Κ. Φίλης στο Πρώτο: Η θετική ατζέντα έχει κάποια ευεργετικά αποτελέσματα – Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για τις δύσκολες μέρες που θα έρθουν (audio)
«Η θετική ατζέντα έχει κάποια ευεργετικά αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα όμως, προφανώς ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας είναι τέτοιας φύσης που δεν πρόκειται να τον χαλιναγωγήσουμε εμείς μόνο και μόνο επειδή πηγαίνουν τα πράγματα καλά σήμερα. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για τις δύσκολες μέρες που θα έρθουν, γιατί θα έρθουν κάποια στιγμή δύσκολες μέρες».
Την παραπάνω τοποθέτηση έκανε ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, καθηγητής του Αμερικανικού Κολεγίου, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, σχετικά με το καλό “κλίμα” που επικράτησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε με την Τουρκία μία συμφωνημένη νηνεμία, μία συμφωνημένη ύφεση επί του πεδίου, η οποία είναι τέτοιας έκτασης, τέτοιας φύσης, που πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε το ζήτημα με τα θαλάσσια πάρκα και αν ήμασταν σε κλίμα που δεν είμαστε σήμερα, δηλαδή κλίμα λίγων ετών πίσω, είναι πιθανό να είχαμε μία κλιμάκωση στο θέμα των θαλασσίων πάρκων και να είχαμε καταλήξει ακόμα και σε μία ένταση επί του πεδίου. Όπως θυμίζω συνέβη με το Ορούτς Ρέις μετά τη συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Το γεγονός ότι δεν είχαμε παρά μόνο κάποιες ανακοινώσεις και έναν μπρα ντε φερ λεκτικό, αλλά μέχρι εκεί, εμένα μου δείχνει ότι είμαστε πλέον σε άλλο κλίμα. Και αυτό το άλλο κλίμα επιβεβαιώθηκε χθες από τη συνάντηση των δύο ηγετών. Αυτό είναι το πρώτο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Φίλης επεσήμανε και ένα δεύτερο σημείο. «Ότι όταν έχεις ένα σύστημα όπως αυτό του Ερντογάν, που είναι πάρα πολύ συγκεντρωτικό, είναι πολύ λογικό να επιζητείς τρόπους για να έχεις μαζί του μια λειτουργική σχέση. Και αυτό προσπαθεί να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Γιατί αν προκύψει μία διαφωνία ή μία παρανόηση που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, το να μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με τον ίδιο τον Ερντογάν, αν μη τι άλλο σε διασφαλίζει ότι αυτό που θα κουβεντιάσεις μαζί του και θα γίνει. Δεν λέω ότι θα αποφευχθεί μια κρίση, αλλά πάντως αυτό που θα κουβεντιάσεις, θα γίνει. Γι’ αυτό για μένα είναι σημαντικό το να γίνονται αυτές οι επαφές και να έχουν καθιερωθεί πλέον, έτσι ώστε να είναι μία ρουτίνα από εδώ και πέρα οι επαφές Ερντογάν- Μητσοτάκη».
Σε κάθε περίπτωση, ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι πάγιος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Φίλης. «Οπότε θα πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο για όταν στραβώσει η κατάσταση, πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Διότι σήμερα η θετική ατζέντα προτάσσεται, πάρα πολύ θετικό, όλοι είμαστε υπέρ, αρκεί να πάμε στα ελληνικά νησιά, τα οποία κατακλύζονται από Τούρκους τουρίστες και είναι προτιμότερο τα νησιά μας του Ανατολικού Αιγαίου να κατακλύζονται από τουρίστες παρά από παράνομους μετανάστες, οι οποίοι έρχονται με λάθος τρόπο στην Ευρώπη» ανέφερε.
«Μην πιστεύει κανείς ότι λύσαμε προφανώς τα προβλήματά μας. Το γεγονός ότι δεν συζητούνται σήμερα τα προβλήματα, οι διαφορές μας είναι γιατί έχουμε αποφασίσει να δώσουμε έμφαση σε αυτά που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More