Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κέρκυρα: Επιχείρηση υποβάθμισης του επαγγέλματος τους καταγγέλουν οι ξεναγοί

Για υποβάθμιση του επαγγέλματος των ξεναγών κάνει λόγο με ανακοίνωση της η Ένωση Διπλωματούχων Ξεναγών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, αναφορικά με το σχέδιο νόμου που έχει υποβάλει σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Τουρισμού για την τροποποίηση του νόμου που ρυθμίζει το επάγγελμα του ξεναγού και εν γένει την δραστηριότητα της ξενάγησης.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, όπως αναφέρουν, «Ξεναγός (εξηγητής), κατά την έννοιαν του παρόντος είναι ο συνοδεύων αλλοδαπούς ή ημεδαπούς περιηγητάς ή επισκέπτας της χώρας, καθοδηγών αυτούς και υποδεικνύων τα αξιοθέατα του τόπου, αρχαία ή ιστορικά μνημεία, καλλιτεχνικά έργα πάσης εποχής, επεξηγών εις αυτούς την σημασίαν αυτών, τον προορισμόν και την ιστορίαν των και παρέχων γενικωτέρας πληροφορίας περί της αρχαίας και νεωτέρας Ελλάδος».

“Δηλαδή, ο ξεναγός είναι αυτός που κατά τον Νόμο παρουσιάζει και ερμηνεύει το σύνολο της πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας, σε τουριστικό πλαίσιο.

Ο νέος ορισμός που εισάγεται με το σχέδιο νόμου, αντίθετα, προβλέπει ότι «Ξεναγός κατά την έννοια του παρόντος είναι όποιος κατ’ επάγγελμα ξεναγεί και συνοδεύει αλλοδαπούς ή ημεδαπούς περιηγητές ή επισκέπτες της χώρας σε μουσεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, οργανωμένους ιστορικούς τόπους και περίκλειστα μνημεία, επεξηγώντας τη σημασία και την ιστορία τους και παρέχοντας πληροφορίες σε γλώσσα επιλογής τους για όλα τα ανωτέρω».

Δηλαδή, ως ξενάγηση (άρα παρουσίαση και ερμηνεία της πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας μας σε τουριστικό πλαίσιο) θα αναγνωρίζεται μόνον εκείνη που πραγματοποιείται εντός οργανωμένων αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων και μουσεία. Τούτο είναι φυσικά εσφαλμένο, καθώς η πολιτισμική κληρονομιά και η ερμηνεία της δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο κατάτμησης. Ο Ελληνικός Πολιτισμός έχει συνέχεια και συνοχή, έχει διαφορετικές εκφάνσεις και υλικά και άυλα στοιχεία. Από τις μυκηναϊκές ακροπόλεις έως την παραδοσιακή κουζίνα, και από την Εθνική Παλιγγενεσία έως την ερμηνεία της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας, ο ξεναγός καλείται από τους επισκέπτες να τους παρουσιάσει με τρόπο εμπειρικό και εμπεριστατωμένο την Ελλάδα.

Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι επιχειρείται η απορρύθμιση του επαγγέλματος του ξεναγού και της δραστηριότητας της ξενάγησης, ώστε να επιτρέπεται σε κάθε είδους άτομα, ακόμη και αλλοδαπούς, μη καταρτισμένους, με σχετικές σπουδές ή χωρίς, να ξεναγούν σε μη περίκλειστα μνημεία, παραδοσιακούς οικισμούς, μη οργανωμένους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και κάθε σημείο της χώρας μας, ελεύθερα και ανεξέλεγκτα. Θεωρούμε δε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για την ολική απορρύθμιση του επαγγέλματος, με όλους αυτούς τους μη καταρτισμένους και πιστοποιημένους ανθρώπους να παρουσιάζουν τον ιστορικό και σύγχρονο πολιτισμό της χώρας μας ακόμη και σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Ειδικά για τη χώρα μας είναι σαφές ότι υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία για πολλά θέματα, ιστορικής μεν φύσης, αλλά με άμεση επίδραση ακόμη και στην εξωτερική μας πολιτική. Τι θα πει ο κάθε τυχάρπαστος για τη Μακεδονία; Για τους Αρβανίτες; Για την καταγωγή των σύγχρονων Ελλήνων;

Σε μία κρίσιμη στιγμή για το επάγγελμά μας και την αξιοποίηση της πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας μας στο τουριστικό πλαίσιο, όπως αυτή που βιώνουμε, καλούμε την ελληνική κοινωνία να αναλογιστεί το σε ποιους θέλει να εναποθέσει την παρουσίαση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς προς τους επισκέπτες της χώρας μας.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, ζητούμε:

Α. Την επαναφορά του ορισμού του ξεναγού στα προβλεπόμενα από τον Ν. 710/77, και με τρόπο που να συμπεριλαμβάνει το σύνολο της πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας μας, η οποία δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως αντικείμενο κατάτμησης, ούτε να παραδίδεται στα χέρια μη πιστοποιημένων ανθρώπων.

Β. Την αναβάθμιση και πιστοποίηση της ξεναγικής εκπαίδευσης και

Γ. Την έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου για την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς στον τουρισμό, με όρους σεβασμού και βιωσιμότητας.»

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More