Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Φαίνεται να «κλειδώνει» για τα μέσα Μαΐου το ραντεβού των δύο ηγετών στην Άγκυρα
Για τα μέσα Μαΐου φαίνεται πως «κλειδώνει» η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα και η συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστικοποιηθεί, ωστόσο, ο Γιώργος Γεραπτερίτης και ο Χακάν Φιντάν αναλαμβάνουν ήδη να διαμορφώσουν την ατζέντα των συνομιλιών.
Φαίνεται πως η συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν προγραμματίζεται για το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου. Μένουν ακόμα να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες. Στις 9 Μαΐου, άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον.
Έως τότε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπάρχει ενδεχόμενο νέας συνάντησης του κ. Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, όπου και θα πρέπει να οριστεί η ακριβής ατζέντα των συνομιλιών των δύο ηγετών, να εξεταστεί η πρόοδος σε όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα αλλά και να αναζητηθούν νέα πιθανά κεφάλαια.
Αναφορικά με το μείζον ζήτημα των προοπτικών διευθέτησης της μίας διαφοράς που αναγνωρίζει η Αθήνα, δηλαδή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, αξίζζει να αναφερθεί ότι η κεντρική φιλοσοφία στην ελληνική πρωτεύουσα παραμένει ίδια, ότι δηλαδή μια πιθανή συμφωνία θα αποτελέσει μακρά παρακαταθήκη ειρήνης και ευημερίας για τις επόμενες γενιές.
«Δεν βρισκόμαστε όμως εκεί. Και από ότι φαίνεται δεν θα βρεθούμε εκεί, στο εγγύς χρονικό διάστημα, καθώς η συζήτηση αυτή δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ενώ δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι στην τρέχουσα συγκυρία αμφότερες οι κυβερνήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από ανοικτά μέτωπα στο εσωτερικό, γεγονός που καθιστά μια τέτοια δύσκολη συζήτηση σχετικά άκαιρη» ανέφερε ο δημοσιογγράφος του ΕΡΤNews Πιέρρος Τζανετάκος.
Στο αν παραμένει προτεραιότητα η διατήρηση της νηνεμίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τζανετάκος επικαλέστηκε ανακοινώσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ. Για να ξεκινήσει ο διάλογος θα πρέπει αφενός να εμπεδωθεί το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, να εφαρμοστούν πιστά όσα έχουν συμφωνηθεί σε θετική ατζέντα, μεταναστευτικό και πολιτική προστασία και από εκεί και πέρα να αναζητηθούν οι πιθανότητες προόδου επί των νομικών- διπλωματικών ζητημάτων.
Όλα αυτά προϋποθέτουν και αρκετές αλλαγές θέσεων από την τουρκική πλευρά, κάτι που μάλλον φαντάζει σχεδόν απίθανο, αν τουλάχιστον δεν υπάρξει κάποια μεγάλη ανατροπή.
Ανάλυση: Πιέρρος Τζανετάκος
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More