Corfu Literary Festival 2024: Σημαντικές προσωπικότητες στην Κέρκυρα για ένα μοναδικό ταξίδι στη λογοτεχνία
Σημαντικές προσωπικότητες της λογοτεχνίας, όπως οι πολυβραβευμένοι Τζόναθαν Κόου και Σεμπάστιαν Φοκς, η καταξιωμένη ποιήτρια και συγγραφέας Ρουθ Πάντελ, καθώς και ο παγκοσμίου φήμης συγγραφέας και ηθοποιός Στίβεν Φράι συμμετείχαν στο φετινό Corfu Literary Festival (17-24/9). Το φεστιβάλ, που πραγματοποιείται τα τελευταία επτά χρόνια στο νησί της Κέρκυρας και τη μετατρέπει για μία εβδομάδα σε σημείο συνάντησης για ανθρώπους που μοιράζονται τις σκέψεις, τις ιστορίες και τα όνειρά τους, δημιουργώντας έναν ιδιαίτερο δεσμό που ενισχύεται χρόνο με το χρόνο.
«Το Φεστιβάλ μας όχι μόνο προσφέρει έναν χώρο για ελεύθερη σκέψη πάνω σε σημαντικά θέματα, αλλά δημιουργεί μια κοινότητα ανάμεσα σε πολλούς διαφορετικούς δημιουργικούς ανθρώπους που συναντιούνται μια φορά το χρόνο σε έναν μαγευτικό τόπο» αναφέρει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Άναμπελ Λούβρου, συνιδρύτρια και διευθύντρια του Corfu Literary Festival.
Από το 2009, η ίδια μαζί με τον αείμνηστο σύζυγό της, Νίκο, έφερναν ομάδες κρίκετ από το Ηνωμένο Βασίλειο για να παίξουν στην Κέρκυρα. Το 2017 φιλοξένησαν τη φιλανθρωπική ομάδα διασήμων, The Lord’s Taverners, στην οποία συμμετείχε και ο συγγραφέας Άλεξ Πρέστον. «Ο Άλεξ μαγεύτηκε αμέσως από τη γοητεία του νησιού και ανέφερε ότι η βασική ομάδα στην οποία έπαιζε ήταν η περίφημη ομάδα κρίκετ συγγραφέων, “Authors XI” – μία από τις παλαιότερες περιπλανώμενες ομάδες, που ιδρύθηκε το 1891, με μέλη όπως o Τζέιμς Μάθιου Μπάρι, o Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και ο Πέλαμ Γκρένβιλ Γούντχαους, ενώ τα τωρινά μέλη περιλαμβάνουν τον Άλεξ, τον Σεμπάστιαν Φοκς, τον Τομ Χόλλαντ, τον Πίτερ Φράνκοπεν και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες του λογοτεχνικού κόσμου» αναφέρει η Άναμπελ Λούβρου και μας εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ:
«Γύρω από ένα τραπέζι σε μια ταβέρνα στην Κέρκυρα, με μια καράφα ρετσίνα στη μέση, ο Άλεξ, ο Νίκος κι εγώ σκεφτήκαμε την ιδέα να συνδυάσουμε μια συνάντηση συγγραφέων, όπου βιβλία, ομιλίες, συζητήσεις και κρίκετ θα συνυπήρχαν, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύαμε τους μακροχρόνιους καλλιτεχνικούς δεσμούς και τη σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κέρκυρας, ειδικά σε έναν κόσμο μετά το Brexit. Ξεκινήσαμε με 11 άνδρες Βρετανούς ομιλητές-παίκτες κρίκετ, αλλά μέσα σε 7 χρόνια επεκτείναμε συνεχώς το πρόγραμμά μας, συμπεριλαμβάνοντας περισσότερους Έλληνες και Κερκυραίους συγγραφείς, περισσότερες γυναίκες, ενώ χτίσαμε γέφυρες με σημαντικούς φορείς του νησιού όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Ionian Environment Foundation».
Όπως τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, το Corfu Literary Festival «δεν είναι ένας περιπλανώμενος αγγλικός θίασος, ούτε είναι ένα θέαμα σχεδιασμένο απλώς για τη διασκέδαση των επισκεπτών, αλλά ένα φεστιβάλ που αναδεικνύει τον πολιτιστικό πλούτο της Κέρκυρας και την ικανότητά του τόπου αυτού να εμπνέει, να ενθαρρύνει και να προσφέρει μια φιλόξενη ατμόσφαιρα σε όλους».
Κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης, οι συζητήσεις κάλυψαν θέματα όπως η ταυτότητα, η ιστορία, το περιβάλλον και η ανθρώπινη εμπειρία- είτε μέσα από την ανάλυση του πώς οι τόποι και οι άνθρωποι με τους οποίους τους μοιραζόμαστε μας διαμορφώνουν, όπως τόσο όμορφα ανέπτυξε ο Τζούλιαν Χόφμαν, είτε μέσα από τις δυνατές αφηγήσεις για την αγάπη, την απώλεια και την τρέλα που μοιράστηκε ο Σεμπάστιαν Φοκς, περιγράφοντας το προσωπικό του ταξίδι στην έρευνα ενός βιβλίου.
Μία από τις πιο ξεχωριστές στιγμές ήταν η συζήτηση του Τζόναθαν Κόου με την ακαδημαϊκό και συγγραφέα Σάρα Τσέρτσουελ. Με φόντο το Brexit, οι σκέψεις του Κόου, βασισμένες στο μυθιστόρημά του «Bournville», σκιαγράφησαν ένα ζωντανό πορτρέτο ενός έθνους που ακόμα παλεύει με την ταυτότητά του.
Η δυνατότερη ίσως στιγμή του φετινού φεστιβάλ ήταν το φινάλε, που πραγματοποιήθηκε στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Ο Στίβεν Φράι διάβασε το ποίημα «Ιθάκη» του Κ.Π. Καβάφη, με τη φωνή του να αντηχεί στον χώρο και να συγκινεί το κοινό, ενώ στη συνέχεια μίλησε για την ανθεκτικότητα και την ανθρωπιά που μας ενώνει όλους.
Ωστόσο πέρα από τους σπουδαίους ομιλητές και τις εκδηλώσεις, το φεστιβάλ είναι κυρίως η κοινότητα που δημιουργείται μέσα από τις συζητήσεις που συνεχίζονται στα καφέ και τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης. «Κάθε Σεπτέμβριο για μια εβδομάδα στην Κέρκυρα μπορεί κανείς να ανακαλύψει ένα μέρος όπου το “εγώ” γίνεται “εμείς”. Το Corfu Literary Festival αποτελεί πλέον θεσμό για τους λάτρεις της λογοτεχνίας και ανυπομονούμε για τις επόμενες διοργανώσεις» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δανάη Δραγωνέα, συγγραφέας και πρέσβειρα του Corfu Literary Festival. «Η Κέρκυρα», συνεχίζει, «είναι ένας τόπος γεμάτος ρωγμές που ακόμα σου επιτρέπει να κοιτάζεις με θαυμασμό, καθώς η μαγεία είναι κρυμμένη στα πιο καθημερινά. Είναι ο τόπος που φιλοξενεί αυτό το φεστιβάλ και, κατά συνέπεια, είναι το σπίτι όλων μας. Και πλέον, είναι προφανές ότι όσο πιο ξεχωριστός είναι ένας τόπος, τόσο πιο εύθραυστος είναι…».
Για την Άναμπελ Λούβρου, το Corfu Literary Festival είναι η ζωντανή έκφραση όλων όσων αγαπά – «τον πολιτισμό, την ιστορία, τα βιβλία, την αρχιτεκτονική, και την πολύτιμη αίσθηση ότι βάζεις τον χρόνο στην άκρη για να βρεθείς με φίλους, να μοιραστείς ιδέες, να συζητήσεις και να απολαύσεις καλό φαγητό με ανθρώπους που εκτιμάς. Όλα αυτά ζωντανεύουν σε αυτόν τον ξεχωριστό τόπο που λέγεται Κέρκυρα, η οποία γίνεται το ιδανικό σκηνικό για όλες αυτές τις εμπειρίες».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More