«Αδειάζει η κλεψύδρα» για τη Ράφα – Συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου στο Ισραήλ
Η αντίστροφη μέτρηση για τη Ράφα έχει ξεκινήσει, ενώ κορυφώνεται η αγωνία, τόσο των Παλαιστινίων που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο, όσο και των Ισραηλινών για το αν θα εντοπιστούν οι δεκάδες όμηροι. Στις ΗΠΑ οι διαδηλώσεις για τη Γάζα κλιμακώνονται διχάζοντας τους πολίτες.
Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου το Πολεμικό Συμβούλιο στο Τελ Αβίβ και ακολουθεί σύσκεψη του διευρυμένου Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα όπου παραμένουν τέσσερα τάγματα της Χαμάς και όπου το Ισραήλ ελπίζει ότι βρίσκονται πολλοί από τους 129 εναπομείναντες ομήρους. Δε γνωρίζουμε πόσοι είναι ζωντανοί.
Κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν πανέτοιμοι για την επιχείρηση και παρ’ όλο που δεν έχει ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι υπάρχει ημερομηνία. Θεωρητικώς, κι εφ’ όσον τηρηθούν τα υπεσχημένα, θα προηγηθεί η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων η οποία αναμένεται να διαρκέσει τρεις εβδομάδες με ένα μήνα. Δε γνωρίζουμε ωστόσο τα επιχειρησιακά σχέδια των Ισραηλινών που θα μπορούσαν να προβλέπουν παράλληλες επιχειρήσεις: στρατιωτικές και εκκένωσης.
Μέχρι τότε η Ουάσινγκτον συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στο Τελ Αβίβ για ένα εναλλακτικό σχέδιο προκειμένου ν’ αποφευχθεί ένα νέο μακελειό.
Μια υπαναχώρηση του Ισραήλ στο ζήτημα της Ράφας είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο καθώς ο Νετανιάχου δέχεται πιέσεις να εκπληρώσει τους διακηρυγμένους στόχους του που είναι η εξόντωση όλων των ηγετών της Χαμάς και η επιστροφή των ομήρων. Ο τρόπος που έχει έως τώρα προβάλει αυτούς τους στόχους καθιστά την επιχείρηση στη Ράφα σχεδόν αναπόφευκτη. Ο Νετανιάχου θέλει να αξιοποιήσει την επαναπροσέγγιση με τους Δυτικούς συμμάχους μετά την ιρανική επίθεση για να πετύχει τους στρατιωτικούς τους στόχους, ιδίως στη Ράφα.
Τις τελευταίες ώρες ωστόσο υπάρχει μια έντονη διπλωματική κινητικότητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες που μαζί με 17 ακόμη χώρες καταγωγής των ομήρων καλούν τη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους και τονίζουν ότι η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία για την απελευθέρωσή τους θα οδηγούσε σε άμεση και παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός. Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πάντως ότι η ανταπόκριση από πλευράς Χαμάς είναι απολύτως μη εποικοδομητική.
Στις ΗΠΑ
Γενικευμένη μορφή παίρνουν οι διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια με καταλήψεις, συγκρούσεις και συλλήψεις φοιτητών. Κάθε μέρα που περνά ένα ακόμη πανεπιστήμιο προστίθεται στην λίστα όσων διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στην Γάζα, και οι διοικήσεις πασχίζουν να επαναφέρουν την τάξη καθώς οι διαδηλώσεις δεν είναι παντού ειρηνικές, ούτε τα συνθήματα που ακούγονται περιορίζονται στον τερματισμό της αιματοχυσίας στην Γάζα.
Είναι άλλο να ζητάς κατάπαυση του πυρός και άλλο να ζητάς επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου, γενικευμένη ιντιφάντα και να κρατάς σημαίες της Χαμάς. Η αίσθηση που υπάρχει εδώ στην Αμερική είναι ότι το φιλοπαλαιστινιακό κίνημα χάνει το δίκιο του με την ακραία συμπεριφορά αυτών των εξτρεμιστικών ομάδων. Η Αμερική είναι διχασμένη με ακραίες απόψεις και συμβουλές για την διαχείριση της κατάστασης να ακούγονται και από τα δυο κόμματα και σε επίπεδο κοινωνίας ολοένα και περισσότεροι αισθάνονται ότι πολλοί φοιτητές έχουν ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή.
Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου
Ανταπόκριση από τις ΗΠΑ: Λένα Αργύρη
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More