Κλάουδια Σέινμπαουμ: Το προφίλ της πρώτης γυναίκας – προέδρου του Μεξικού
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής, η πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, Κλάουδια Σέινμπαουμ, θα πάρει την 1η Οκτωβρίου τη σκυτάλη στα ηνία της χώρας από τον πολιτικό της μέντορα, τον απερχόμενο πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, για μια εξαετή θητεία, ως το 2030.
Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει η πρώτη γυναίκα-αρχηγός του κράτους στην ιστορία μιας χώρας όπου το 2023 καταγράφονταν κατά μέσον όρο πάνω από δέκα γυναικοκτονίες την ημέρα και πάνω από το 70% του συνολικού γυναικείου πληθυσμού έχει βιώσει βία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Υποστηρικτές της Claudia Sheinbaum συγκεντρώνονται στο Σόκαλο, την κεντρική πλατεία της Πόλης του Μεξικού, για να γιορτάσουν την εκλογική νίκη. (AP Photo/Marco Ugarte)
Εγγονή εβραίων που έφυγαν για να σωθούν από τον ναζισμό και τη μιζέρια στη Λιθουανία και στη Βουλγαρία, η Σέινμπαουμ σε ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε πέρυσι για τη ζωή της αναφέρει ότι χρωστάει τα πάντα κατά κύριο λόγο στους γονείς της, τον χημικό μηχανικό πατέρα της και την κυτταρική βιολόγο μητέρα της, οι οποίοι της μετέδωσαν το πάθος για την πολιτική, την αγάπη για τη φύση και το βαθύ ενδιαφέρον για την επιστήμη.
Μεγαλώνοντας στην Πόλη του Μεξικού, η Σέινμπαουμ έμαθε να παίζει κιθάρα και σπούδασε μπαλέτο. Οι λεπτομέρειες αυτές της προσωπικής της ζωής χρησιμοποιήθηκαν από τους επικριτές της για να την χαρακτηρίσουν «ελιτίστρια», χωρίς επαφή με τους απλούς Μεξικανούς.
Η ενασχόλησή της με τα κοινά ξεκίνησε από νωρίς. Όταν ήταν 15 ετών, προσφέρθηκε εθελοντικά να βοηθήσει ομάδες μητέρων που αναζητούσαν τα εξαφανισμένα παιδιά τους, μια ενδημική τραγωδία σε μια χώρα με βεβαρημένο ιστορικό μαινόμενης βίας λόγω του οργανωμένου εγκλήματος. Συμμετείχε ενεργά στα φοιτητικά κινήματα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, συμμετέχοντας στις διαδηλώσεις ενάντια στην κρατική παρέμβαση στις εκπαιδευτικές πολιτικές.
Αφού ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές της στη φυσική, το 1995 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στην ενεργειακή μηχανική από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, ακολουθώντας τα επόμενα χρόνια μια διδακτική και ακαδημαϊκή καριέρα, συμπεριλαμβανομένης μιας θητείας στη Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία αργότερα θα μοιραζόταν το Νόμπελ Ειρήνης με τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εκείνη την εποχή εστιάζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την κλιματική αλλαγή.
Η πολιτική της σταδιοδρομία ξεκίνησε το 2000, όταν ο τότε νεοεκλεγείς δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, Λόπες Ομπραδόρ, την όρισε υπεύθυνη του τμήματος περιβάλλοντος. Την είχε γνωρίσει λίγο πριν, όμως ο νέος τότε δημάρχος κατέστησε σαφές ότι ήθελε έναν επιστήμονα με προοδευτικές αξίες για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της οξείας ρύπανσης της μεξικάνικης μεγαλούπολης.
Το 2006 υπέβαλε την παραίτησή της για να αναλάβει το ρόλο της επικεφαλής εκπροσώπου για την πρώτη προεκλογική εκστρατεία του Λόπες Ομπραδόρ για την προεδρία το 2006, την οποία έχασε οριακά.
Το 2015 εξελέγη δήμαρχος στον μεγαλύτερο δήμο της μητροπολιτικής περιοχής της Πόλης του Μεξικού, τον Τλαλπάν και το 2018 σημείωσε μια ιστορική εκλογική νίκη ως η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της πρωτεύουσας, την ίδια χρονιά που ο Ομπραδόρ εξελέγη πανηγυρικά για μια τρίτη θητεία στην προεδρία.
Περιχαρής η Claudia Sheinbaum απευθύνεται στους οπαδούς του MORENA, αφού η εκλογική τάση θεωρείται πλέον μη αναστρέψιμη. (AP Photo/Fernando Llano)
Κατά τη διάρκεια της θητείας της, κατάφερε να βελτιώσει το αίσθημα ασφάλειας στη μεγαλούπολη, με το ποσοστό των δολοφονιών στην πρωτεύουσα να μειώνεται κατά 50%.
Το πρόγραμμά της, σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες, φιλοδοξεί να ενισχύσει τον δημόσιο έλεγχο των φυσικών πόρων, να αυξήσει τα προγράμματα πρόνοιας, καθώς και τα μεγάλα έργα υποδομής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Πηγές: Reuters, CNN, Al Jazeera
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More