Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπεγράφη το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης των Δήμων Καλαβρύτων και Αποκορώνου Χανίων

Ο Δήμος Καλαβρύτων και ο Δήμος Αποκορώνου Χανίων συνδέονται πλέον -και τυπικά- με τους δεσμούς που προβλέπει ο θεσμός των αδελφοποιημένων πόλεων μετά την υπογραφή του σχετικού Πρωτοκόλλου, στο πλαίσιο της Τελετής Αδελφοποίησης που φιλοξενήθηκε στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων.   

Το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης που υπεγράφη εκ μέρους του Δήμου Καλαβρύτων απ’ τον Δήμαρχο Θανάση Παπαδόπουλο και εκ μέρους του Δήμου Αποκορώνου απ’ τον Δήμαρχο Χαράλαμπο Κουκιανάκη, μεταξύ άλλων, προβλέπει «την εδραίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη αδελφικών δεσμών μεταξύ των δύο Δήμων, με την ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και επισκέψεων στους τομείς του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, του Τουρισμού, καθώς και τη διεύρυνση και σε άλλους τομείς των δύο Δήμων».

Στη σύντομη ομιλία του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι «η αδελφοποίηση δυο Δήμων, δυο περιοχών, ξεκινά απ’ την παραδοχή της ιστορικής σύνδεσης αλλά και την παραδοχή των κοινών χαρακτηριστικών και ενδιαφερόντων. Σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο οι αδελφοποιήσεις έρχονται πραγματικά να ενισχύσουν την εξωστρέφεια των περιοχών και κυρίως να υπηρετήσουν την διαρκή ανάγκη για συνεργασίες, για συνέργειες και κοινούς βηματισμούς στο σήμερα και στο αύριο. Για κοινούς στόχους και κοινά οφέλη. Σ’ όλα τα πεδία δράσης. Απ’ τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και την Αγροτική Ανάπτυξη ως την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την αντιμετώπιση προκλήσεων και απειλών όπως το Δημογραφικό, η Κλιματική Κρίση αλλά και οι όλο κι αυξανόμενες απαιτήσεις στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας. Με μια φράση, πάνω στα γερά θεμέλια των ιστορικών δεσμών οικοδομούμε έναν εξίσου ισχυρό δεσμό συγγένειας. Έναν αδελφικό δεσμό».

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχαν οι δυο περιοχές σ΄ όλα τα κομβικά ιστορικά γεγονότα των τελευταίων δυο αιώνων, απ’ την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 στην Αγία Λαύρα έως την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

«Σε κάθε κρίσιμη ιστορική καμπή οι Αποκορωνιώτες ήταν μπροστάρηδες στον Αγώνα. Αυτό συμβαίνει φυσικά και στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής και της Αντίστασης», ανέφερε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων.

Προσθέτοντας ότι «στις 8 και 9 Μαΐου του 1944, περίπου πέντε μήνες μετά το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, βομβαρδίζεται ανελέητα απ’ τους Γερμανούς το χωριό Σαμωνάς Αποκορώνου στο οποίο δρούσαν και κρύβονταν αντιστασιακές ομάδες. Παράλληλα με τους βομβαρδισμούς απ’ τα μαχητικά της γερμανικής αεροπορίας ολόκληρη η περιοχή κυκλώνεται και από επίγειες δυνάμεις που βάζουν φωτιά και καταστρέφουν το χωριό ολοκληρωτικά. Όμως, όπως συνέβη και με τα Καλάβρυτα το 1943, έτσι και στον Σαμωνά οι κάτοικοι που επέζησαν, μέσα απ’ τις στάχτες βρίσκουν τη δύναμη, βρίσκουν το σθένος και τα ψυχικά αποθέματα να ξαναχτίσουν απ’ την αρχή το χωριό και τις ζωές τους».

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή της Αποκορώνου, στο ρόλο της τόσο την περίοδο μετά την κήρυξη της Επανάστασης του ΄21 όσο και σ’ όλες τις ιστορικές περιόδους μέχρι την Απελευθέρωση της Κρήτης και την ένωση της με την Ελλάδα ενώ χαρακτήρισε τιμητικό το γεγονός της αδελφοποίησης με τον ιστορικό Δήμο Καλαβρύτων και μάλιστα ανήμερα της Κυριακής της Ορθοδοξίας και μια μέρα πριν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Επίσης, ο κ. Κουκιανάκης επεσήμανε ότι η αδελφοποίηση των δυο περιοχών συνιστά μια μακροπρόθεσμη και ουσιαστική δέσμευση με στόχο την αλληλοβοήθεια, την ανταλλαγή καλών πρακτικών, τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών κ.α.  

Μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης ακολούθησαν η παρουσίαση της Καλαβρυτινής παραδοσιακής φορεσιάς και η αντίστοιχη παρουσίαση της Κρητικής φορεσιάς και στη συνέχεια η παρουσίαση παραδοσιακών χωρών από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαστού.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More