Ν. Δήμου στο ERTalks με αφορμή το βιβλίο του «Η αντίσταση στον Δαρβίνο και άλλα 13 ετερόδοξα κείμενα» – Κατάφερε η Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με τη Δύση;
Ο Συγγραφέας και Κειμενογράφος με σπουδές στη Φιλοσοφία, στην Αγγλική και Γαλλική Φιλολογία κ. Νίκος Δήμου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «ΕΡTalks» με τον Απόστολο Μαγγηριάδη, με αφορμή το βιβλίο του «Η αντίσταση στον Δαρβίνο και άλλα 13 ετερόδοξα κείμενα».
«Η απουσία της αστικής τάξης φταίει για πάρα πολλά πράγματα. Φταίει και γι’ αυτό το βιβλίο, το οποίο σχεδόν το περισσότερο ασχολείται με την αστική τάξη, είτε άμεσα είτε έμμεσα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο συγγραφέας.
«Ο ακατανόητος Διαφωτισμός, όπως τον είχε ονομάσει ένας Αρχιεπίσκοπος δεν ήρθε στην Ελλάδα» συνέχισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Καποτε είχε βγει μια άποψη, «ότι οι αστοί φταίνε για όλα τα προβλήματα της Ελλάδος και αυτό ήταν βέβαια από την πλευρά ενός αριστερού. Κι εγώ έγραψα αντίθετα ότι η απουσία της αστικής τάξης φταίει για τα περισσότερα προβλήματα της Ελλάδας και ακόμα δεν έχουμε αποκτήσει πραγματική αστική τάξη» τόνισε.
Στο αν κατάφερε η Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με τη Δύση, ο κ. Δήμος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Έχουμε μείνει πίσω στον δρόμο και προσπαθούμε. Το περίεργο είναι ότι ορισμένοι άνθρωποι βρίσκονται στον χώρο της αστικής τάξης και της αστικής σκέψης και είναι συνήθως αυτοί που έχουν σπουδάσει έξω, που έχουν ζήσει έξω κλπ. Αλλά ο λαός στην ευρεία έννοια, είναι ακόμα περισσότερο χωμένος μέσα στην παράδοση».
Ο αντιαμερικανισμός ήταν μία συνένωση όλων των αντιδυτικών. Και γι’ αυτό θα αργήσει να εξαφανιστεί τελείως.
«Ελπίζω να μην εκλεγεί ο Τραμπ» σχολίασε έπειτα ο συγγραφέας.
Σχετικά με την ισχύ της Εκκλησίας, η οποία ήταν αντίθετη με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Δήμος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η εκκλησία σαφώς δεν έχει τη δύναμη και τη σημασία που είχε παλιότερα, αλλά ας μη νομίζουμε ότι αυτό σημαίνει ότι περάσαμε στην εκκοσμίκευση. Νομίζω ότι είμαστε σε ένα μετέωρο πράγμα και το βλέπετε αυτό και από τον φανατισμό που υπάρχει».
Τόνισε ακόμη ότι «γενικά η Ελλάδα θέλει χρόνο. Θέλει περισσότερο χρόνο για να μπορέσει να ζήσει σωστά».
«Είναι γεγονός ότι δεν είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι βοηθάνε στο να καταλάβουνε οι Έλληνες και οι άλλοι Βαλκάνιοι ποιες είναι οι διαφορές, οι βασικές διαφορές, τι θα πει κοινωνία των πολιτών, ένα πράγμα που προσπαθώ να εξηγήσω χρόνια και δε νομίζω ότι με καταλαβαίνουν».
Στο αν οι χώρες της Δύσης έχουν κάτι να αντιγράψουν ως μοντέλο από την Ασία, ο κ. Δήμου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πράγματι υπάρχουν πράγματα που οι Ασιάτες τα κάνουν πιο σωστά, όπως υπάρχουν και πράγματα που οι Ασιάτες δεν καταλαβαίνουν καθόλου. Θυμάμαι ένα δοκίμιο ενός Ασιάτη ο οποίος ζούσε στην Αμερική και είχε πάει ένα ταξίδι στη χώρα του, στην Κίνα και έλεγε ότι οι Κινέζοι δεν καταλαβαίνουν την έννοια της κωμωδίας και ότι όταν είναι να γελάσουν ως κοινό κλαίνε».
Αναφορικά με τον τίτλο του βιβλίου του «Η αντίσταση στον Δαρβίνο» ο κ. Δήμου είπε: «Ο Δαρβίνος έχει τέτοια αντίσταση γιατί ο κόσμος πιστεύει ότι ο κόσμος, τα όντα, η Γη φτιάχτηκε από τον Ύψιστον, ο οποίος έφτιαξε τον άνθρωπο κατ’ εικόνα και ομοίωσή του. Και ξαφνικά έρχεται κάποιος και λέει λότι ο Ύψιστος ήτανε πίθηκος».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More