Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στ. Ζουμπουλάκης στο ΕΡΤNews: Στις χώρες της Δύσης η πίστη είναι σε υποχώρηση – Το πρότυπό μου για την ΕΒΕ είναι η Βιβλιοθήκη του Ισραήλ

Στην εκπομπή ΕΡΤalks του ΕΡΤNews με τον Απόστολο Μαγγηριάδη μίλησε ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, συγγραφέας και πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Αφού αναφέρθηκε στο βιβλίο του, «Ανθοδέσμη για τη Μεγάλη Εβδομάδα», μίλησε για το Πάσχα και τόνισε πως, στην Ορθόδοξη Ελλάδα,η Μεγάλη Εβδομάδα είναι κοινωνικά ορατή.

«Το Πάσχα είναι ορατό κοινωνικά. Στις άλλες χώρες της Ευρώπης το Πάσχα δεν είναι. Δηλαδή δεν καταλαβαίνεις ότι ζεις Πάσχα. Είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες. Από την άλλη, τη Μεγάλη Εβδομάδα στην μαζική προσέλευση του κόσμου, δεν θα έλεγα ότι επικρατεί ένα συναίσθημα, μια στάση θρησκευτική. Είναι πιο πολύ εθιμοτυπική», εξήγησε μεταξύ άλλων.

Παρακολουθήσετε ολόκληρη την συνέντευξη που παραχώρησε στον Απόστολο Μαγγηριάδη εδώ:

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και για το ότι η Εκκλησία δεν είχε δυναμική παρέμβαση, αλλά και για το αν θεωρεί ότι η Εκκλησία είναι που αλλάζει ή οι κοινωνίες μας, ο κ. Ζουμπουλάκης ανέφερε πως: «Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η Εκκλησία δεν έχει μια σθεναρή αντίδραση απέναντι σε κυβερνητικές επιλογές κλπ. Είναι πιο ήπια τα πράγματα. Νομίζω ότι έχει να κάνει ασφαλώς και με το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, αλλά κυρίως με αυτή την αλλαγή της κοινωνίας, την οποία η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να λάβει υπόψη της. Και αυτό έχει τη θετική σημασία του. Άλλες εποχές με τον νόμο περί ομοφύλων θα είχαμε λαοσυνάξεις….».

Ο κ. Ζουμπουλάκης πρόσθεσε επίσης πως η Εκκλησία ζούσε μια νοσταλγία του Βυζαντίου. «Μια νοσταλγία δηλαδή ενός χαμένου ουσιαστικά κόσμου, του χαμένου κόσμου της χριστιανοσύνης και αυτό τη δυσκόλευε να απευθυνθεί στους σημερινούς ανθρώπους με σάρκα και οστά, που ζουν σε άλλη κοινωνία και σε άλλο πολιτισμό. Νομίζω όμως, για να μην είμαστε άδικοι, ότι σιγά σιγά αυτή η μετακίνηση, ίσως με αργότερο ρυθμό από ότι θα θέλαμε, γίνεται».

Όσο για το αν θεωρεί πως οι άνθρωποι έχουν πάντα την ανάγκη της πίστης, ο κ. Ζουμπουλάκης είπε: «Μεταβάλλεται, αυτό είναι σαφές και στις χώρες της Δύσης η πίστη είναι σε υποχώρηση, σε πολύ μεγάλη υποχώρηση. Στον κόσμο της τεράστιας ανάπτυξης της επιστήμης και της αυτονομίας των ατόμων, η πίστη είναι σε υποχώρηση αυτή τη στιγμή».

Εξήγησε πως καμιά φορά, αυτό που χάνει σε έκταση μπορεί να το κερδίσει σε ένταση, αλλά το γεγονός παραμένει ότι η πίστη στη Δύση είναι σε υποχώρηση. «Αντίθετα, υπάρχει μια τεράστια ανάπτυξη του Χριστιανισμού στις χώρες του Τρίτου Κόσμου», ανέφερε.

«Η Εθνική Βιβλιοθήκη πια διεκδικεί και παίζει έναν ρόλο ως πνευματικό ίδρυμα και όχι ως μια αποθήκη βιβλίων»

Μεταξύ άλλων ο κ. Ζουμπουλάκης είναι ο πρόεδρος της Εφορευτικής του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης και αναφέρθηκε στο τι έχει αλλάξει και ποιες είναι συνολικά οι βλέψεις του για το μέλλον της. «Η Εθνική Βιβλιοθήκη πια διεκδικεί και παίζει έναν ρόλο ως πνευματικό ίδρυμα και όχι μια αποθήκη βιβλίων με εκδόσεις, με εκθέσεις, με εκδηλώσεις, με ημερίδες, με ομιλίες, με χίλια δυο πράγματα».

Πρόσθεσε πως εκείνο που εξακολουθεί να υπάρχει ως πρόβλημα είναι οι συλλογές της. «Αυτή τη στιγμή θα προσθέσω ότι χάρη σε μια πάρα πολύ γενναιόδωρη κίνηση του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο είναι το εποπτεύον Υπουργείο, έχουμε ένα τεράστιο ποσό για το έτος που διανύουμε. Έχουμε 3μιση εκατομμύρια ευρώ για την αγορά βιβλίων», είπε ο κ. Ζουμπουλάκης.

Τόνισε επίσης πως: «Το πρότυπό μου –το λέω πάντα– είναι η Βιβλιοθήκη του Ισραήλ».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More