Τι είναι το παθητικό κτίριο – Πολιτικός μηχανικός εξηγεί στο ΕΡΤnews
«Το παθητικό κτίριο είναι το κτίριο το οποίο έπρεπε να ζούμε όλοι για να είμαστε ευτυχισμένοι. Να μην κρυώνουμε το χειμώνα, να μη ζεσταινόμαστε το καλοκαίρι και αυτό να μη μας κοστίζει καθόλου. Επίσης η ανάγκη που έχουμε σε θέρμανση ή ψύξη να είναι η ελάχιστη και ταυτόχρονα να μπορούμε να αφήσουμε τον ήλιο να μπει μέσα και να μας ζεστάνει αυτός, οπότε χρειάζεται και τέλος να έχουμε εξασφαλίσει μια κορυφαία ποιότητα εσωτερικής ατμόσφαιρας, ανανεώνοντας τον αέρα μέσα στο σπίτι, ελέγχοντας την υγρασία χωρίς να υπάρχει ανάγκη πάντα να ανοίξουμε τα παράθυρα», επισήμανε για το παθητικό κτίριο ο Στέφανος Παλατζάς, πολιτικός μηχανικός – πρ. Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου ο οποίος μίλησε σήμερα στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ και στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο.
Όσον αφορά το κόστος για να γίνει ένα κτίριο παθητικό ο κ. Παλατζάς σημείωσε όπως «ένα παθητικό κτίριο καινούργιο μπορεί να είναι φθηνότερο από ένα συμβατικό και στην περίπτωση της πολυκατοικίας στην Πειραιώς παρουσιάζουμε ένα μοντέλο στο οποίο μπορεί είτε το κράτος να έρθει να επιδοτήσει ευάλωτα νοικοκυριά, όπως είναι αυτή η περίπτωση αυτή, διότι εδώ μιλάμε για μια προσφυγική πολυκατοικία του 1960 με 8 οικογένειες μέσα στα όρια της ενεργειακής φτώχειας, οι οποίες σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαν να κάνουν το κτίριο παθητικό».
Για το κτίριο στην Πειραιώς και τις παρεμβάσεις που γίνονται ο κ. Παλατζάς υπογράμμισε: «Ήδη εχουμε αντικαταστήσει όλα τα κουφώματα, έχουμε αλλάξει τους ηλιακούς, έχουμε βάλει καινούργιο κλιματισμό και έχουμε βάλει συστήματα μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας στο κτίριο» και πρόσθεσε «Η συγκεκριμένη πολυκατοικία μετά την ανακαίνισή της και λόγω του φωτοβολταϊκού του οποίου θα έχει στέγη, θα μπορεί να ισοσκελίσει πλήρως τους λογαριασμούς της και να έχει και μια περίσσεια ενέργειας».
Τέλος, ο κ. Παλατζάς αναφέρθηκε και το πρόγραμμα Εξοικονομώ και τόνισε:«το εξοικονομώ στις πολυκατοικίες θα έλεγα ό,τι απέτυχε παταγωδώς. Αντίθετα, σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία και στη Βουλγαρία, το Εξοικονομώ στις πολυκατοικίες και ειδικά στα ευάλωτα νοικοκυριά έγινε με επιδότηση 100%, δηλαδή εκεί πήγε το κράτος και είπε αφού δεν μπορείτε μόνοι σας , θα σας φτιάξω εγώ το κτίριο και θα μπορέσετε να λειτουργήσετε με ένα διαφορετικό τρόπο. Επίσης, αυτό επίσης μπορεί να γίνει και με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών μπορούν να κάνουν επενδύσεις. Ήδη εμείς παρουσιάσαμε ένα συγκεκριμένο μοντέλο για την πολυκατοικία στην Πειραιών».
Σχετική είδηση: Πολυκατοικία πρότυπο ενεργειακής αυτονομίας στον Ταύρο: «100 ευρώ τον χρόνο για ρεύμα» – Τι λέει ο δήμαρχος στο ΕΡΤNews
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More