Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τις εισαγωγές εμπλουτισμένου ουρανίου από τη Ρωσία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε χθες νομοσχέδιο που απαγορεύει τις εισαγωγές ρωσικού εμπλουτισμένου ουρανίου, του κύριου καυσίμου που χρησιμοποιούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, σηματοδοτώντας μια κίνηση που αποσκοπεί στη διακοπή μιας από τις τελευταίες σημαντικές ροές χρημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τη Ρωσία, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Φώτο Αρχείου (Photo by Lou BENOIST / AFP)
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ φρόντισε να λάβει γρήγορα μέτρα ώστε να απαγορεύσει τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μόλις ένα μήνα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, οι κυρώσεις στις εισαγωγές ουρανίου έχουν πάρει πολύ περισσότερο χρόνο, καθώς η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 20% των πυρηνικών καυσίμων που χρειάζονται οι ΗΠΑ και πολλοί βουλευτές φοβούνται ότι θα διαταραχθεί η λειτουργία των 93 πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας.
Αμερικανικές εταιρείες πληρώνουν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για την προμήθεια εμπλουτισμένου ουρανίου από τη Rosatom, τον κρατικό όμιλο πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας. Οι προμήθειες και οι πληρωμές συνεχίστηκαν ακόμη και μετά από την αποκάλυψη εγγράφων πέρυσι ότι η Rosatom προμήθευε τη ρωσική βιομηχανία όπλων με εξαρτήματα, τεχνολογία και πρώτες ύλες για καύσιμα πυραύλων.
Το νομοσχέδιο που απαγορεύει τις εισαγωγές ουρανίου από τη Μόσχα θα τεθεί σε ισχύ σε διάστημα 90 ημερών από την ψήφισή του, όμως προβλέπει εξαιρέσεις μέχρι το 2028 για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που θα αναγκαστούν να κλείσουν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες μόλις διακοπεί ο ρωσικός εφοδιασμός. Επίσης, απελευθερώνει πόρους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας επεξεργασίας ουρανίου.
«Αυτός ο νέος νόμος αποκαθιστά την ηγετική θέση της Αμερικής στον πυρηνικό τομέα», δήλωσε χθες Δευτέρα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, συμπληρώνοντας ότι «θα βοηθήσει να διασφαλίσουμε τον ενεργειακό μας τομέα για τις επόμενες γενιές».
Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει θέσει ως στόχο να φτάσει στο 100% καθαρή ηλεκτρική ενέργεια έως το 2035 . Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες παράγουν περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι υπέρμαχοί τους ισχυρίζονται ότι μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Susan Montoya Bryan, File)
Η εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το ρωσικό ουράνιο χρονολογείται από ένα πρόγραμμα πυρηνικού αφοπλισμού του 1993, αμέσως μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Megatons σε Megawatts», οι Ηνωμένες Πολιτείες αγόρασαν 500 μετρικούς τόνους ουρανίου από αποσυναρμολογημένες ρωσικές πυρηνικές κεφαλές και το μετέτρεψαν σε καύσιμο πυρηνικών αντιδραστήρων.
Εκείνη την εποχή, πολλοί χαιρέτησαν τη συμφωνία ως αμοιβαία επωφελή: η Μόσχα πήρε μετρητά που χρειαζόταν απεγνωσμένα και σε αντάλλαγμα έδωσε στις ΗΠΑ φθηνά καύσιμα, ενώ παράλληλα καθησύχαζε τους υποστηρικτές του ελέγχου των εξοπλισμών. Σήμερα, έχοντας περάσει πάνω από δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες στερούνται ακόμη σε μεγάλο βαθμό τη δική τους ικανότητα εμπλουτισμού του ουρανίου.
Αν και υπάρχουν περιβαλλοντολόγοι που υποστηρίζουν την πυρηνική ενέργεια, άλλοι λένε ότι υπάρχουν φθηνότερες επιλογές και έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι λάμπουν δια της απουσίας τους μακροπρόθεσμα σχέδια αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων.
Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι των παραγωγών πυρηνικής ενέργειας απαντούν ότι οι σύγχρονοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί έχουν κάνει την εξόρυξη ουρανίου πολύ πιο ασφαλή τον τελευταίο μισό αιώνα, τονίζοντας ότι το ουράνιο είναι απολύτως απαραίτητο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Πηγές: Reuters, Washington Post
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More