Πώς έχει επηρεάσει η ακρίβεια τις διατροφικές συνήθειες σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ
Σημαντικές αλλαγές στη διατροφή την τελευταία δεκαπενταετία όσον αφορά τις δαπάνες και την κατανάλωση σε ποσότητες, καταδεικνύει νέα έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, με αφορμή την ημέρα διατροφής, που γιορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου.
Η κατά κεφαλήν δαπάνη σε είδη παντοπωλείου, αυξήθηκε κατά 3,37% σε σχέση με πέρυσι, και κατά 10,69% σε σχέση με το 2009. Έτσι, το 2023, οι Έλληνες δαπανήσαμε συνολικά 21,6 δισ. ευρώ, μόνο σε είδη παντοπωλείου, αφού ο καθένας μας δαπανά περίπου 1.670 ευρώ για τρόφιμα, και 866 ευρώ για εστίαση, κάθε χρόνο.
Πιο συγκεκριμένα, η δαπάνη για ψωμί και ζυμαρικά, αυξήθηκε κατά 10% μέσα σε ένα χρόνο, και κατά 23% τα τελευταία 15 χρόνια.
Η δαπάνη για μοσχαρίσιο και αιγοπρόβειο κρέας έχει μειωθεί κατά 13% και 2% αντίστοιχα σε σχέση με το 2009, αλλά αυξήθηκε κατά 6% και 64%, το 2023. Αντίθετα, το χοιρινό και το κοτόπουλο παρουσιάζουν διαχρονικά και συνεχόμενα, αύξηση.
Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για το ελαιόλαδο, όπου η δαπάνη αυξήθηκε κατά 28% τον τελευταίο χρόνο. Σε σχέση με το 2009, η δαπάνη για φρούτα αυξήθηκε κατά 14%, για λαχανικά κατά 15%, για καφέ κατά 6% και για αλκοολούχα ποτά κατά 9%.
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η αγορά της εστίασης παρουσιάζει αύξηση κατά σχεδόν 40% τον τελευταίο χρόνο, με τους Έλληνες να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο φαγητό σε πακέτα. Επίσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο ηλεκτρισμός έχει την μεγαλύτερη αύξηση διαχρονικά, κατά 74%, σε σχέση με το 2009.
Σε γενικές γραμμές, μερικά από τα σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας του ΙΕΛΚΑ, είναι ότι τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες έχουμε μειώσει την κατανάλωση υδατανθράκων (6%), κρεάτων (16%), γαλακτοκομικών (42%) , φρέσκων φρούτων (11%) και ελαιολάδου (35%), ενώ καταναλώνουμε περισσότερα όσπρια. Τέλος, καταγράφεται σημαντική μείωση στην κατανάλωση καυσίμων, κατά περίπου 67%.
Ρεπορτάζ: Έλενα Αποστολίδου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More