Ηράκλειο: Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας γιορτάζει την Ημέρα Αναγνώρισης της Ταξινομικής και παρουσιάζει τις μοναδικές συλλογές του
Μια σπάνια ευκαιρία να δουν από κοντά τις μοναδικές για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου συλλογές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης θα έχουν εκπρόσωποι φορέων την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Μαΐου, Ημέρα Αναγνώρισης της Επιστήμης της Ταξινομικής. Παράλληλα, θα μυηθούν από τους ειδικούς στο περιπετειώδες ταξίδι της ανακάλυψης και καταγραφής νέων ειδών, καθώς και στη σημασία που αυτή η διαδικασία έχει για την προστασία της βιοποικιλότητας, τους ανθρώπους και την καθημερινότητά τους.
Την ημέρα αυτή το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης θα ανοίξει τις πόρτες του και θα προσφέρει αποκλειστική πρόσβαση στις συλλογές του. Η δράση θα πραγματοποιηθεί από τις 10:00 ως τις 14:00 στα κτίρια του μουσείου, όπου βρίσκονται οι συλλογές και τα εργαστήριά του, στην Πανεπιστημιούπολη Κνωσσού (οδός Ιωάννη Καρδίτση).
Mandragora automnalis. Ο μανδραγόρας. Φυτό δηλητηριώδες, και επικίνδυνο για τον άνθρωπο, αν φαγωθεί. Χρησιμοποιείται, όμως, στην φαρμακευτική.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εκπρόσωποι φορέων της διοίκησης, της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας και της εκπαίδευσης θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τους ειδικούς ταξινόμους του μουσείου και να ξεναγηθούν στις συλλογές του, που είναι μοναδικές για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με έμφαση την Ελλάδα. Θα δουν πώς συλλέγονται και αναλύονται τα δεδομένα της βιοποικιλότητας, θα ενημερωθούν για τη διαδικασία μέσα από την οποία νέα είδη ανακαλύπτονται και ονομάζονται και θα ακούσουν συναρπαστικές ιστορίες που πλαισιώνουν τις ταξινομικές αυτές συλλογές και το έργο των ταξινόμων.
Iurus dekanum. Ο μεγαλύτερος και πιο σπάνιος σκορπιός της Κρήτης. Έχει δηλητήριο, όπως όλοι οι σκορπιοί. Το δηλητήριο
ορισμένων ειδών σκορπιών χρησιμοποιείται για την παραγωγή φαρμάκων κατά κάποιων μορφών καρκίνου.
Με τον τρόπο αυτό το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης (https://www.nhmc.uoc.gr/) συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Αναγνώρισης της Επιστήμης της Ταξινομικής (Taxonomy Recognition Day-TRD), που διοργανώνονται από μια πανευρωπαϊκή κοινοπραξία Μουσείων Φυσικής Ιστορίας, Ερευνητικών Ινστιτούτων, Βοτανικών Κήπων και άλλων Ταξινομικών Εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος TETTRIs (https://tettris.eu/), με στόχο την προώθηση της αναγνώρισης του κρίσιμου ρόλου της επιστήμης της Ταξινομικής στη διατήρηση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.
Latrodectus tredecimguttatus (Μαύρη Χήρα) και Steatoda paykulliana (Ψευδοχήρα). Δύο αράχνες που μοιάζουν πολύ.
Η Μαύρη Χήρα είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο, ενώ η συγγενική της Ψευδοχήρα όχι. Είναι πολύ σημαντικό να
μπορούμε να διακρίνουμε τα δύο αυτά είδη.
Επιλεγμένη να συμπέσει με τα γενέθλια του Κάρολου Λινναίου, του φημισμένου «πατέρα της Ταξινομικής», η 23η Μαΐου λειτουργεί ως υπενθύμιση της διαρκούς κληρονομιάς αυτής της θεμελιώδους επιστήμης. Την ημέρα αυτή, σε όλη την Ευρώπη, τα συμμετέχοντα ιδρύματα θα φιλοξενήσουν εκδηλώσεις προσκαλώντας ηγετικά στελέχη από τον ακαδημαϊκό χώρο και τη βιομηχανία, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και δημοσιογράφους για να εξερευνήσουν και να υπογραμμίσουν τη βαθιά επίδραση της Ταξινομικής σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων.
Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Πουλακάκης, η Ταξινομική παίζει ρόλο στην καθημερινή μας ζωή, όντας μια βασική επιστήμη για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, τη διατροφή, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, την ιατρική, τα καλλυντικά και την πολιτική. Επιπλέον, σημειώνει, αποτελεί τη θεμελιώδη βάση για την προστασία της βιοποικιλότητας (#NameItToSaveIt ή αλλιώς «πώς θα προστατεύσεις κάτι αν δεν το γνωρίζεις;»).
Vipera ammodytes. Η κοινή οχιά. Έχει ισχυρό δηλητήριο. Ωστόσο, όλα τα φίδια δεν είναι δηλητηριώδη και επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Chalcides ocellatus. Το λιακόνι. Εντελώς ακίνδυνη και παρεξηγημένη σαύρα. Δεν έχει δηλητήριο πουθενά στο σώμα της.Eobania vermiculata. Ο λιανός χοχλιός. Αποτελεί βασική τροφή για τους κατοίκους της Κρήτης. Όμως δεν τρώγονται όλα τα σαλιγκάρια.
«Οι εκδηλώσεις της ημέρας αυτής θα δημιουργήσουν ένα θετικό υπόβαθρο για την περαιτέρω υποστήριξη των ειδικών επιστημόνων της Ταξινομικής (ταξινόμοι) και του έργου τους, εξασφαλίζοντάς τους νέες ευκαιρίες. Με περισσότερα από ένα εκατομμύριο είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, η ανάγκη για περισσότερους ταξινόμους και ενίσχυση της απόκτησης εξειδικευμένης γνώσης προσδιορισμού ειδών καθίσταται επιτακτική» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πουλακάκης. Και προσθέτει: «Η συμμετοχή των νεότερων γενεών στη μελέτη του φυσικού κόσμου, των προτύπων του και της εξέλιξής του είναι ζωτικής σημασίας. Από τις Βρυξέλλες μέχρι την Κοπεγχάγη, την Κρήτη, το Βερολίνο και όχι μόνο, θα σταθούμε δίπλα στους Ταξινόμους για να αναγνωριστεί το ιδιαίτερο και πολύτιμο έργο τους».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More