Χειροποίητες τσάντες από βιώσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά
Μια τάση που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα για την δεύτερη ευκαιρία των υποτιθέμενα παλαιών πραγμάτων, έχει υιοθετηθεί από ανθρώπους που βλέπουν την σπατάλη ως κίνδυνο για την εξαφάνιση των πλουτοπαραγωγικών πόρων.
Στην Λέσβο, ένα νησί με έντονες περιβαλλοντικές ανησυχίες, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αναστασία Σπυριδάκη, αναζήτησε και βρήκε μια επιχειρηματία που μαζεύει όλα τα παλιά υλικά και τα μετατρέπει σε αντικείμενα για σύγχρονες ανάγκες.
Η Εύα Κωστοπούλου, που διατηρεί κατάστημα στο κέντρο της Μυτιλήνης δηλώνει εκ πεποιθήσεως “συλλέκτρια”.
«Δεν πετάω τίποτε. Τον τελευταίο χρόνο κατασκευάζω κυρίως τσάντες από κάθε είδους υλικό». Στόφες, γούνινα παλτά, ζώνες που μετατρέπονται σε χερούλια, όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και να φυλάξουν ένα κομμάτι από το παρελθόν.
Κάθε κομμάτι είναι μοναδικό, γιατί τα υλικά που συνταιριάζονται σε ένα αντικείμενο δεν υπάρχουν σε μαζική παραγωγή και δεν μπορούν να επαναληφθούν. Η επαναχρησιμοποίηση των παλαιών υλικών είναι ένας τρόπος ζωής.
Η επαναχρησιμοποίηση ως λέξη έχει γίνει μόδα και λιγότερο συνείδηση οικολογική, καθώς εναπόκειται σε μεμονωμένες προσπάθειες ελάχιστων ανθρώπων να σώσουν τον πλανήτη.
Η παγκόσμια πραγματικότητα απέχει από τις φιλότιμες προσπάθειες της κ. Κωστοπούλου. Ο δεύτερος πιο ρυπογόνος κλάδος της οικονομίας μετά τα ορυκτά καύσιμα είναι η βιομηχανία της μόδας. Ούτε τα αυτοκίνητα, ούτε οι αερομεταφορές. Σύμφωνα με την Ε.Ε. το 2020 ο κλάδος της μόδας παρήγαγε περίπου 270 κιλά διοξείδιο του άνθρακα ανά άτομο. Είναι ενδεικτικό ότι για να κατασκευαστεί ένα, μόνο ένα, βαμβακερό μπλουζάκι, απαιτούνται 2.700 λίτρα νερού, αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου για 2,5 χρόνια. Η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων εκτιμάται ότι ευθύνεται για περίπου το 20% της παγκόσμιας ρύπανσης των καθαρών υδάτων από προϊόντα βαφής και φινιρίσματος. Ένα μόνο φορτίο από πολυεστερικά ρούχα μπορεί να αποθέσει στο περιβάλλον 700.000 μικροπλαστικές ίνες, που σύντομα θα καταλήξουν στην τροφική αλυσίδα. Η παγκόσμια κατακραυγή για αυτήν την σπατάλη σίγασε, μέσω της προπαγανδιστικής διαφήμισης, πολλών εκατομμυρίων, την οποία προώθησαν όλοι οι έχοντες συμφέροντα, και προώθησε την εικόνα των ευαισθητοποιημένων μόδιστρων, οι οποίοι χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα και πλαστικά στις δημιουργίες τους, για να βοηθήσουν το περιβάλλον. Όποιος είναι αρκετά αφελής το δέχεται. Άλλωστε, ο κόσμος των ψευδαισθήσεων είναι η πρώτη επιλογή των ανθρώπων.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More