχή», προσθέτοντας ότι συζήτησε με τον Άντονι Μπλίνκεν για μια «βιώσιμη λύση και την επόμενη μέρα μετά τον πόλεμο».
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε νέα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ύψους 135 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ελπίδες για το ζήτημα των ομήρων ή έστω δύο από αυτούς δημιούργησε η δήλωση του υψηλόβαθμου στελέχους της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ από τη Μόσχα όπου βρίσκεται, ότι η οργάνωση είναι έτοιμη, σε μια συμφωνία με το Ισραήλ, να δώσει προτεραιότητα στους δύο στρατιώτες με διπλή ισραηλινή και ρωσική υπηκοότητα. Ο Μαρζούκ ο οποίος είδε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών κάλεσε επίσης τη Μόσχα να «ενθαρρύνει» τον Μαχμούτ Αμπάς – ο οποίος βρίσκεται στο Καζάν της Ρωσίας για τη διάσκεψη των BRICS – να προχωρήσει σε δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή της Χαμάς.
Είναι φανερό ότι η οργάνωση και όσοι την στηρίζουν προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή της στην επόμενη μέρα για τη Γάζα, κάτι ωστόσο που το Ισραήλ αποκλείει κατηγορηματικά, με τον υπουργό Αμύνης Γοάβ Γκάλαντ να δηλώνει ρητά προχθές και στον ίδιο τον Άντονι Μπλίνκεν, ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τις επιχειρήσεις του κατά της Χαμάς, μέχρι την εξάλειψή της.
Το Ισραήλ σφυροκοπά Γάζα, Λίβανο και Συρία – Απαντά με ρουκέτες η Χεζμπολάχ
Ένα πέπλο καπνού πλανάται πάνω από τις βόρειες περιοχές του Ισραήλ, σύμφωνα και με τον απεσταλμένο του ΕΡΤNews στη Χάιφα, Γιώργο Σιδέρη, ιδίως εκείνες που γειτνιάζουν με την οριογραμμή που χωρίζει το Ισραήλ από τον Λίβανο και το έδαφος που θέλει το Ισραήλ να δημιουργήσει την περίμετρο ασφαλειας.
Βομβαρδισμοί από τη μια πλευρά, ρουκέτες από την άλλη. Νεκρά μέλη της Χεζμπολάχ και τραυματίες στο Ισραήλ, στα νοσοκομεία της Ναχαρίγια και του Καρμιέλ, προαστίου της Χάιφα.
Ο οικισμός Αλ Μασάπ, ελάχιστα μέτρα από τα σύνορα είναι αυτός που τις τελευταίες ώρες δέχεται σφοδρό αεροπορικό βομβαρδισμο από τις Ισραηλινές δυνάμεις.
Επίσης οικισμοί από τους οποίους είχαν απομακρυνθεί οι κάτοικοι και ακολούθησαν σφοδρές μαχες, σήμερα καταγράφονται εχθροπραξίες.
Με άλλα λόγια, πολλές φορές η Χεζμπολάχ αφήνει τις θέσεις μάχης λόγω των σφοδρών επιθέσεων του Ισραήλ, αλλά δεν τις εγκαταλειπει.
Τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 42 τραυματίστηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο
Τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινό πλήγμα σε ένα σχολείο που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για εκτοπισμένους στη Νουσεϊράτ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία του θύλακα.
«Η ισραηλινή κατοχή στόχευσε το σχολείο των Μαρτύρων της Νουσεϊράτ και ο πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για 17 νεκρούς. Υπάρχουν δεκάδες τραυματίες και ορισμένοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση», είπε ο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασάλ, ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας που ελέγχεται από τη Χαμάς.
Το νοσοκομείο Αλ Άουντα επιβεβαίωσε τον απολογισμό των 17 νεκρών, προσθέτοντας ότι παρέλαβε 42 τραυματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παιδιά και ηλικιωμένοι. Πρόσθεσε ότι επρόκειτο για αεροπορικό πλήγμα.
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, μεταξύ των νεκρών είναι 9 παιδιά. Ο βομβαρδισμός έπληξε την περίβολο του σχολείου όπου διαμένουν «χιλιάδες εκτοπισμένοι», κυρίως γυναίκες και παιδιά, πρόσθεσε.
«Καθόμουν στην τάξη όταν έπεσαν χαλάσματα και τζάμια. Έσφιξα την κόρη μου στην αγκαλιά μου και δεν έβλεπα τίποτα από τον πυκνό καπνό», αφηγήθηκε μια γυναίκα, η Ουμ Μοχάμεντ. «Έτρεχα ουρλιάζοντας για να βρω την αδελφή μου που ήταν στο ισόγειο. Ήταν ζωντανή, όμως παιδιά έγιναν κομμάτια και έπιασε φωτιά», πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχουν μαχητές εδώ», βεβαίωσε ένας άλλος εκτοπισμένος, ο Γιαχία Άμπου Κάμελ, ο οποίος κατέφυγε σε αυτό το σχολείο εδώ και περίπου έναν χρόνο.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι προχώρησε σε αυτό το πλήγμα υποστηρίζοντας ότι στόχος του ήταν «οι τρομοκράτες της Χαμάς που λειτουργούσαν ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου» στο κτιριακό συγκρότημα το οποίο «στο παρελθόν ήταν το σχολείο των Μαρτύρων». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κτίριο χρησιμοποιείται από τους μαχητές της Χαμάς «για να σχεδιάζουν και να διεξάγουν επιθέσεις εναντίον των στρατιωτών μας».
Η Χαμάς κατήγγειλε στη δική της ανακοίνωση τις «σφαγές εναντίον άοπλων πολιτών σε καταφύγια και κέντρα εκτοπισμένων». Το πλήγμα αυτό αποτελεί μέρος του ισραηλινού σχεδίου «εξόντωσης και εκτοπισμού» των κατοίκων της Γάζας, πρόσθεσε.
Λίβανος: Ο αριθμός των εκτοπισμένων ανέρχεται σε πάνω από 1.200.000
Ο Λίβανος δεν είναι μόνο ανάστατος από τις επιδρομές, αλλά και από τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση, καθώς πλέον ο αριθμός των εκτοπισμένων ανθρώπων ανέρχεται σε πάνω από 1.200.000 και δεν υπολογίζονται όσοι κάτοικοι του Λιβάνου έχουν διαφύγει προς άλλες χώρες.
Σχετικά με τα οικονομικά του πολέμου, η κυβέρνηση λέει ότι το κόστος της διαχείρισης της ανθρωπιστικής κρίσης τον μήνα ανέρχεται σε 250 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι συνολικές απώλειες στην οικονομία από την έναρξη των συγκρούσεων ανέρχονται σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια, όπου περιλαμβάνονται και απώλειες στην παραγωγή από τον πρωτογενή τομέα που παραδοσιακά στήριζε τον Λίβανο, καθώς πολλοί εργάτες γης είναι εκτοπισμένοι.
Υπήρξε μάλιστα η προειδοποίηση από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού στους κατοίκους του Νότου να μην προσεγγίσουν τα χωράφια τους, καθώς οι επιθέσεις στην περιοχή πρόκειται να συνεχιστούν.
Διεθνής Σύνοδος για τον Λίβανο
Ταυτόχρονα, εκπρόσωποι 70 χωρών και 15 διεθνών οργανισμών συναντώνται σήμερα στο Παρίσι με στόχο να συμφωνήσουν για την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο, να στηρίξουν τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας και να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός.
Μάλιστα, επιτεύχθηκε παροχή βοήθειας ύψους 800 εκατομμύρια δολάρια.
Aποστολή: Ελβίρα Κρίθαρη, κάμερα: Αντώνης Κατσουγιαννόπουλος, ήχος, Παναγιώτα Δερβιτσιώτη
Αποστολή: Κωστής Κωνσταντίνου
Αποστολή: Γιώργος Σίδερης, κάμερα: Φώτης Πάντος, ήχος: Γιάννης Παπαχρήστος
Ανταπόκριση: Θωμαίς Παπαϊωάννου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More