Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερευνητές ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό εργαλείο για τη διάγνωση της καρδιακής αμυλοείδωσης

Ένα νέο εργαλείο ιατρικής απεικόνισης θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία της καρδιακής αμυλοείδωσης, μιας θανατηφόρας πάθησης που είναι γνωστή και ως «Αλτσχάιμερ της καρδιάς». Πρόκειται για έναν ραδιο-ιχνηλάτη, ο οποίος παράγει εικόνες υψηλής ποιότητας που μπορούν να ανιχνεύσουν την καρδιακή αμυλοείδωση. Αυτό το πρωτοποριακό εργαλείο θα μπορούσε να παίξει κρίσιμο ρόλο στην έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία της απειλητικής για τη ζωή νόσου, κατά την οποία συσσωρεύονται μη φυσιολογικές πρωτεΐνες στην καρδιά και σε άλλα όργανα.

Τα συμπτώματα της καρδιακής αμυλοείδωσης περιλαμβάνουν οίδημα των ποδιών, δύσπνοια, καρδιακή αδυναμία, ζάλη, κόπωση, διαταραγμένο ύπνο, πρησμένο ήπαρ, προβλήματα στα νεφρά και ακανόνιστο καρδιακό παλμό, καθώς και πάχυνση και σκλήρυνση του καρδιακού μυός. Περίπου το 20% των ασθενών με τη νόσο πεθαίνουν πρόωρα.

Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις στη θεραπεία, το μέσο ποσοστό επιβίωσης παραμένει χαμηλό και κυμαίνεται από 3 έως 5 χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι διαθέσιμες θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές στα αρχικά στάδια της νόσου.

«Έχουν αναπτυχθεί θεραπείες που επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. Ωστόσο, αυτές δεν είναι αποτελεσματικές σε ασθενείς τελικού σταδίου. Ως εκ τούτου, η ικανότητα έγκαιρης ανίχνευσης της καρδιακής αμυλοείδωσης είναι κρίσιμη», σημειώνει ο Τζόναθαν Γουόλ, διευθυντής του Προγράμματος Θερανοστικής Αμυλοείδωσης και Καρκίνου και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί.

Μεθοδολογία

Για να αναπτύξουν αυτόν τον καινοτόμο ραδιο-ιχνηλάτη, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί διεξήγαγαν μια πρώτη μελέτη σε ανθρώπους. Στρατολόγησαν 30 ασθενείς οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με αμυλοείδωση από τρανσθυρετίνη, καθώς και πέντε υγιείς εθελοντές. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε σπινθηρογράφημα και διαγνωστικές εξετάσεις SPECT/CT (υπολογιστική τομογραφία εκπομπής ενός φωτονίου και αξονική τομογραφία).

Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης δείγματα αίματος για να αξιολογήσουν τους βιοδείκτες και υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε διαθωρακικό ηχοκαρδιογράφημα. Επιπλέον, οι περισσότεροι ασθενείς υποβλήθηκαν σε απεικόνιση με 99mTc-πυροφωσφορικό 72 ώρες για λόγους σύγκρισης.

Αυτή η μελέτη ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω κλινική αξιολόγηση και πιθανή έγκριση του ραδιο-ιχνηλάτη ως διαγνωστικό εργαλείο για την καρδιακή αμυλοείδωση. Οι ερευνητές διεξάγουν επί του παρόντος μελέτες προκειμένου να αξιολογήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εργαλείου, ενώ σχεδιάζουν μια μελέτη Φάσης 3.

ΠΗΓΗ: Studyfinds

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More