Δίκη για το Μάτι: Μάχη με τον χρόνο για να μην παραγραφούν τα αδικήματα – Απηλλάγη από τα καθήκοντά της η Πρόεδρος για την καθαρογραφή της απόφασης
Με την παρέμβασή της, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ζητά τη διερεύνηση της πιθανότητας έφεσης κατα του περιεχομένου της ετυμηγορίας του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι.
Ουσιαστικά, αναδεικνύει πως κάτι πήγε ξεκάθαρα λάθος με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας. Δεν είναι όμως μόνο το κοινό περί δικαίου αίσθημα, γιατί δεν είναι κοινή γνώμη τα θύματα, αλλά για την αναλογικότητα των ποινών, την αντιστοιχία που οφείλουν να έχουμε με το μέγεθος της τραγωδίας. Αυτό λοιπόν ζητά η κ. Αδειλίνη να διερευνηθεί, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πως υπήρχε η δυνατότητα να οδηγηθούν κάποιοι στη φυλακή αλλά αυτό δεν έγινε. Απαραίτητη προϋπόθεση θα ήταν να υπάρχει η ποινή βάσης για κάθε ανθρωποκτονία να ήταν πάνω από τρία χρόνια.
Η κ. Αδειλίνη θέτει στο μικροσκόπιο και τις αθωώσεις των 15 κατηγορουμένων αλλά και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου που αναγνωρίστηκε στους 4 εκ των καταδικασθέντων. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως ένας από αυτούς, πριν από λίγες ημέρες είχε ήδη καταδικαστεί με την κατηγορία ότι είχε δώσει πλαστά στοιχεία στις καταγραφές που έγιναν στο λογισμικό, αναφορικά με τη θέση και την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.
Σήμερα πάντως το θέμα κυριαρχούσε στις συζητήσεις στον Άρειο Πάγο και το Εφετείο από δικαστές και εισαγγελείς που δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους.
Εάν πάντως όλα πάνε γρήγορα, και καθαρογραφεί η απόφαση άμεσα και προσδιοριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, θα είναι στοίχημα να προλάβουμε την παραγραφή, τον Ιούλιο του 2026. Ιδιαίτερα αν καθίσουν πάλι στο εδώλιο οι 21 κατηγορούμενοι. Υπενθυμίζεται πως αυτή η δίκη κράτησε ενάμιση χρόνο.
Υπο το φόβο της παραγραφής των αδικημάτων των καταδικασθέντων, μετά από παρέμβαση της Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η πρόεδρος της δίκης απηλλάγη από όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά της, με στόχο έως τέλος Μαίου να έχει ολοκληρώσει την καθαρογραφή της απόφασης.
Τα «κατηγορώ» των συγγενών προς τους δικαστές
Περίμεναν τη δικαστική απόφαση για την τραγωδία που άλλαξε για πάντα τις ζωές τους, επί 6 ολόκληρα χρόνια. 24 ώρες μετά, δηλώνουν ακόμα εξοργισμένοι και προδομένοι. Το κατηγορώ τους προς τους δικαστές που εξέδωσαν την απόφαση, τους κατηγορούμενους της υπόθεσης και την πολιτεία είναι δριμύ.
Ο Γιάννης Οικονομίδης, επιζών της τραγωδίας τονίζει: «Το αποτέλεσμα το χθεσινό δεν ήταν έκπληξη, ήταν η απόλυτη ξεφτίλα. Η οργή ξεκίνησε εκείνη την ημέρα με την κατάπτυστη συνέντευξη τύπου από την τότε πολιτική ηγεσία, που δε μπορούσε μετά από 3 ημέρες να βρει λάθη και έριξαν το φταίξιμο στους κατοίκους».
Από την πλευρά της η Σ. Χαμηλοθώρη, αδερφή ενός από τα θύματα εξηγεί πως: «Έχει γίνει μια φανερή μεθόδευση με τη συνέντευξη τύπου, με την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία, με τη δικαιοσύνη που άργησε να δείξει τα αντανακλαστικά της».
Η απόφαση συμφωνα με τους συγγενείς των 104 νεκρών και τους περίπου 60 εγκαυματίες είναι τελείως εσφαλμένη και επειδή αθωώνει 15 κατηγορούμενους και επειδή δεν τιμωρεί καθόλου τους 6 καταδικασθέντες.
Ο Γιώργος Καίρης, σύζυγος θύματος, τόνισε πως, «δυστυχώς για εμένα χθες στην ελληνική ιστορία γράφτηκε πανευρωπαϊκά η ανθρωποκτονία από το κράτος και χθές γράφτηκε ιστορία από την ελληνική δικαιοσύνη με τα μελανότερα χρώματα».
Η Εμμανουελα έχει εγκαύματα στο 70% του κορμιού της. Επί ημέρες νοσηλευόταν στη ΜΕΘ με 50% πιθανότητες να ζήσει. Ο πατέρας της, δεν ήταν το ίδιο τυχερός. «Ο πατέρας έτρεχε πίσω, εγω λίγο πιο μπροστά, πέρασε αυτοκίνητο και μας πήγε στο κέντρο υγείας στη Νέα Μάκρη», λέει.
Στο Μάτι που κανείς ποτέ δεν ξεχνάει τον εφιάλτη, η κάμερα του ΕΡΤNews συνάντησε τον κ. Χρήστο. «Ερχόμουν από εδώ η παραλία ήταν γεμάτη από κόσμο που μπορούσε όπως – όπως να κάτσει για να γλιτώσει από τη φωτιά, έκανα με τη μηχανή το δρομάκι αυτό επάνω για να βγω στο δρομάκι και σε κάποιο σημείο είδα εκεί που είναι το δέντρο, ένα μαύρο όγκο και έριξα τα φώτα της μηχανής και ήταν μια γυναίκα ξαπλωμένη, καρβουνιασμένη…», θυμάται.
Οι συγγενείς των θυμάτων ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας στον Άρειο Πάγο, αλλά και ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ενώ θα ζητήσουν την άσκηση εισαγγελικής έφεσης κατά της απόφασης.
Τσουνάμι και πολιτικών αντιδράσεων
Τσουνάμι και πολιτικών αντιδράσεων προκάλεσε η πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι. Η κυβέρνηση δεν εργαλειοποιεί δικαστικές αποφάσεις κατά το δοκούν επισήμανε ο Παύλος Μαρινάκης, κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη για αφωνία και θυμίζοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε ο ποινικός κώδικας βάζοντας επιεικέστερες ποινές για ανθρωποκτονίες.
«Αλλάξαμε την έκτιση της ποινής στα πλημμελήματα δυστυχώς για την υπόθεση αυτή το δικαστήριο υποχρεούται να εφαρμόσει την επιεικέστερη νομοθεσία. Εφαρμόστηκε ο ποινικός κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.
«Αισθάνομαι ντροπή για την έκβαση της υπόθεσης» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, απορρίπτοντας την κριτική ότι ο ποινικός κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τους υπαίτιους.
Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί στο ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς της στην υπόθεση.
Μηδενική ανοχή στον λαϊκισμό ως προς τη Δικαιοσύνη ζητά με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, προαναγγέλλοντας ότι θα προσφύγει άμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών. «Η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα λαϊκά δικαστήρια, που έχουν στηθεί στη χώρα εδώ και καιρό, υπό την ανοχή της Πολιτείας και τα οποία συνοδεύονται, πλέον, με προπηλακισμούς σε βάρος των Λειτουργών της Δικαιοσύνης και με δηλώσεις πολιτικών προσώπων, οι οποίες αφενός μεν πυροδοτούν έναν άκρατο λαϊκισμό και αφετέρου συνιστούν παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, όπως (στη δεύτερη περίπτωση) οι χθεσινές δηλώσεις του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, με τις οποίες προαναγγέλλει την άσκηση έφεσης από τον Εισαγγελέα κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου», αναφέρουν.
Μιλώντας στο ΕΡΤNews ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης εξήγησε ποια θα ήταν η διαφορά εάν η δίκη διεξαγόταν με βάση το νέο ποινικό κώδικα. «Με το νέο κώδικα αν είναι πάνω από δύο χρόνια η ποινή εκτελείται οπωσδήποτε κατά ένα μέρος, πάνω από 3 χρόνια μεγαλύτερο μέρος 183130 η διαφορά θα ήταν, στο νεό ΠΚ διάταξη, όταν έχουμε παραβίαση προληπτικών μέτρων, πχ ακραία καιρικά φαινόμενα και προκύψει πυρκαγιάς με θανάτους η ποινή είναι από 10 έως 20 χρόνια διάταξη που σημαίνει φυλακή, αυτή τη διάταξη δεν την ψήφισαν, την ψήφισε η ΝΔ».
Σφοδρές αντιδράσεις και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι δικαστικές εξελίξεις αναμένεται να πυροδοτήσουν εκ νέου την πολιτική αντιπαράθεση.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More