Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρυσό βραβείο ποιότητας για το ελαιόλαδο Ιμέρων

Και όμως στην Κοζάνη υπάρχει σημαντική παραγωγή λαδιού και μάλιστα αρίστης ποιότητας σε βαθμό που να κερδίζει το ένα βραβείο μετά το άλλο.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάκης Νασιάδης, έχει το προνόμιο να βρίσκεται στην γη από όπου βγαίνει ο πραγματικός χρυσός της χώρας.

O Δημήτρης Παπαδόπουλος, πρόεδρος συνεταιρισμού ελαιοπαραγωγών Ιμέρων, εξηγεί γιατί το λάδι τους καταφέρνει να ξεπερνά ποιοτικά τους γνωστούς μεγαλο-παραγωγούς ελαιολάδου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Το μικροκλίμα και το υπέδαφος είναι οι βασικοί παράγοντες για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και η προσεγμένη καλλιέργεια χωρίς περιττά φυτοφάρμακα και χημικά.

Η περιοχή δίνει στον συνεταιρισμό περίπου 200 τόνους ετησίως, και με μια εξαίρεση το 2021 όταν μειώθηκε η παραγωγή λόγω παγετού, επανέκαμψε και φέτος η σοδειά αναμένεται να ανταμείψει τους κόπους των καλλιεργητών.

Η επιβράβευση ήρθε στον διεθνή διαγωνισμό London IOOC, που επιβάλλει αυστηρά κριτήρια.. «Στείλαμε τις φιάλες με το λάδι που βγάλαμε και το στείλαμε». Το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειες των παραγωγών και εγγυάται τις επιλογές των καταναλωτών, αφού πήρε την πρώτη θέση μεταξύ εκατοντάδων άλλων λαδιών, από τριάντα και πλέον χώρες που συμμετείχαν.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More