Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Mathesis: «Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα» με τον Κώστα Βλασόπουλο (audio)

Ένα νέο μάθημα, που απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, ξεκινά στο Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis  την Δευτέρα 22 Απριλίου. Πρόκειται για το μάθημα «Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα» του καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κώστα Βλασόπουλου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην περιγραφή του μαθήματος ο Κώστας Βλασόπουλος: «Η γνώση μας για την αρχαία Ελλάδα είναι συνήθως «γένους αρσενικού»: αφορά πρωτίστως τους άνδρες, τα επιτεύγματά τους και την οπτική τους γωνία. Σε αυτό το μάθημα, θα στρέψουμε την προσοχή μας σε μια αρχαία Ελλάδα «γένους θηλυκού»: στην ιστορία δηλαδή των γυναικών στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και τη μελέτη των θυσιών και των επιτευγμάτων τους. Θα μελετήσουμε το πώς η πατριαρχία και το κοινωνικό φύλο δομούσαν τη ζωή των γυναικών και την παράλληλη σφαίρα της γυναικείας κοινωνικότητας. Θα εξετάσουμε τη γυναικεία σεξουαλικότητα σε όλες τις όψεις της και τις πολλαπλές σχέσεις που αυτή δημιουργούσε. Παράλληλα με τα κοινά χαρακτηριστικά της γυναικείας ζωής στην αρχαιότητα, θα διακρίνουμε τις διάφορες κατηγορίες γυναικών (πλούσιες και φτωχές, ελεύθερες και δούλες, αξιοπρεπείς και αναξιοπρεπείς) και τις πολύ διαφορετικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζούσαν. Τέλος, θα δούμε μια σειρά από βιογραφίες τόσο επιφανών όσο και άσημων γυναικών από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και τις σκληρές αλλά και γοητευτικές ιστορίες τους».

Για το ενδιαφέρον και τη σημασία της μελέτης της αρχαίας ιστορίας μέσα από την οπτική των “αόρατων” μέχρι πρότινος γυναικείων υποκειμένων, αλλά και αναλυτικά για τις θεματικές και το περιεχόμενο του μαθήματος, ο Κώστας Βλασόπουλος μίλησε στην πολιτιστική εκπομπή «Αποτύπωμα» της Φωνής της Ελλάδας με τη Φούλη Ζαβιτσάνου. Ακούστε εδώ τη συνέντευξη.

Κώστας Βλασόπουλος

Ο Κώστας Βλασόπουλος είναι καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διδάσκει από το 2015. Σπούδασε αρχαία ιστορία στα πανεπιστήμια Αθηνών, Κρήτης και Cambridge. Έχει εργαστεί ως διδάσκων στο πανεπιστήμιο του Nottingham (2005-2015) και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2017-2023). Eπίσης, έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια του Rio de Janeiro, Ouro Preto και Sao Paulo στη Βραζιλία και επισκέπτης ερευνητής στο Centre for Hellenic Studies (Washington DC).

Παράλληλα, είναι συνεργαζόμενο μέλος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) από το 2019 και διευθύνει το διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα SLaVEgents: Enslaved persons in the making of societies and cultures across Western Eurasia and North Africa, 1000 BCE- 300 CE, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (2023-2028).

Τέλος, έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα για τις διαπολιτισμικές σχέσεις στην αρχαιότητα, την αρχαία πολιτική σκέψη και τη σύγχρονη πρόσληψή της, την κοινωνική και πολιτισμική ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, την ιστορία της δουλείας, την ιστορία της βίας, την αρχαία ιστοριογραφία και την ιστορία της μελέτης της αρχαιότητας.

Το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis ιδρύθηκε το 2015 με πρωτοβουλία του διευθυντή του, Στέφανου Τραχανά, και λειτουργεί ως ένα ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και βασικός σκοπός του είναι να μην μείνει η χώρα μας έξω από τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην παγκόσμια εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια λόγω του κινήματος των MOOCs (Massive Open Online Courses).

Καλύπτει ένα ευρύ γνωσιακό φάσμα καθώς ο ενδιαφερόμενος/η μπορεί να βρει μαθήματα Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, Γλωσσολογίας αλλά και Φυσικής, Μαθηματικών, Πληροφορικής, Ψηφιακών Δεξιοτήτων και άλλα, και να τα διδαχθεί δωρεάν από καταξιωμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More