Αυλαία στην προεκλογική εκστρατεία με την ομιλία του πρωθυπουργού στο Σύνταγμα
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος, για τις ευρωεκλογές της Κυριακής. Ο πρωθυπουργός, κλείνει απόψε την προεκλογική περίοδο, με την κεντρική του ομιλία στο Σύνταγμα, στις 20.00. Με συνέντευξή του στο ΕΡΤnews και τον Απόστολο Μαγγηριάδη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, πάνω στη φρεγάτα «Κίμων», σε όλο το φάσμα των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενιαίου ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου, μίλησε για τους συσχετισμούς στις ευρωεκλογές, έστειλε εκ νέου μήνυμα στα Σκόπια, ενώ αναφέρθηκε και στoν ελληνοτουρκικό διάλογο.
«Δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία περί του τέλους της Ευρώπης. Πιστεύω ότι η Ευρώπη βρίσκει τις δυνάμεις να αναγεννάται και να προσαρμόζεται στις καινούργιες γεωπολιτικές συνθήκες», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.
Από την πλώρη της φρεγάτας «Κίμων», μία από τις τρεις υπερσύγχρονες Belh@rra που θα ενταχθούν στον Στόλο έως το 2026, ο πρωθυπουργός έδωσε μήνυμα συνεχούς θωράκισης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.
«Είμαστε σε μία διαδικασία συνολικής επαναξιολόγησης όλων των αμυντικών δαπανών μας σε ορίζοντα δωδεκαετίας, γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα μαθήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από αυτή την κυβέρνηση έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικές επενδύσεις στην άμυνα, που είχαν να γίνουν εδώ και πολύ καιρό. Γνωρίζουμε τα δημοσιονομικά μας περιθώρια, γνωρίζουμε τις προτεραιότητές μας», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει στην πρώτη γραμμή για την επόμενη πενταετία μία κοινή αμυντική στρατηγική:
«Αυτό το οποίο προτείνουμε δεν είναι υποκατάστατο του ΝΑΤΟ. Είναι συμπλήρωμα στο ΝΑΤΟ. Έχουμε και μια υποχρέωση και ως Ευρώπη να στηρίξουμε την αμυντική μας βιομηχανία, να υπάρχει, θα έλεγα, μεγαλύτερος εξορθολογισμός των δαπανών», είπε.
«Δε νομίζω να φαντάζεται η Βόρεια Μακεδονία ότι μπορεί να κάνει βήματα προς την Ευρώπη ανοίγοντας ένα καινούργιο, αχρείαστο μέτωπο με την Ελλάδα. Νομίζω ότι είναι αυτονόητο αυτό το οποίο λέω και ελπίζω να γίνει αντιληπτό με απόλυτη σαφήνεια στα Σκόπια», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
Στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, η ενίσχυση των συμμαχιών μας και η δυνατότητά μας να προσερχόμαστε σε αυτόν τον διάλογο με καλή διάθεση, με φιλικά αισθήματα προς τον τουρκικό λαό, χωρίς όμως να υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας και από τη βαθιά μας πεποίθηση ότι μόνο το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να είναι ο οδηγός για την επίλυση της διαφοράς μας».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεγάλη τιμή για τη χώρα τη συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για την περίοδο 2025-2026.
«Η Ελλάδα υπηρετεί μια πολιτική αρχών ως προς την εξωτερική πολιτική και προφανώς όταν κάθεσαι στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να λαμβάνεις και ορισμένες αποφάσεις οι οποίες δεν μπορούν πάντα να ικανοποιούν τους πάντες. Έχουμε, όμως, τις αρχές μας, τις προτεραιότητές μας, μια ξεκάθαρη στρατηγική.Η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας».
Στην υπό παραλαβή φρεγάτα «Κίμων» ο πρωθυπουργός συνάντησε τον αντιπλοίαρχο Γιάννη Κιζάνη κι ευχήθηκε «με το καλό η παραλαβή», της πρώτης ψηφιακής φρεγάτας Belh@rra που θα διαθέτει από το 2025 το πολεμικό ναυτικό.
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας, ξεναγήθηκαν στην πλωτή δεξαμενή του γαλλικού ναυπηγείου που ναυπηγούνται οι φρεγάτες «Νέαρχος» και «Φορμίων».
«Έχουμε δυνατότητα ταυτόχρονης κατασκευής δυο πλοίων, αποκλειστικά για την Ελλάδα», τόνισε ο διεθύνων σύμβουλος του Naval Group, Έρικ Πομελέ.
Οι νέες φρεγάτες θα προσδώσουν σύγχρονες μεθόδους τακτικής μέσα από τις οποίες το πολεμικό ναυτικό θα είναι ικανό ν’ ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε σύγχρονη απειλή, ακόμη και σε κορεσμένο από εχθρικά πυρά.
«Είναι η σημαντικότερη αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού τις τελευταίες δεκαετίες. Μια πολύ σημαντική προσθήκη στην ανατρεπτική δυνατότητα της χώρας μας. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί γρήγορο πρόοδο και την υλοποίηση. Αυτού του πολύ φιλόδοξου εξοπλιστικού προγράμματος. Καθώς η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες, ο «Κίμων», βρίσκεται ήδη στο νερό και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More