Γ. Χαρίτος: Το Ισραήλ δεν αποκαλύπτει τα σχέδιά του για το Ιράν – Προβληματικές σχέσεις με Αίγυπτο
Η έκρυθμη κατάσταση ενόψει ισραηλινού κτυπήματος στο Ιράν, η αιφνιδιαστική αύξηση της στρατιωτικής ετοιμότητας στην μεθόριο Ισραήλ-Ιορδανίας, η συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ για συγκυβέρνηση της μεταπολεμικής Γάζας και η μείωση της συχνότητας στην παρασκηνιακή επικοινωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο ήταν τα κύρια σημεία που συζήτησε στην εκπομπή NewsRoom του ERTNews ο Γαβριήλ Χαρίτος, επισκέπτης καθηγητής διεθνών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ και ανταποκριτής της ελληνικής εκπομπής της Ντόιτσε Βέλε στην Ιερουσαλήμ, Γαβριήλ Χαρίτος, με τους δημοσιογράφους Μάκη Προβατά και Μαριλένα Γεραντώνη.
Το Ισραήλ κρατά κλειστά τα χαρτιά του
Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτος, εκτός απροόπτου αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ σε περιορισμένη σύνθεση για ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, προκειμένου να αποφασιστεί ποιος ή ποιοι ιρανικοί στόχοι θα πληγούν, ενώ παράλληλα πληθαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι δημοσιογραφικές διαρροές που φέρουν το Ισραήλ και τις ΗΠΑ να έχουν μειώσει τις διαφορές τους ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως μεταδίδουν τα τοπικά κρατικά ΜΜΕ, το Ισραήλ φέρεται να προσανατολίζεται περισσότερο στην επιλογή αμιγώς στρατιωτικών στόχων, χωρίς ωστόσο να αναιρούνται οι πληροφορίες αμερικανικών μέσων, που δεν αποκλείουν την περίπτωση να πληγούν στόχοι που σχετίζονται με την πετρελαϊκή ιρανική βιομηχανία. Όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτος, πρώτο θέμα στη σημερινή ισραηλινή ειδησεογραφία είναι οι παρασκηνιακές επαφές Ισραήλ-Λευκού Οίκου, κατά τις οποίες οι Ισραηλινοί προτείνουν εναλλακτικούς στρατηγικούς ιρανικούς στόχους, ζητώντας όμως, ως αντάλλαγμα, την απόκτηση συστημάτων αεράμυνας για την αντιμετώπιση βαλλιστικών πυραύλων – ένα αίτημα, το οποίο οι Αμερικανοί εξετάζουν, χωρίς να λαμβάνουν μέχρι στιγμής την τελική τους απόφαση. Παρότι το υπουργικό συμβούλιο δεν έχει επισήμως εξουσιοδοτήσει τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον Υπουργό Άμυνας Γκάλαντ ως προς την λήψη αποφάσεων για το πώς και, κυρίως, το πότε το Ισραήλ θα πλήξει το Ιράν, ο Γαβριήλ Χαρίτος τόνισε ότι, ουσιαστικά, η εξουσιοδότηση αυτή έχει ήδη δοθεί και ανά πάσα στιγμή οι αποφάσεις θα εφαρμοστούν, ανεξαρτήτως εάν τελικά ο Γκάλαντ θα μεταβεί στις ΗΠΑ, πριν ή μετά την επίθεση.
Αιφνιδιαστική κινητικότητα στην μεθόριο Ισραήλ-Ιορδανίας
Πάντως, ο κ. Χαρίτος τόνισε πως χρήζει ιδιαίτερης προσοχής η αιφνιδιαστική κινητικότητα των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων που σημειώθηκε στην μεθόριο Ισραήλ-Ιορδανίας το απόγευμα της Παρασκυεής, λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη της θρησκευτικής εβραϊκής αργίας του Γιομ Κιπούρ. Συγκεκριμένα, κάτοικοι παραμεθορίων ισραηλινών οικισμών έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στις αρχές ασφαλείας, βιντεοσκοπώντας και φωτογραφίζοντας ασυνήθιστες κινήσεις ενόπλων με φορτηγάκια εντός του ιορδανικού εδάφους. Όπως είχε επισημάνει ο κ. Χαρίτος στην εκπομπή NewsRoom της περασμένης Κυριακής, η πιθανότητα αύξησης της έντασης στην, μέχρι στιγμής, «ήρεμη» οριογραμμή Ισραήλ-Ιορδανίας μήκους 350 χιλιομέτρων, θα μπορούσε να μεταβάλει δραστικά το πολεμικό σκηνικό. Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, την συσχέτισε με χθεσινές δηλώσεις του Ιορδανού Υπουργού Εξωτερικών, Άιμαν Αλ-Σάφαντι, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία κριτική στο Ισραήλ για την στρατιωτική του δράση σε Λίβανο και Γάζα. Αποτιμώντας τις δηλώσεις Σάφαντι, ο κ. Χαρίτος διευκρίνισε ότι αποτέλεσε ακόμα μία κίνηση της ιορδανικής κυβέρνησης να διατηρήσει τις λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό της χώρας, αφού προφανώς οι δυνάμεις ασφαλείας της Ιορδανίας διαχειρίστηκαν αναλόγως τις προχθεσινές αναφορές περί ύποπτης κινητικότητας ενόπλων στην μεθόριο με το Ισραήλ.
Συμφωνία Χαμάς-Φατάχ για μελλοντική συγκυβέρνηση της Γάζας
Μία άλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη των προηγουμένων ημερών ήταν η συμφωνία των παλαιστινιακών παρατάξεων Χαμάς και Φατάχ να συνεργαστούν στην από κοινού διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας την «επομένη ημέρα» του πολέμου. Η συμφωνία Χαμάς-Φατάχ έχει σίγουρα τη σημασία της σε ενδοπαλαιστινιακό επίπεδο, αφού για πρώτη φορά η Χαμάς συμφωνεί να αποδοθεί στην Γάζα «διοικητικός ρόλος» στην Φατάχ και στην Παλαιστινιακή Αρχή που εδρεύει στη Ραμάλα, δια της σύστασης μίας επιτροπής τεχνοκρατών που θα υπάγεται στο περιβάλλον του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Ωστόσο, είναι σαφές ότι τον τελευταίο λόγο για το μελλοντικό διοικητικό καθεστώς της μεταπολεμικής Γάζας θα τον έχει το Ισραήλ, που ελέγχει στρατιωτικά ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα.
Αινιγματική η σιγή της Αιγύπτου
Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Χαρίτου, εξίσου μεγάλη σημασία έχει η στάση που τήρησε η Αίγυπτος, η οποία φιλοξένησε στο Κάιρο τις διήμερες επαφές της Χαμάς και της Φατάχ. Συγκεκριμένα, ήταν εντυπωσιακή η σιγή που τήρησε τόσο η αιγυπτιακή κυβέρνηση όσο και τα ειδησεογραφικά μέσα της χώρας που ελέγχονται απολύτως από το κράτος, και τα οποία δεν ανέφεραν, ούτε σχολίασαν στο ελάχιστον αυτήν την εξέλιξη. Αποτιμώντας αυτό το γεγονός, ο Γαβριήλ Χαρίτος επεσήμανε ότι η αιγυπτιακή σιγή συσχετίζεται με την χαρακτηριστική δραστική μείωση της συχνότητας επικοινωνίας μεταξύ αξιωματούχων της Αιγύπτου και του Ισραήλ κατά το τελευταίο δίμηνο, με αφορμή την αποκάλυψη των ισραηλινών δεκάδων τούνελ που βρέθηκαν από κάτω και κατά μήκος του «Άξονα Φιλαδέλφειας» – μια αποκάλυψη που συνοδεύτηκε με έντονες αιτιάσεις του Ισραήλ κατά της Αιγύπτου, η οποία φέρεται να μην έλαβε επαρκή μέτρα ασφαλείας. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτος, είναι χαρακτηριστικό ότι, από την έναρξη του πολέμου και έως τα τέλη Ιουλίου, το όνομα του επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Αμπάς Κάμαλ, αναφερόταν συχνότατα στους τίτλους της ισραηλινής ειδησεογραφίας. Αντιθέτως, μετά την ανακάλυψη των τούνελ στον «Άξονα Φιλαδέλφειας» φαίνεται πως το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου έχει ατονίσει σημαντικά, με ό,τι αυτό ίσως συνεπάγεται στις εξαιρετικά εύθραυστες και ευμετάβλητες περιφερειακές ισορροπίες.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More