Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο πρεσβευτής της Σουηδίας J. Borgstam για τις σχέσεις των δυο χωρών και το ΝΑΤΟ

O Πρέσβης της Σουηδίας Johan Borgstam αναφέρθηκε στις διαχρονικές σχέσεις της Ελλάδας με την Σουηδία, στους λόγους που οδήγησαν την χωρα του να εγκαταλείψει την πολιτική της ουδετερότητας, το μεταναστευτικό και το δημογραφικό σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας με τους Πέτρο Δίπλα και Δημήτρη Κοντογιάννη.

Οι ελληνοσουηδικές σχέσεις είναι πιο δυνατές από ποτέ. Με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η σχέση μεταξύ των χωρών δεν είναι πλέον σχέση  εταίρων αλλά σχέση συμμάχων. Ο σουηδικός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ευχαριστούμε Ελλάδα! Η Σουηδία και η Ελλάδα έχουν ισχυρούς δεσμούς που πηγαίνουν πίσω στο χρόνο, ” τόνισε.

Να σας θυμίσω ότι Σουηδοί φιλέλληνες εντάχθηκαν στον αγώνα της ελευθερίας του 1821. Είχα και ο ίδιος το προνόμιο να συμμετάσχω στις εκδηλώσεις μνήμης στο Μεσολόγγι πριν από δύο χρόνια. Όπως γνωρίζετε, στον λεγόμενο Κήπο των Ηρώων της πόλης υπάρχει ένα μνημείο και για τους πεσόντες Σουηδούς φιλέλληνες. Υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα. Οι Σουηδοί αρχαιολόγοι εργάζονται μαζί με Έλληνες συναδέλφους τους από τη δεκαετία του 1880. Πέρυσι το Σουηδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα – ένα ινστιτούτο αρχαιολογικών ερευνών – γιόρτασε 75 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Αυτό δε, που οι περισσότεροι Έλληνες και Σουηδοί δεν γνωρίζουν είναι ότι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Σουηδοί αρχαιολόγοι έπαιξαν βασικό ρόλο στην οργάνωση της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά τη διάρκεια του λιμού στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα σημειώστε και τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που ήρθαν στη Σουηδία τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της βάσης της σουηδικής βιομηχανίας και του σουηδικού κράτους πρόνοιας”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τους λόγους που έκαναν την Σουηδία να αλλάξει πολιτική και να επιδιώξει να μπεί στο ΝΑΤΟ, ο Πρεσβευτής υπενθύμισε ότι ο βασιλιάς Karl ο 14ος έθεσε τις βάσεις για την πολιτική “της ουδετερότητας και της μη ευθυγράμμισης”, όμως όλα άλλαξαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ένα μη αναστρέψιμο σημείο καμπής. Και η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι άμεσο αποτέλεσμα αυτού του παράνομου, απρόκλητου και αδικαιολόγητου επιθετικού πολέμου. Ας μην ξεχνάμε ότι ο στόχος της Ρωσίας με αυτόν τον πόλεμο είναι να αναδημιουργήσει μια αυτοκρατορία και να ανατρέψει βίαια την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας. Ένα σαφές συμπέρασμα είναι ότι η Ρωσία μείωσε δραματικά τον πήχη για τη χρήση μαζικής στρατιωτικής δύναμης. Και επιπλέον, η διεθνής επιθετικότητα της Ρωσίας συμβαδίζει με μία εντεινόμενη εσωτερική καταστολή. Είναι σαφές ότι έχει έρθει η ώρα για τη Σουηδία, μαζί με τους εταίρους και τους συμμάχους της, να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη, μακροπρόθεσμη και στρατηγική πολιτική για να αντιμετωπίσει την επέκταση της εξουσίας και τις δυνατότητες της Ρωσίας να προκαλέσει βλάβη. Γνωρίζουμε ότι με τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως μέλη του ΝΑΤΟ η κατάσταση στο δικό μας τμήμα της Ευρώπης έχει γίνει πιο προβλέψιμη. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται ο κίνδυνος για ένοπλες συγκρούσεις στη γειτονιά μας. Αυτός είναι ο λόγος που η Σουηδία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ,” τόνισε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχει ευρεία πολιτική συναίνεση γι’ αυτή την επιλογή.

Αναφερόμενος στον θέμα του τουρισμού, ο Πρεσβευτής ανέφερε ότι “κάθε χρόνο, 850.000 Σουηδοί επιλέγουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Και να θυμάστε ότι ο πληθυσμός της Σουηδίας είναι περίπου 10,6 εκατομμύρια! Με άλλα λόγια, η Ελλάδα είναι ένας απίστευτα δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός στη Σουηδία. Ο ήλιος, το φαγητό, η κουλτούρακαι πάνω απ’ όλα ο ελληνικός λαός– κάνουν τους Σουηδούς τουρίστες να θέλουν να επιστρέφουν χρόνο με τον χρόνο. Προορισμοί όπως η Κρήτη, η Ρόδος και τα νησιά του Αιγαίου είναι απίστευτα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες. Ταυτόχρονα διατηρούμε μεγάλες ελπίδες ότι στην Ελλάδα, ο τουρισμός όλο το χρόνο, θα αυξάνεται. Υπάρχουν τόσα πολλά να ανακαλύψει κανείς την άνοιξη και το φθινόπωρο σε αυτή την όμορφη χώρα. Αυτό είναι κάτι που έχουμε συζητήσει και με την υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη”.

Ερωτηθείς πόσοι Σουηδοί ζούν σήμερα στην Ελλάδα, ο ίδιος απάντησε ότι “η Πρεσβεία εκτιμά ότι περίπου 3.000 Σουηδοί πολίτες διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς είναι Έλληνες που ήρθαν στη Σουηδία για να εργαστούν τη δεκαετία του 1970, έγιναν Σουηδοί πολίτες και αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα όταν ήρθε η ώρα να συνταξιοδοτηθούν. Πολλοί από τους Σουηδούς στην Ελλάδα είναι φυσικά και επαγγελματίες οι οποίοι είτε εργάζονται για σουηδικές, ελληνικές ή άλλες εταιρείες”.

Ο κ. Johan Borgstam αναφέρθηκε επίσης στο δημογραφικό, κάνοντας αναφορά στο ρόλο που παίζει η μετανάστευση στην αύξηση του ρυθμού αναπαραγωγής στο 2,1 παιδιά ανα γυναίκα απο 1,5 σήμερα στη Σουηδία αλλά και την αλλαγή της σουηδικής μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο πληθυσμός της Σουηδίας είναι 10,6 εκατομμύρια….Σύμφωνα με τη Σουηδική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθυσμός εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 11 εκατομμύρια το 2032, τα 12 εκατομμύρια το 2054 και τα 12,7 εκατομμύρια το 2070. Περισσότεροι άνθρωποι μεταναστεύουν προς τη Σουηδία, παρά από τη Σουηδία, οδηγώντας σε αύξηση του πληθυσμού που έχει γεννηθεί στο εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι το 2030 σχεδόν το 22 τοις εκατό του σουηδικού πληθυσμού θα έχει γεννηθεί στο εξωτερικό. Σήμερα, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 20 τοις εκατό περίπου”, τόνισε.

Ειδικότερα, για την μεταναστευτική πολιτική της Σουηδίας επισήμανε “ότι βρίσκεται επί του παρόντος σε μια αλλαγή παραδείγματος”.

Η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της ώστε σε πλήρη συμμόρφωση των διεθνών της δεσμεύσεων, να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που έρχονται παράνομα στη Σουηδία. Καταχρήσεις και απάτες, της εργατικής νομοθεσίας, πρέπει να σταματήσουν. Ταυτόχρονα, η Σουηδία θα συνεχίσει να διατηρεί αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής. Η κυβέρνηση έχει καταστήσει ταυτόχρονα απολύτως σαφές ότι όσοι δεν έχουν λόγους προστασίας ή άλλο νόμιμο δικαίωμα να παραμείνουν στη Σουηδία πρέπει να απελαθούν. Η αλλαγή δεν επηρεάζει την κινητικότητα των εργαζομένων εντός της ΕΕ,” πρόσθεσε.

Ακόμη, ο Πρεσβευτής κ. Johan Borgstam αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση της Σουηδίας για να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα.

Μπορείτε να ακούσετε την συνέντευξη εδώ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More