Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένας στους δύο Έλληνες οδηγεί επικίνδυνα – Τι λένε στην ΕΡΤ οι εκπαιδευτές

Έρευνα καταγράφει αντιπροσωπευτικές συμπεριφορές των Ευρωπαίων στο τιμόνι, με τους Έλληνες οδηγούς να είναι ιδιαίτερα νευρικοί στην οδήγηση, αγενείς, ενώ πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας και καταργούν τον Κ.Ο.Κ.

Σε συνάρτηση δε με το άσχημο οδικό δίκτυο σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στο σύνολο της Ηλείας, σημειώνονται πολλά τροχαία, εκ των οποίων, δυστυχώς, πολλά είναι θανατηφόρα.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις :     

Το 53% αναγνωρίζουν αφηρημάδα ή στιγμές, που ταξιδεύει το μυαλό, όταν οδηγούν (54% των Ελλήνων),

Το 66% δηλώνει ότι τηλεφωνεί όταν είναι στο βολάν και το 25% στέλνουν και/ή διαβάζουν SMS ή e-mails  εκ των οποίων το 44 % κάτω των 35 ετών.

Ακόμη το 52% αναγνωρίζουν ότι εξυβρίζουν τους άλλους οδηγούς (67%): των Ελλήνων, 50% κορνάρουν άσκοπα στους οδηγούς που τους εκνευρίζουν 31% κολλάνε εσκεμμένα στο αυτοκίνητο του οδηγού που τους εκνευρίζει 34% προσπερνούν από δεξιά στον αυτοκινητόδρομο και 22% κατεβαίνουν από το αυτοκίνητό τους για να διαπληκτιστούν με άλλον οδηγό, αριθμός που αυξάνεται συστηματικά από το 2015.

Ο Θοδωρής Κωστόπουλος, εκπαιδευτής στην «ΟδηγΩ Κεντρική» στον Πύργο, ανέφερε ότι : “Σίγουρα οι Έλληνες είναι πιο νευρικοί στην οδήγηση τους σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Άλλωστε έχει διαπιστωθεί, ότι οι Γάλλοι και οι Έλληνες είναι πιο επιρρεπείς στην “οργή του δρόμου””.“Πολλές φορές, όταν οδηγούμε βγάζουμε και κάποια προσωπικά προβλήματα, όπως αυτά που ζούμε στο σπίτι, την οικονομική κατάσταση την οποία βιώνουμε και δυστυχώς αυτά βγαίνουν μέσα στο δρόμο. Οι γυναίκες είναι πιο προσεκτικοί οδηγοί, γιατί φοβούνται ελαφρώς περισσότερο και πάντα τηρούν περισσότερο τους κανόνες στο δρόμο, σε σχέση με τους άντρες”, επισημαίνει ο εκπαιδευτής Φώτης ΤρίμμηςΟ Ιωάννης Κολοβάδης εκπαιδευτής οδήγησης τονίζει, ότι θα έπρεπε να υπάρχει στο σχολείο μάθημα για την κυκλοφοριακή αγωγή και μάλιστα από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. «Δεν μπορούν όλοι να μπουν στον ίδιο κανόνα, ισχύει σε σημαντικό βαθμό βέβαια όσον αφορά τους Έλληνες οδηγούς, αλλά άσχημη οδήγηση έχουν και οι άλλοι ευρωπαίοι. Σαν Έλληνες έχουμε το μεσογειακό ταπεραμέντο, όπως και οι Γάλλοι και αυτό μας οδηγεί να είμαστε πιο… επιθετικοί στον δρόμο» λέει χαρακτηριστικά.“Θεωρώ, ότι αυτό έχει να κάνει με την κακή εκπαίδευση, διότι δεν υπάρχει στα σχολεία το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής, γιατί αν υπήρχε η ανάλογη εκπαίδευση στα σχολεία, το παιδί από πολύ μικρό θα είχε μπει σε μία άλλη νοοτροπία, σαφώς πιο διαφορετική και θα ήταν και καλύτερος οδηγός στο δρόμο. Επίσης, έχει να κάνει πολλές φορές με την κακή συμπεριφορά, την οδηγική πάντα, που αποκτά από τους γονείς”, μας τονίζει ο επίσης εκπαιδευτής οδηγών Αθανάσιος Σταματόπουλος.

“Θεωρώ, ότι αυτό έχει να κάνει με την κακή εκπαίδευση, διότι δεν υπάρχει στα σχολεία το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής, γιατί αν υπήρχε η ανάλογη εκπαίδευση στα σχολεία, το παιδί από πολύ μικρό θα είχε μπει σε μία άλλη νοοτροπία, σαφώς πιο διαφορετική και θα ήταν και καλύτερος οδηγός στο δρόμο. Επίσης, έχει να κάνει πολλές φορές με την κακή συμπεριφορά, την οδηγική πάντα, που αποκτά από τους γονείς”, τονίζει ο εκπαιδευτής οδηγών Αθανάσιος Σταματόπουλος.

Ο Ανδρέας Λυμπέρης από την σχολή οδηγών «Λυμπέρης» στέκεται στο μεσογειακό ταπεραμέντο μας και αναφέρει, ότι “οι γυναίκες δεν κάνουν σοβαρά τροχαία ατυχήματα και αυτό οφείλεται στο ότι ακούν το δάσκαλό τους στην οδήγηση, υιοθετούν αυτά που λέει και τα εφαρμόζουν, όταν οδηγούν. Κάτι, που όμως, δεν το κάνουν οι άντρες οδηγοί, οι οποίοι αυτοσχεδιάζουν πολλές φορές και κάνουν ένα βήμα παραπάνω από αυτό που πρέπει”.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More