Πάσχα στο Πρώτο: Πόσο θα κοστίσει το γιορτινό τραπέζι (audio)
Η αύξηση στα αμνοερίφια κυμαίνεται στο 5 με 6% σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τον Βασίλη Ντεληφιλιππίδη, εκπρόσωπο Τύπου της Ένωσης Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αττικής «Οι Ταξιάρχες» ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Μένουμε Πρώτο» με την Έλενα Καραγιάννη, λίγες ημέρες πριν στρωθεί το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι.
«Το θέμα δεν είναι όμως εκεί. Είναι ότι όπως κάθε χρόνο, έγινε μια παραπληροφόρηση, μια έμμεση και άμεση διαφήμιση άλλων σημείων πώλησης με τιμές κάτω του κόστους, οι οποίες έχουν μπερδέψει τον κόσμο και όλη την αγορά. Εμείς φοβισμένοι, δεν έχουμε πολυψωνίσει, να το πω έτσι., δεν είμαστε φορτωμένοι, να το πω στη γλώσσα μας, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση που υπάρχει. Βέβαια η ζήτηση είναι πολύ πιο κάτω εν σχέσει με πέρσι, ένα 30% κάτω. Ο κόσμος, ειδικά από τα αστικά κέντρα όπως στην Αθήνα, έχει μεγάλη έξοδο. Είναι πολλά μαζί φέτος τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν για το φετινό Πάσχα. Οι τιμές στα κρεοπωλεία μας αυτή τη στιγμή, στο αρνί γάλακτος το εγχώριο είναι πάνω από 14 ευρώ και το κατσίκι γύρω στα 50 με 60 λεπτά παραπάνω. Οι τιμές παίζουν και θα παίξουν ακόμα περισσότερο βάσει της τεχνητής έλλειψης που θα δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες. Δεν έχουμε ψωνίσει, δεν έχουμε φορτωθεί, δεν είχαμε τη δύναμη να ανταποκριθούμε. Αλλά δεν το βλέπω πάρα πολύ να υπάρχει ζήτηση τις τελευταίες μέρες» συμπλήρωσε ο κ. Ντεληφιλιππίδης.
«Με όλη αυτή την καμπάνια, το δήθεν καλάθι της νοικοκυράς και του Πάσχα, όλο αυτό έχει φέρει μια ανακατωσούρα και ένα μπέρδεμα στον καταναλωτή» σημείωσε.
«Το λέω και το φωνάζω εδώ και 25 χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά του κλάδου μας ότι, εμπιστευτείτε τον επαγγελματία του κρέατος. Δεν είμαστε χαζοί επαγγελματίες. Θεωρώ ότι είμαστε πανέξυπνοι και δεν θέλουμε να χάσουμε τον πελάτη και το βασικό, να του μιλήσουμε με ειλικρίνεια και με αξιοπρέπεια και να τον κοιτάμε στα μάτια. Δεν τον βλέπουμε σαν περαστικό, να μπει μέσα στο μαγαζί μας, να πάρει ένα κιλό κιμά για να πάρει και δέκα μακαρόνια και δέκα απορρυπαντικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντεληφιλιππίδης. Και να πω και κάτι. Αυτό που έλεγαν οι παλιοί συνάδελφοί μας, το φτηνό είναι και ακριβό. Δεν θα πω την κουβέντα τη σκληρή, το φτηνό κρέας είναι για τα σκυλιά. Προς Θεού, δεν θα το πω αυτό, είναι πολύ σκληρή κουβέντα. Αλλά λέω, το φθηνό είναι και ακριβό, κάπου δεν θα σου βγει» προσέθεσε. Ερωτηθείς πώς ο καταναλωτής μπορεί να διακρίνει το ελληνικό από το ελληνοποιημένο κρέας, επισήμανε πως ακόμα και για έναν παγγελματία είναι δύσκολο να το ξεχωρίσει αν τον έχουν ξεγελάσει έντεχνα μαζί με σφραγίδες και τιμολόγια.
«Εσείς εμπιστευτείτε τον κρεοπώλη της γειτονιάς σας, ο οποίος ξέρει πού ψωνίζει, ξέρει με ποιον συνεργάζεται, ξέρει το εμπόρευμά του, δε θα σας γελάσει. Αν θέλετε να σας δώσει κάτι πιο φθηνό, θα σας το προτείνει αυτός. Θα σας πει το εισαγόμενο τόσο, το ελληνικό τόσο. Δεν είναι οικονομική συναλλαγή, είναι σχέση ζωής» είπε καταλήγοντας ο κ. Ντεληφιλιππίδης.
«Ευτυχώς, γιατί όλα εξαρτώνται και από τις καιρικές συνθήκες, τη φετινή χρονιά για τον καταναλωτή υπάρχει μεγάλη και πληθώρα των προϊόντων παραγωγή. Δεν είχαμε καταστροφές, οπότε όταν υπάρχει μεγάλη επάρκεια προϊόντων, χαμηλώνουν και οι τιμές και όχι μόνο είναι χαμηλές τιμές, είναι και καλή η ποιότητα των προϊόντων» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Παννατικής Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών Δημήτρης Μουλιάτος.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή, οι ντομάτες που πάντα το Πάσχα και πριν πολλά χρόνια ακόμα όταν υπήρχε η δραχμή, η ντομάτα το Πάσχα ότι έφτανε τις 1000 δραχμές, που ήταν τεράστια αξία. Σήμερα, σημείωσε η πιο ακριβή ντομάτα στη λαϊκή αγορά έχει 1,5 ευρώ και είναι άριστης ποιότητας λόγω και του ανταγωνισμού μεταξύ των παραγωγών. «Γιατί, πέραν της τιμής θέλουμε και καλό προϊόν. Όταν ο καταναλωτής επιλέγει ένα προϊόν το οποίο είναι πάρα πολύ καλό, του έρχεται πιο φθηνό, από το να πάρει ένα πολύ φτηνό, το οποίο θα το πετάξει» επισήμανε.
Πάντα το πιο ακριβό είδος έχει να κάνει με την εποχή, εξήγησε ο κ. Μουλιάτος, δηλαδή όταν ξεκινάει να διατίθεται στους πάγκους της λαϊκής ένα προϊόν.
«Σήμερα βγήκαν πρώτη μέρα τα κεράσια στη λαϊκή και τα είχαν 7 ευρώ. Στα καταστήματα είδαμε 18 ευρώ το κεράσι. Αυτό είναι τεράστια η διαφορά. Είναι ασυναγώνιστη στις τιμές η λαϊκή αγορά και ευτυχώς που υπάρχουν οι λαϊκές αγορές και συγκρατούν τις τιμές στα άλλα καταστήματα. Γιατί αν δεν υπήρχαν οι λαϊκές αγορές με αυτό τον ανταγωνισμό, ο κόσμος θα υπέφερε, θα πλήρωνε το προϊόν όπως τώρα που φτάσαμε να παίρνουμε το καρπούζι μισό ή τέταρτο. Κάποτε το βλέπαμε πολύ αστείο γιατί γινόταν στο εξωτερικό, που πούλαγαν τα καρπούζια φέτα-φέτα στην κυριολεξία. Θα φτάναμε στο σημείο, αν δεν υπήρχαν οι λαϊκές αγορές να παίρνουμε φέτα-φέτα και το κεράσι» τόνισε ο κ. Μουλιάτος.
Σήμερα, από πολύ νωρίς έχει αρχίσει να αυξάνεται η κίνηση στα αρτοποιεία για την αγορά του πασχαλινού τσουρεκιού, ανέφερε η Ελισάβετ Κουκουμέρια, πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας». «Άλλωστε είναι η μέρα που περιμένουμε εμείς, τη Μεγάλη Πέμπτη είναι και το έθιμο ότι πηγαίνουν τα βαφτιστήρια για το τσουρέκι στη νονά ή στο νονό».
Τις υπόλοιπες μέρες η κίνηση ήταν λίγο πιο υποτονική, σημείωσε.
«Θέλουμε να πιστεύουμε τα πράγματα θα πάνε καλά. Έχουμε το πλεονέκτημα και το γνωρίζει ο κόσμος, ότι εμείς δεν αποθηκεύουμε τσουρέκια. Ό, τι βγαίνει κάθε μέρα καταναλώνεται, οπότε έρχεται ο κόσμος, γιατί αναγνωρίζει και την ποιότητα και νομίζω και τη σταθερότητα στις τιμές σωστά.
Όσο αφορά στις τιμές των τσουρεκιών, τα απλά τσουρέκια έχουν παραμείνει στις ίδιες τιμές με πέρσι, σύμφωνα με την κ. Κουκουμέρια, ενώ στα γεμιστά και στα επικαλυμμένα με σοκολάτα υπάρχει μια διαφοροποίηση εξαιτίας της αύξησης στην τιμή της σοκολάτας.
«Αλλά τα σοκολατένια τσουρέκια δεν αφορούν το μεγαλύτερο ποσοστό της κατανάλωσης. Οι καταναλωτές περισσότερο προτιμούν τα απλά τσουρέκια. Εκεί δεν έχουμε διαφοροποιήσεις στις τιμές. Πέρσι ξεκίνησαν οι τιμές στην πόλη μας από τα 12 ευρώ το κιλό μέχρι τα 15. Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Στα τσουρέκια με τη σοκολάτα, ενώ πέρσι είχαμε τιμές που ξεκινούσαν το κιλό από 15 ευρώ και έφταναν τα 17, φέτος έχουμε τιμές που ξεκινάνε από τα 17 ευρώ και φτάνουν τα 20» σημείωσε καταλήγοντας.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More