Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Μαρινάκης από το 2ο Συνέδριο ΕΙΗΕΑ: Απόλυτη ανάγκη για ισχυρές εφημερίδες σε όλη την Ελλάδα

«Εγώ θα πω ότι το συνέδριο αυτό, το 2ο συνέδριο, γίνεται σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο και για τη χώρα μας αλλά κυρίως για όλον τον υπόλοιπο κόσμο, την ευρύτερη γειτονιά μας. Και μιλάμε για το παρόν και το μέλλον των εφημερίδων στην Ελλάδα, σε μία χώρα που, πλέον, ένα πλαστό έγγραφο περί επιστράτευσης καταλήγει να γίνει συζήτηση μεταξύ των κομμάτων στη Βουλή. Σε μία περίοδο που δεν περιμέναμε ποτέ είτε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είτε ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να απαντάμε προεκλογικά για το αν θα είναι έγκυρες οι εκλογές, μετά από 50 χρόνια Δημοκρατίας». Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, από το βήμα του 2ου Συνεδρίου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εημερίδων Αθηνών.

Όπως σημείωσε, «σε αυτή, λοιπόν, τη χρονική περίοδο δεν έχουμε απλά ανάγκη την αξιόπιστη ενυπόγραφη ενημέρωση, έχουμε απόλυτη ανάγκη από τις ισχυρές εφημερίδες σε όλη την Ελλάδα, τα μεγάλα φύλλα, τα καθημερινά και τα κυριακάτικα, προφανώς, βέβαια, και τα περιφερειακά μέσα.

Δεν θέλω να σας κουράσω απαριθμώντας τις επιτυχίες της κυβέρνησης, αλλά θα σας πω ότι ως εκπρόσωπος αυτής νιώθω ότι καλούμαι να αναφέρω μια σειρά από σημαντικά βήματα της χώρας μέσα από πολλές αντιφάσεις. Αυτό ίσως είναι κάτι που συνδέει πολλές από τις ανακοινώσεις που καθημερινά καλούμαστε να κάνουμε είτε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί είτε προσωπικά ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, λέμε ότι επιτέλους η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες σε ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη αλλά, ταυτόχρονα, έχει να διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση για να μειώσει -το κάνει αλλά έχει ακόμα πολύ- το χάσμα ως προς το διαθέσιμο εισόδημα.

Μιλάμε για την αύξηση των μισθών. Πράγματι, έχουν αυξηθεί οι μισθοί αλλά ξέρουμε πολύ καλά ότι ένα μέρος αυτών των αυξήσεων απορροφάται από την εισαγόμενη αλλά πολύ σημαντική -η οποία αρχίζει βέβαια και υποχωρεί- πληθωριστική κρίση.

Είμαστε περήφανοι για το ψηφιακό κράτος. Την ίδια ακριβώς, όμως, χρονική περίοδο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διαχρονικές παθογένειες των υπόλοιπων εκφάνσεων του κράτους. Μιλάμε για 500.000 θέσεις εργασίας που, πράγματι, ειδικά για τις νεότερες γενιές, είναι κάτι τεράστιο αλλά ξέρουμε ότι οι θέσεις εργασίας αυτές χρειάζονται όλο και καλύτερους μισθούς».

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η «κυβέρνηση αυτή καλείται να αντιμετωπίσει παθογένειες δεκαετιών, όσο γίνεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον και -επιτρέψτε μου να πω- ότι από το 2019 και μετά, που στο τιμόνι της χώρας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση τα καταφέρνει αρκετά έως πολύ καλά, παραδεχόμενη αρκετές αστοχίες τις οποίες προσπαθεί να διορθώσει με τρεις βασικούς στόχους.

Καλύτερα εισοδήματα για τους πολίτες, εφαρμογή του νόμου παντού, στα πανεπιστήμια, στους δρόμους, σε όλες τις υπόλοιπες κατά καιρούς συζητήσεις που έχουμε κάνει και βέβαια, μια όλο και πιο υπερήφανη χώρα εκτός συνόρων. Μια χώρα, η οποία πλέον πρωταγωνιστεί και δεν επαιτεί.

Και για να έρθω λίγο στα του χαρτοφυλακίου που έχω την τιμή να χειρίζομαι από τον Ιανουάριο του 2024. Εκεί η δουλειά περιγράφεται σε δύο μεγάλους στόχους.

Ο ένας είναι να καταρρίψουμε έναν μύθο και ο άλλος είναι να αντιμετωπίσουμε μια προσπάθεια, μια προπαγάνδα, η οποία ξεκινά από την Ελλάδα και επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη. Ο μύθος είναι ότι δεν δικαιούται μια κεντροδεξιά κυβέρνηση να είναι κοινωνικά ευαίσθητη: “Τι σχέση έχει μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας -πράγματι αυτός ο μύθος συντηρείται πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα- με τη στήριξη των δημοσιογράφων του Τύπου ή των καθημερινών αναγκών των εργαζομένων;”.

Η προπαγάνδα είναι γνωστή. Κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν, είτε μέσω συνεντεύξεων είτε μέσω ψηφισμάτων, ότι η Ελλάδα είναι κάπου ανάμεσα στις χώρες που έχουν δικτατορικά καθεστώτα είτε της Αφρικής είτε του υπόλοιπου κόσμου. Το να κάθεσαι να λες ότι ένα ψέμα είναι ψέμα, έχει μια μεγάλη αξία αλλά προτιμώ να σας απαριθμήσω μια σειρά από ενέργειες που κάνουμε ως κυβέρνηση μόνο στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και -ευτυχώς- που υπάρχουν οι αξιότιμοι συνομιλητές των φορέων για να τις επιβεβαιώσουμε.

Δημιουργήσαμε το Μητρώο και Ηλεκτρονικού αλλά και Έντυπου Τύπου, το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία, όχι μόνο γιατί κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου πηγαίνει σε πιστοποιημένα Μέσα, που σέβονται τη νομοθεσία, λειτουργούν με υγιείς όρους, αλλά το κυριότερο, θωρακίζει τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και των λοιπών εργαζομένων. Δεν μπορεί, πλέον, κάποιος που δεν σέβεται αυτά τα οποία προβλέπει ο νόμος, που δεν είναι συνεπής, που δεν έχει κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές, να χρηματοδοτείται από το κράτος άρα από τους Έλληνες φορολογούμενους. Το κυριότερο, όμως, δίνεται τεράστια δύναμη και σε εσάς, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια είστε συνεπείς, να μπορείτε να ξεχωρίζετε από αυτούς οι οποίοι έχουν μάθει να λειτουργούν με όρους αδιαφάνειας».

Όπως πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ταυτόχρονα, ένας δημοσιογράφος, πλέον, για να μπορέσει να έχει το εισόδημα το οποίο χρειάζεται για να ζήσει αξιοπρεπώς, πρέπει να πληρώνεται ξεχωριστά, είτε δουλεύει σε μια εφημερίδα είτε δουλεύει σε ένα ραδιόφωνο είτε σε ένα άλλο Μέσο. Πολύ σημαντική πρωτοβουλία η κατάργηση της απλής δυσφήμισης, ένα διαχρονικό αίτημα των δημοσιογράφων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το έκανε αυτό. Η πρωτοβουλία μας στον τελευταίο αθλητικό νόμο να είναι ιδιώνυμο αδίκημα η απειλή κατά ενός δημοσιογράφου, στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης συζήτησης που κάναμε όταν χρειάστηκε να κλείσουμε τα γήπεδα για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η στήριξη που δώσαμε στα πρακτορεία, τα περιφερειακά πρακτορεία Τύπου, που ήταν σε μια πολύ “ωραία”, κατ΄ ευφημισμόν, κατάσταση. Η στήριξη για το αυξημένο κόστος του χαρτιού, η στήριξη για έναν ακόμα χρόνο για το πολύ “δύσκολο” 2% του ΕΔΟΕΑΠ και βέβαια όλες οι πρωτοβουλίες που έχει λάβει οριζόντια η κυβέρνηση, είτε αυτό έχει να κάνει με τις εφημερίδες είτε με τον ηλεκτρονικό Τύπο είτε με όλα τα υπόλοιπα Μέσα, που περιγράφονται σε αυτό το οποίο ξέρει πολύ καλά ο γενικός γραμματέας, κύριος Γαλαμάτης, από το όνομα, τον τίτλο, της προηγούμενης αντιπροέδρου και επιτρόπου για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, της κυρίας Βέρα Γιούροβα.

Επόμενη μεγάλοι στόχοι, όλα αυτά τα οποία προχωρήσαμε, το τελευταίο χρονικό διάστημα, να αποκτήσουν ακόμα περισσότερο μόνιμα χαρακτηριστικά. Σχεδιάζουμε μαζί νέα εργαλειοθήκη στήριξης των Μέσων, για να μη χρειάζεται κάθε φορά που υπάρχει μια ανάγκη να καλύπτεται εκτάκτως. Και, για να σας δώσω και μια είδηση, είμαστε σε μια τελική φάση υλοποίησης και πρότασης προς τον πρωθυπουργό: Η έμφαση θα δοθεί στην ψηφιοποίηση των εφημερίδων, όμως στο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα, στη στήριξη και όσο το δυνατόν στις προσλήψεις νέων δημοσιογράφων, στον σεβασμό σε πιο ευάλωτες κατηγορίες εργαζομένων, όπως είναι μια νέα μητέρα, η οποία θέλουμε να συνεχίσει να γράφει, να κάνει ρεπορτάζ και, βέβαια, θα πατήσουμε πάνω στη λογική της διαφάνειας.

Δεύτερος μεγάλος στόχος η φιλαναγνωσία. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ένα σχέδιο που, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και τον κ. Πιερρακάκη, θέλουμε να υλοποιήσουμε σε όλα τα σχολεία της χώρας. Και βέβαια, ένα αίτημα το οποίο είναι άλλου υπουργείου αλλά το υποστηρίζουμε και εμείς, για τον ΦΠΑ στις εφημερίδες. Όπως ξέρετε, η κυβέρνηση αυτή αντιλαμβάνεται πλήρως ότι οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι, αλλά, όταν μπορεί, οδηγείται σε μειώσεις φόρων. Πρόσφατα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 12 περαιτέρω μειώσεις φόρων. Είναι πολλά τα οποία έχουμε συζητήσει και σίγουρα πολλά αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε ακόμα, και -όπως είπα και πριν- αντιλαμβάνομαι τον ρόλο μου ως πολύ σημαντικό, γιατί τη στιγμή που πρέπει να παρουσιάσω επιτυχίες, ο κόσμος έχει ακόμα προβλήματα. Και αυτό ακριβώς είναι που μας έχει ζητήσει και ο πρωθυπουργός, κάθε φορά που γίνεται κάτι θετικό στη χώρα να σκεφτόμαστε πόσα ακόμα πρέπει να γίνουν».

Κλείνοντας, ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του «για την τιμή και αυτό το βήμα να σας πω ότι καμιά φορά οι συμπτώσεις μπορεί να μην είναι και τόσο συμπτώσεις, γιατί τα έφερε έτσι η ζωή που το πρώτο χαρτοφυλάκιο που χειρίστηκα και χειρίζομαι ταυτίζεται με την πρώτη δουλειά που έκανα. Δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστό, όταν τελείωσα το σχολείο, λίγο πριν πάω στη Νομική Θράκης, ένα καλοκαίρι εργάστηκα στην “Πελοπόννησο”, την ιστορική εφημερίδα των Πατρών, γιατί τότε πίστευα ότι θα γίνω αθλητικογράφος -παίζοντας μπάσκετ- ήθελα να τα συνδυάσω. Τελικά, κάποια ζητήματα υγείας μού άλλαξαν τα σχέδια, η αθλητική δημοσιογραφία έγινε μάχιμη δικηγορία, όμως η αγάπη για την εφημερίδα, την οποία μου τη δίδαξε ο αείμνηστος παππούς μου, και όλη αυτή η πορεία με έφεραν στο σημείο, μετά την τιμητική εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, να μιλάω με όλες και όλους εσάς. Να ξέρετε είναι για μένα τεράστια τιμή και κάθε βήμα που κάνουμε μαζί είναι ένα μικρό λιθαράκι στην κληρονομιά που οφείλουμε να αφήσουμε στα νεότερα παιδιά, που με πολύ μεγάλη αισιοδοξία βλέπω ότι υπάρχουν σήμερα στην αίθουσα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More