Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γερμανία: Αντισημιτισμός και δημόσια τάξη οι λόγοι διάλυσης συνεδρίου με προσκεκλημένο τον Γ. Βαρουφάκη

Την ποινικοποίηση του αντισημιτισμού και μίσους κατά των Εβραίων στη Γερμανία και τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης επικαλείται το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών για τη διάλυση συνεδρίου υπέρ της Παλαιστίνης στο Βερολίνο, στο οποίο επρόκειτο να εμφανιστεί και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Tο συνέδριο με περίπου 250 συμμετέχοντες διαλύθηκε από τις αστυνομικές αρχές του Βερολίνου δύο ώρες μετά την έναρξή του την περασμένη Παρασκευή.

Βερολίνο, 2024-04-15, Γιώργος Παππάς

Από τις τοποθετήσεις του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών δεν προκύπτει απαγόρευση πολιτικής δράσης του, όπως κατήγγειλε ο Γιάννης Βαρουφάκης, αλλά απαγόρευση και διάλυση μίας συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Η διάλυση του συνεδρίου ήταν μία «σωστή και αναγκαία απόφαση που ελήφθη με αποκλειστική ευθύνη των αστυνομικών αρχών του Βερολίνου», είπε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, Σόνια Κοκ. Ως αιτιολογική βάση σημείωσε ότι «όποιος διαδίδει ισλαμιστική προπαγάνδα και μίσος εναντίον Εβραίων, πρέπει να γνωρίζει ότι αυτά διώκονται άμεσα και με συνέπεια στη Γερμανία. Αντισημιτικά και ισλαμιστικά αδικήματα δεν ανεχόμαστε», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Με απόφαση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών απαγορεύτηκε στη Γερμανία από τον Νοέμβριο του 2023 η οργάνωση Χαμάς και η οργάνωση Samidu που ήταν το μακρύ χέρι της Χαμάς στη Γερμανία. «Αυτό σημαίνει ότι οιαδήποτε δραστηριότητά τους απαγορεύεται και συνιστά αδίκημα, στην κατηγορία αυτήν εντάσσονται και ομιλίες προπαγάνδας για τη Χαμάς», είπε η εκπρόσωπος.

Ειδικά για το συγκεκριμένο συνέδριο, η εκπρόσωπος σημείωσε ότι είχαν ενεργοποιηθεί από καιρό οι ομοσπονδιακές και οι τοπικές αρχές ασφαλείας και έλαβαν τα «ενδεδειγμένα μέτρα». Επέμεινε μάλιστα στην αναφορά της υπουργού Φέζερ σε «αντισημιτικό φάσμα», παραπέμποντας σε σχετικές πληροφορίες των αρχών ασφαλείας.

Απέφυγε να αναφερθεί στις συγκεκριμένες περιπτώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη και του πανεπιστημιακού γιατρού Ghassan Abu Sittah που επρόκειτο να πάρουν μέρος στο συνέδριο του Βερολίνου. Ο Γιάνης Βαρουφάκης με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ χαρακτήρισε «προσπάθεια συγκάλυψης της γενοκτονίας την απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει την είσοδό του στη Γερμανία και τη συμμετοχή στην εκδήλωση ακόμα και εξ αποστάσεως».

Θέμα εξ αποστάσεως συμμετοχής στη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν μπορούσε πλέον να τεθεί, από τη στιγμή που η αστυνομία κάλεσε τους συμμετέχοντες να εγκαταλείψουν την μικρή αλλά γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων στο Τέμπελχοφ του Βερολίνου, όπως και συνέβη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση Βαρουφάκη, αλλά σημείωσε ότι το νομικό πλαίσιο προβλέπει τη δυνατότητα των αρχών να αρνηθούν την είσοδο στη χώρα ενός ατόμου που έχει συγκεκριμένο λόγο ταξιδιού. «Το μέτρο αυτό μπορεί να ληφθεί, χωρίς να συνιστά παραβίαση της ελεύθερης διακίνησης», είπε η εκπρόσωπος. Σημείωσε ότι «λαμβάνεται από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, όταν εκτιμά ότι συντρέχει κίνδυνος για τη δημόσια τάξη στη χώρα. Για μία τέτοια απόφαση εξετάζει πολύ προσεκτικά τις πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόσωπο».

Σχετικά δε με την απαγόρευση πολιτικής δράσης, αυτή αφορά πολίτες τρίτων χωρών και επιβάλλεται με απόφαση που λαμβάνουν οι υπηρεσίες αλλοδαπών των ομόσπονδων κρατιδίων.

Σημειώνεται ότι ο γιατρός, πρύτανης του πανεπιστημίου Γλασκώβης, Ghassan Abu Sittah, που συμμετείχε σε αποστολή της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» στη Γάζα, κρατήθηκε για τρεις ώρες στο αεροδρόμιο του Βερολίνου και αφού του απαγορεύτηκε η είσοδος, επέστρεψε στο Λονδίνο. «Είμαστε αποφασισμένοι να μην αποθαρρυνόμαστε από τακτικές εκφοβισμού», δήλωσε στην εφημερίδα «tageszeitung“ (taz) η, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του γερμανικού DIEM MERA 25, Karin de Rigo καταδικάζοντας τις ενέργειες των γερμανικών αρχών που «θυμίζουν τρομακτικά την πιο σκοτεινή περίοδο της γερμανικής ιστορίας», όπως είπε.

«Κριτική στο Ισραήλ και στην πολιτική του Ισραήλ φυσικά μπορεί να διατυπωθεί στη Γερμανία, δεν υπάρχει καμία περιστολή της ελευθερίας γνώμης», είπε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κριστίνε Χόφμαν, κάνοντας όμως μία «διαφοροποίηση με ισλαμιστικές ενέργειες και αντιλήψεις».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More