Η Σύρος γιορτάζει τα 160 χρόνια λειτουργίας του θεάτρου «Απόλλων»
Που αλλού θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα θέατρο πριν από 160 χρόνια εκτός από την Ερμούπολη της Σύρου;
Ένα αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό θαύμα που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα, από πρόσφυγες, που έφτασαν στο νησί από την Σμύρνη, την Χίο, τα Ψαρά, την Κάσο και την Κρήτη κατά την δεκαετία του 1820.
Σύμφωνα με την Θωμαή Μενδρινού, Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, οι εργασίες κατασκευής, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό, ξεκίνησαν το 1862 και το 1864 οι θεατές παρακολούθησαν την πρώτη παράσταση με τον Ριγκολέτο του Βέρντι. Στον εσωτερικό του διάκοσμο και την αρχιτεκτονική είναι εμφανέστατη η επιρροή από τα ιταλικά θέατρα όπως εκείνο της Σκάλας του Μιλάνου.
Μετά την απελευθέρωση, ο χώρος λειτουργούσε ως κινηματογράφος, φιλοξενώντας σποραδικά και θεατρικές παραστάσεις. Το 1953 δόθηκε η τελευταία παράσταση με το θεατρικό έργο «Σκιά» του Ντάριο Νικοντέμι και την Μαρίκα Κοτοπούλη. Ακολούθως, το θέατρο έκλεισε διότι η κατασκευή κρίθηκε επικίνδυνη και ακατάλληλο να φιλοξενεί καλλιτέχνες και κοινό.
Το 1970 έγινε η πρώτη προσπάθεια ανακαίνισης του χώρου και το 2000 με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους και το Υπουργείο Πολιτισμού εγκαινιάστηκε η επαναλειτουργία του με τον “Βαφτιστικό” του Θ. Σακελλαρίδη. Έκτοτε ανεβαίνουν σημαντικές παραστάσεις, σημειώνει η κ. Μενδρινού και θα ήταν μεγάλη παράλειψη να το προσπεράσουν οι επισκέπτες του νησιού.
Εχθές παγκόσμια ημέρα θεάτρου το «Απόλλων» παρουσίασε το έργο «Κατά Μάρκον», στο οποίο ο Ευαγγελιστής Μάρκος Βαμβακάρης συναντά τον αρχάγγελο Μιχαήλ Γενίτσαρη σε μια ρεμπέτικη λειτουργία.
Η Ερμούπολη κατέστη το κέντρο του πολιτισμού στο Αιγαίο, που δημιουργήθηκε χάρη στο εμπόριο, εξ ου και τον όνομα της προέρχεται από τον Ερμή, θεό των επικοινωνιών και του εμπορίου. Είναι η μόνη πόλη, η οποία μέσα σε μια πολύ μικρή έκταση έχει να παρουσιάσει τόσα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More