Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τοπία και ήρωες της μυθολογίας κοσμούν τα αρχοντικά της Χίου

Η ζωγραφική δεν είναι μόνο για τους λίγους που μπορούν να πληρώσουν κάποιον καλλιτέχνη, αλλά για όλους εκείνους που διαθέτουν υψηλή αισθητική.

Αυτό το περιβάλλον μεταφέρει στου τηλεθεατές ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θοδωρής Πυλιώτης, από την Χίο, που συνεχίζει να ζει ημέρες δόξας, των αρχών του περασμένου αιώνα.  

Ο Βασίλης Λιβανίου, ομογενής από την Νέα Υόρκη, ιδιοκτήτης ενός παλιού αρχοντικού του 1880  δηλώνει υπερήφανος για το αποτέλεσμα που επετεύχθη, με την διακόσμηση του ακινήτου του, που θυμίζει μια άλλη εποχή.  

Στις αρχές του 1900 και στον μεσοπόλεμο οι ψηλοτάβανες οικίες ήταν ο κανόνας, για πολλούς και πρακτικούς λόγους. Εκτός από το φως των κηροπηγίων υπήρχε και εκείνο από τους κρεμαστούς πολυελαίους, που ανεβοκατέβαιναν με ειδική αλυσίδα, προκειμένου να ανάψουν τα κεριά και να μην βρίσκονται χαμηλά στο ύψος των ανθρώπων.   

Ωστόσο, ο θόλος των δωματίων εκεί όπου πήγαινε αυθόρμητα το βλέμμα απαιτούσε εικόνες που να ταξιδεύουν το μυαλό και τις αισθήσεις. Μεταφέροντας τις εμπειρίες από άλλους τόπους οι καπεταναίοι Χιώτες κοσμούσαν τα σπίτια τους με παραστάσεις που ανταποκρίνονταν στην ελληνική πραγματικότητα. Άλλωστε, τα ανάκτορα ακόμη και οι εκκλησίες στην δύση διακοσμούντο με θέματα από την ελληνική μυθολογία.  

Ο Νίκος Φράσκος, ζωγράφος, που ανέλαβε να αποδώσει την παλιά αίγλη στην οικία του κ. Λιβανίου, εξηγεί πως η διακόσμηση των οικιών γινόταν με επιρροές από Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη. Ψηφιδωτά με βότσαλα, που απεικονίζουν τον δικέφαλο αετό της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας υποδέχονται στο αίθριο τους επισκέπτες, ενώ οι ζωγραφικές παραστάσεις στο εσωτερικό παραπέμπουν στην εκλεπτυσμένη αίσθηση που κατείχε τους ιδιοκτήτες.

Ένας ακόμη λόγος για να θαυμάζουν οι επισκέπτες το ξεχωριστό σπίτι του κ. Λιβανίου, είναι διότι έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και φύλλα χρυσού, ενώ τα θέματα εμπνέονται από καρτ-ποστάλ, πίνακες και παραστάσεις της μυθολογίας.

Το σπίτι αυτό δεν είναι το μοναδικό στο νησί. Πάνω από 100 έως και 150 οικίες έχουν ζωγραφισμένα ταβάνια, γεγονός που προκαλούσε πάντα το ενδιαφέρον των επισκεπτών στο νησί.  

Μάλιστα, όπως έγραψε κάποτε ένας περιηγητής είναι σαν να έβαλες έναν τάπητα στο ταβάνι. Υπενθυμίζεται ότι οι απεικονίσεις στο εσωτερικό των κτηρίων στην δύση, τις οποίες θαυμάζουν οι επισκέπτες αποτελούν δάνειο του ρωμαϊκού κόσμου, ο οποίος αντέγραψε μεταξύ πολλών άλλων και την πλούσια διακόσμηση των αρχαίων ναών και οικιών της Ελλάδος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More