Εποχικές επιχειρήσεις: «Μπλόκο» στην φοροδιαφυγή με ενδιάμεσο φόρο – Στόχος η είσπραξη του ΦΠΑ
Με την καθιέρωση ενδιάμεσου φόρου, θα επιχειρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να «μπλοκάρει» τη φοροδιαφυγή που ανθεί στις εποχικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τις μεγάλες απώλειες εσόδων (κυρίως ΦΠΑ) για τα κρατικά ταμεία.
Η δυνατότητα από την πλευρά της φορολογικής αρχής, να προσδιορίζει και να επιβάλλει ενδιάμεσο φόρο κρίθηκε απαραίτητη καθώς παρατηρείται συχνά το φαινόμενο, εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις, να λειτουργούν καθ’ όλα νόμιμα για μικρό χρονικό διάστημα και να βάζουν ξαφνικά «λουκέτο» χωρίς να αποδίδουν ούτε ένα ευρώ φόρο ή να πληρώνουν μια φορά το φόρο και μετά να εξαφανίζονται.
Στόχος του μέτρου που εισάγει το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ), με εφαρμογή σε επιχειρήσεις υψηλής επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή, είναι η σύλληψη της φορολογητέας ύλης πριν λήξει η περίοδος λειτουργίας της επιχείρησης.
Ουσιαστικά δεν πρόκειται για κάποιο νέο φόρο, αλλά για αναβίωση ισχύουσας διάταξης για προληπτικό προσδιορισμό του φόρου, η οποία όμως πρακτικά δεν εφαρμόζεται, καθώς αφορά μόνο περιπτώσεις όπου υπάρχει ένδειξη φυγής από τη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης, θα γίνεται με συγκεκριμένες τεχνικές ελέγχου όπως είναι: η αρχή των αναλογιών, η ανάλυση ρευστότητας και η καθαρή θέση του φορολογούμενου, η σχέση της τιμής πώλησης προς τον συνολικό όγκο κύκλου εργασιών και το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο θα αφορά μόνο τον ΦΠΑ και όχι το φόρο εισοδήματος.
Χρονοδιάγραμμα ελέγχων
Ένα ακόμα ζήτημα που διευκρινίζεται με τις προωθούμενες διατάξεις αφορά στον ορισμό ανώτατου χρονικού ορίου για την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου. Κατ’ αρχήν ένα έτος από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου με δυνατότητα παράτασης για 6 μήνες εφόσον έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη και άλλους 6 μήνες με την προϋπόθεση ότι κατά το διάστημα αυτό είναι εφικτή η ολοκλήρωση του.
Σήμερα δεν υπάρχει πρόβλεψη για την μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου, η οποία προσδιορίζεται από τους υπαλλήλους που τον διενεργούν.
Στο μέτωπο της παραγραφής η κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού του φόρου θα πρέπει να γίνει μέσα στην προβλεπόμενη πενταετία. Μέχρι τώρα αρκούσε μέσα στην πενταετία να έχει γίνει μόνο η έκδοση της πράξης ενώ στο εξής θα πρέπει να έχει γίνει και η κοινοποίησή της στον φορολογούμενο.
Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More