Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι παρουσίασε το «Σχέδιο Νίκης» για την ενίσχυση της θέσης της χώρας στον πόλεμο με τη Ρωσία

Την Τετάρτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε στο ουκρανικό κοινοβούλιο το πολυαναμενόμενο «Σχέδιο Νίκης», το οποίο προορίζεται να ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία. Αυτή η ανακοίνωση έρχεται μετά από αποτυχημένες προσπάθειες του Ζελένσκι να εξασφαλίσει πρόσθετη υποστήριξη από Ευρωπαίους συμμάχους κατά τη διάρκεια πρόσφατων συναντήσεών του.

Το σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει πέντε κύρια σημεία και τρία «μυστικά» σημεία που κοινοποιούνται μόνο σε επιλεγμένους εταίρους, στοχεύει να αποτελέσει γέφυρα για μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία. Ο Ζελένσκι υπογράμμισε την επιθυμία της Ουκρανίας για ένταξη στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), αν και οι σύμμαχοι της χώρας παραμένουν επιφυλακτικοί, δεδομένου ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πόλεμο.

Σημαντικά σημεία του σχεδίου

Στο πλαίσιο του σχεδίου, ο Ζελένσκι περιγράφει τις προτάσεις του για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, καθώς και την ανάπτυξη ενός στρατηγικού πακέτου μη πυρηνικής αποτροπής, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας της Ουκρανίας. «Αν αρχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτό το «Σχέδιο Νίκης» τώρα, ίσως μπορέσουμε να τερματίσουμε τον πόλεμο το αργότερο μέχρι το επόμενο έτος», δήλωσε ο πρόεδρος, απευθυνόμενος στους νομοθέτες και στους διεθνείς υποστηρικτές της Ουκρανίας.

Το σχέδιο αποτυπώνει επίσης τη σημασία της αναβάθμισης των αμυντικών συστημάτων της Ουκρανίας, εν μέσω αναφορών για πισωγυρίσματα στο ανατολικό μέτωπο. Ο Ζελένσκι ζητά την ενίσχυση των συνεργασιών για την καταπολέμηση των ρωσικών επιθέσεων, εστιάζοντας στην ανάπτυξη κοινών αμυντικών επιχειρήσεων με γειτονικές χώρες στην Ευρώπη.

(Press Service Of The President Of Ukraine via AP)

Αντιδράσεις από το Κρεμλίνο

Αντιδρώντας στο σχέδιο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι ένα πραγματικό ειρηνευτικό σχέδιο θα απαιτούσε από το Κίεβο να αποδεχτεί την πραγματικότητα της κατάστασης και να εγκαταλείψει την τρέχουσα πολιτική του.

Προοπτικές και προβληματισμοί

Ο Ζελένσκι, κατά την παρουσίαση του σχεδίου, υπογράμμισε ότι η Ουκρανία δεν θα αποδεχτεί οποιαδήποτε μορφή «πάγωσης» ή παραχωρήσεων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εδαφική της ακεραιότητα. «Η Ουκρανία είναι ανοιχτή στη διπλωματία, αλλά σε ειλικρινείς διαπραγματεύσεις», δήλωσε, προσδιορίζοντας την ανάγκη για μια «αξιοπρεπή ειρήνη».

Το «Σχέδιο Νίκης» περιλαμβάνει, επίσης, προτάσεις για την ανάπτυξη ενός μη πυρηνικού στρατηγικού αποτρεπτικού πακέτου και την προοπτική ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας μετά τον πόλεμο. Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι η εμπειρία και η δύναμη του ουκρανικού στρατού θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ευρωπαϊκή ασφάλεια στο μέλλον.

Η παρουσίαση του σχεδίου επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας να προχωρήσει με μια στρατηγική που αποσκοπεί στην επίτευξη μιας βιώσιμης και δίκαιης ειρηνικής λύσης, εστιάζοντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση της αμυντικής της ικανότητας και της οικονομικής της ανάπτυξης.

(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Ρούτε: Το Ουκρανικό “Σχέδιο Νίκης” είναι θετικό, αλλά απαιτείται περαιτέρω κατανόηση»

Ο Ρούτε ανέφερε πως το «Σχέδιο Νίκης» που παρουσίασε ο Ουκρανός πρόεδρος είναι ένα θετικό βήμα, αλλά τόνισε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει πλήρως το σχέδιο στην παρούσα φάση.

«Πρόκειται σίγουρα για ένα ισχυρό μήνυμα από τον Ζελένσκι και την ομάδα του ότι κατάρτισαν αυτό το σχέδιο. Ωστόσο, δεν μπορώ να δηλώσω ότι το υποστηρίζω ολοκληρωτικά, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλά ζητήματα που χρειάζονται περαιτέρω κατανόηση», σημείωσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας θα συζητηθεί στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκινά αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες. «Θα τεθεί προς συζήτηση στη σύνοδο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας το βράδυ της Πέμπτης», δήλωσε ο νέος επικεφαλής της Συμμαχίας.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του Ζελένσκι ότι η Ουκρανία έχει αποδείξεις πως η Βόρεια Κορέα παρέχει όπλα και προσωπικό στη Ρωσία, ο Ρούτε ανέφερε πως το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι Βορειοκορεάτες πολεμούν μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις, αν και χαρακτήρισε αυτές τις πληροφορίες ανησυχητικές.

Επανέλαβε, τέλος, ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να αναστραφεί και ότι η χώρα βρίσκεται πιο κοντά στη Συμμαχία από ποτέ.

Πηγή: CNN

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More