Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Καιρίδης στο Πρώτο: Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να καταπιεί τις προκλήσεις της Προέδρου των Σκοπίων-Στόχος μας για τις ευρωεκλογές είναι και το 40 και το 45% (audio)

Για θέματα όπως το θάνατο του Ιρανού Προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, τη Βόρεια Μακεδονία αλλά και τις επερχόμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» και στον Θάνο Σιαφάκα, ο Δημήτρης Καιρίδης, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αλλά και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο «ο θάνατος του Ιρανού Προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί σίγουρα δεν διευκολύνει τα πράγματα. Είναι ένα ακόμα επιβαρυντικό στοιχείο σε μια ήδη πολύ επιβαρυμένη κατάσταση που έχουμε στη Μέση Ανατολή. Να δούμε από τι προκλήθηκε, αν ήταν ατύχημα διότι δεν ξέρουμε ακόμα. Είναι πάρα πολύ νωρίς και οι ιρανικές αρχές είναι πολύ φειδωλές στην πληροφόρηση που δίνουν προς τα έξω προκειμένου να ελέγξουν αυτή την κατάσταση κατά το δυνατόν. Ο σκληροπυρηνικός ο πρόεδρος και ενδεχομένως διάδοχος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, ο οποίος είναι και αυτός μιας πολύ μεγάλης πια ηλικίας, θα δούμε τι σημαίνει για τη διαδοχή και την «μακροημέρευση» του ισλαμικού καθεστώτος, της περίφημης αυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που πιέζεται οικονομικά, πολιτικά, γεωστρατηγικά και πιέζει και αυτή κατ’ αντιστοιχία τους υπόλοιπους στη Μέση Ανατολή». Όσο για το αν υπάρχει, αν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο δολιοφθοράς είπε «κοιτάξτε, στη Μέση Ανατολή είμαστε. Ήδη υπάρχουν οι φήμες και οι συνωμοσιολογίες. Δεν θέλω όμως, να προτρέξω και δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος, αλλά να δούμε να κλείσει απολύτως και να σφραγίσει ως ατύχημα, διότι αλλιώς μπαίνουμε σε άλλου τύπου εντάσεις, έτσι δεν είναι;».

Ερωτηθείς έπειτα, το πόσο αυτό το γεγονός επηρεάζει τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις εξελίξεις στη Γάζα, τις σχέσεις Ιράν-Ισραήλ που ήδη είναι τεταμένες, ο Δημήτρης Καιρίδης, ανέφερε στον Θάνο Σιαφάκα «είχαμε την ανταλλαγή πυρών άλλωστε για πρώτη φορά απευθείας και όχι δι’ αντιπροσώπων μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Βεβαίως στη συνέχεια υπήρξε ένα βήμα προς τα πίσω και μια συναίσθηση-και από τις δύο πλευρές-του κινδύνου, που μια περαιτέρω κλιμάκωση ενέχει και αυτό είναι το θετικό. Δηλαδή έγινε αυτή η ανταλλαγή, εν πάση περιπτώσει, κυρίως με συμβολικά πυρά, αν μου επιτρέπεται να το πω και αν υπάρχουν τέτοια. Αλλά εν πάση περιπτώσει, χωρίς θύματα. Και κάπου εκεί έχουμε μείνει. Αλλά προφανώς η κατάσταση είναι πάρα πολύ εύφλεκτη. Μας ενδιαφέρει πολύ ο Λίβανος, έχουμε το γνωστό πρόβλημα με την Κύπρο. Εγώ ήμουνα στην Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα στον φίλο συνάδελφο Κύπριο υπουργό Εσωτερικών, στη διάσκεψη την οποία προκάλεσε ακριβώς λόγω των ροών που έχουμε από το Λίβανο, μια τυχόν περαιτέρω ανάφλεξη μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ και κατάρρευσης του Λιβάνου, καταλαβαίνετε τι μπορεί να προκαλέσει (…). Το Ιράν έχει αποδείξει όλα τα προηγούμενα 40 χρόνια ότι αποφεύγει τις αντιδράσεις. Αυτό δεν το λέω για καλό ή για κακό. Κάνει αυτά που κάνει, άλλα τα κάνει με μια αίσθηση να πούμε γεωστρατηγικών ισορροπιών. Με άλλα λόγια, θέλω να πω ότι είναι ένας παίχτης με εμπειρία που δεν πρέπει να υποτιμάται».

Εν συνεχεία, σχετικά με τα Σκόπια, με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να φέρουμε προς ψήφιση τα τρία μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και για αν υφίσταται αυτή η συμφωνία, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε «προφανώς υπάρχει η συμφωνία και θέλουμε να υπάρχει στο βαθμό που ισχύει, απ’ αυτά που έχουν αναλάβει τα κράτη να τα τηρούν. Και είναι κάτι το οποίο το έκανε η ελληνική κυβέρνηση μετ’ επιτάσεως, παρά τις αμφιβολίες που είχε για μια σειρά πλευρών της συμφωνίας. Τώρα η κουτοπόνηρη προσπάθεια κάποιων στα Σκόπια να επιβάλλουν διπλή ονομασία στη σύνθετη ονομασία, να φύγουν από το Erga omnes και να μας πούνε ότι στον προφορικό λόγο μπορούνε-σύμφωνα με το δικαίωμα του ατομικού αυτοπροσδιορισμού να λένε άλλα ενώ στο γραπτό και επίσημο διαφορετικά, νομίζω δεν μπορεί να σταθεί και αποτελεί ευθεία παραβίαση των προβλέψεων περί της σύνθετης ονομασίας Erga omnes (…). Θεωρώ λοιπόν, ότι από ένα σημείο και μετά, για να μη λέμε και πάρα πολλά, βλάπτει την ίδια τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία το τελευταίο που θέλει είναι να ανακοπεί η πορεία της. Προς τα ευρωπαϊκά είναι μια ταλαιπωρημένη, φτωχή χώρα, πολύ ευάλωτη, και πολύ αδύναμη. Το τελευταίο που θέλει είναι μια εθνικιστική έξαρση».

«Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να καταπιεί τις προκλήσεις της Προέδρου των Σκοπίων»

Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι ο πρωθυπουργός θα καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών αν υπάρξει παραβίαση, ο κ. Καιρίδης είπε «είμαστε ακόμα μακριά από το να αρχίσω δημοσίως εγώ να προκαταλαμβάνω το Υπουργείο Εξωτερικών. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και σύνεση. Δόθηκε το μήνυμα και ο κ. Γεωργιάδης σωστά υπογραμμίζει και αυτός σαν μεγάφωνο ακόμα περισσότερο αυτό που είπε ο πρωθυπουργός την επομένη, πολύ ξεκάθαρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πάρα πολύ έμπειρος περί των Εξωτερικών και ανήκει σε μια σχολή του πατέρα του, προσεκτική και αντί λαϊκίστικη στα ζητήματα αυτά, επιτρέψτε μου να πω. Όμως, έστειλε την προειδοποίηση». Όσον αφορά τώρα αυτούς που λένε ότι πάνε στις ευρωεκλογές με το Μακεδονικό πάλι, ανέφερε «δεν το νομίζω, αλλά από την άλλη μεριά δεν μπορούμε και να μην απαντάμε. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να καταπιεί αυτή την προσπάθεια της Προέδρου. Αυτό που λέει ο Μητσοτάκης είναι να περιοριστεί εκεί και να επανέλθει. Διότι έχουμε και την ορκωμοσία τώρα της νέας κυβέρνησης». Όσο για το αν είναι μακριά από μια καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών, επισήμανε «Δεν είπα το μακριά. Μπορεί να έρθουμε και πολύ κοντά. Είπα ότι είναι νωρίς και δεν θέλω να προκαταλαμβάνω, τώρα που γίνονται λεπτοί χειρισμοί. Είδατε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε πάραυτα. Οι Αμερικάνοι επίσης και γενικά κανείς δεν θέλει μέσα σε όλα τα προβλήματα, που έχουμε και μάλιστα πάρα πολλά, βλέπετε τώρα στη Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ, στην Ουκρανία, να προσθέσουμε τώρα-και έχουμε με την Αλβανία-τη Βόρεια Μακεδονία».

«Ο στόχος μας για τις ευρωεκλογές είναι και 40 και 45% άμα μπορούμε»

Και στο τέλος, συμπλήρωσε «πάντοτε προσπαθούμε για το καλύτερο, αλλά νομίζω ότι οτιδήποτε κοντά στα ποσοστά του 2019, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα είναι μια μεγάλη επιτυχία. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Αυτό είναι το βασικό και η αποχή και όλα τα υπόλοιπα, γιατί έχουμε κάποιες ιδιαιτερότητες σε αυτές τις εκλογές. Μετά από πολλά χρόνια γίνονται μετά τις εθνικές και όχι πριν και άρα ο κόσμος λίγο δεν τις παίρνει με τον ίδιο τρόπο που τις πήρε για παράδειγμα το 2014 ή το 2019. Όλες εκείνες οι ευρωεκλογές είχαν γίνει πριν τις εθνικές. Και δεύτερον, αυτή η μεγάλη απόσταση από την αντιπολίτευση δημιουργεί σε κάποιους δικούς μας έναν εφησυχασμό».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More