Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την ένταξη των απολιθωμάτων στο νέο Μουσείο Ολύμπου ζητά η Κοινότητα Λυκουδίου Ελασσόνας

Στις δυτικές παρυφές του Ολύμπου και σε μια μεγάλη έκταση της λεκάνης Σαρανταπόρου, πριν 5-9 εκατομμύρια χρόνια, υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία  φυτικών, αλλά και ζωικών απολιθωμάτων.

Οι πλούσιες απολιθωματοφόρες θέσεις εκτείνονται σε μια μεγάλη έκταση περιοχών τον τοπικών κοινοτήτων Λυκουδίου, Σαρανταπόρου, Κλεισούρας-Βαλανίδας, Γιαννωτών και Δρυμού.

“Το πλήθος των απολιθωμάτων, αλλά και ποιοτική κατάσταση αυτών, οδήγησε έγκριτους επιστήμονες του χώρου, Έλληνες και ξένους να χαρακτηρίσουν την περιοχή ως παράδεισο της παλαιοβοτανικής. Οι συνεχείς ερευνητικές επισκέψεις και δημοσιεύσεις Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, η έκθεση ευρημάτων της περιοχής σε θεματικά μουσεία της χώρας, αλλά και της αλλοδαπής, η συνεχής μελέτη των ευρημάτων από φοιτητές των σχετικών τμημάτων των πανεπιστημίων της χώρας, η μοναδικότητα ορισμένων ευρημάτων και άλλων συναφών λόγων αναδεικνύουν την σημαντικότητα αυτών”, τόνισε ο εκπαιδευτικός Βασίλης Στατήρης ο οποίος ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκε με την ανάδειξη των ευρημάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι δηλώσεις του προέδρου της Κοινότητας Λυκουδίου, Νίκου Χατζή, του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Λυκουδίου, Γιώργου Τζήκα καθώς και της διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου Λυκουδίου, Μαρία Μανωλάκη η οποία αν και έλκει την καταγωγή της από την Σκύρο, όταν διορίστηκε στο Λυκούδι, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί και να διαπιστώσει δια ζώσης όλα αυτά που έχουν γραφτεί για τα απολιθώματα της περιοχής.

Στην επιστολή της Κοινότητας Λυκουδίου προς τον Δήμο Ελασσόνας αναφέρονται όλα αυτά που έχουν καταγραφεί και δημοσιευτεί από καθηγητές Πανεπιστημίου που έχουν επισκεφθεί και ασχοληθεί με τα ευρήματα της περιοχής, όπως, και τους λόγους που θεωρούν ότι επιβάλλεται η ένταξη τους στο σχεδιαζόμενο Μουσείο Ολύμπου.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι : α) η γειτνίαση με τον ορεινό όγκο του Ολύμπου και η επίδραση της ύπαρξής του στην χλωρίδα της περιοχής, β) οι πληροφορίες για την χλωρίδα της περιοχής διαχρονικά και η διαδικασία δημιουργίας απολιθωμάτων  γ) οι πληροφορίες που μπορούν να αντληθούν για το κλίμα της περιοχής διαχρονικά,  δ) η μελέτη και γνώση της γεωκληρονομιάς από τις νεότερες γενιές (μαθητές-σπουδαστές), ε) η ορθολογική και ήπια αξιοποίηση και ανάδειξη των ευρημάτων με σεβασμό στο περιβάλλον και συμβολή στην βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής (σύμφωνα με την πρόταση ανάδειξης και αξιοποίησης που έγινε το 2004 προς τον τότε Δ. Σαρανταπόρου από τον καθηγητή του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ευάγγελο Βελιτζέλο), καθιστούν κατά την άποψή μας αναγκαία την παραχώρηση ενός σημαντικού χώρου για την έκθεση ευρημάτων της εν λόγου περιοχής στο σχεδιαζόμενο νέο Μουσείο Ολύμπου στην πόλη της Ελασσόνας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More