Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: Αυξάνει τις διεθνείς συμμαχίες το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς ThessINTEC – Υπεγράφη μνημόνιο με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης

Αυξάνει τις διεθνείς συμμαχίες του το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς ThessINTEC της Θεσσαλονίκης, καθώς έπειτα από τη συμφωνία που έγινε με τους Ισραηλινούς για την εγκατάστασή τους σε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα τής έκτασής του, σήμερα υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη κοινών έργων και δράσεων με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης (ΚΙΤ), ένα από τα ισχυρότερα της Γερμανίας, παρούσας μάλιστα της ηγεσίας της Ένωσης Γερμανικών Ερευνητικών Κέντρων Helmholtz, που είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός οργανισμός της χώρας. Η υπογραφή έγινε στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), θέτοντας ένα ακόμα ισχυρό «χαρτί» στη διάθεση του ThessINTEC, το οποίο πλέον έχει μπει και ουσιαστικά στην αφετηρία, έπειτα από την πρόσφατη έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησής του.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος και CEO του ThessINTEC, Νίκος Ευθυμιάδης, με την ευκαιρία της υπογραφής του μνημονίου, το 70% του έργου θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2025 και στο τέλος Ιουνίου του 2026 θα εργάζονται στο πάρκο -ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης- 1500 άτομα, που στην πλήρη λειτουργία του θα φτάσουν τα 7000. Εντός του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, θα δημιουργηθούν στο πάρκο κτήρια εμβαδού 10.000 τετραγωνικών του ThessINTEC, 11.000 τμ του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και 15.000 των Ισραηλινών επενδυτών (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι ερευνητικά εργαστήρια και καινοτόμες επιχειρήσεις από το Ισραήλ εκτιμάται ότι θα καλύψουν στα επόμενα χρόνια χιλιάδες τετραγωνικά δομημένης επιφάνειας στο ThessINTEC, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με το ισραηλινό fund JLTV και το Τεχνολογικό Πάρκο της Beersheva).

Ο κ.Ευθυμιάδης είπε δε χαρακτηριστικά πως το συγκεριμένο μνημόνιο με το ΚΙΤ δεν αποτελεί απλά ένα χαρτί, αλλά το επιστέγασμα προσπάθειας χρόνων για την οικοδόμηση αυτής της συνεργασίας, που θα ενθαρρύνει κοινές δραστηριότητες σε τομείς αιχμής όπως οι τεχνολογίες υγείας, το greentech, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η κινητικότητα του μέλλοντος και η έξυπνη εφοδιαστική αλυσίδα. Υπενθύμισε δε ότι το ThessINTEC «δεν έχει επιβαρύνει ούτε κατά ένα ευρώ τον Ελληνα φορολογούμενο», αφού χρηματοδοτείται με 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και υπάρχουν συμφωνίες για άλλα 20 εκατ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών επενδυτών.

Στα 200 εκατ. σε βάθος 15ετίας η επένδυση των Ισραηλινών

Στα 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να φτάσει σε βάθος 15ετίας το ύψος της ισραηλινής επένδυσης στο ThessINTEC, ενώ εντός του ιδίου χρονοδιαγράμματος οι εργαζόμενοι στο ισραηλινό «πάρκο μέσα στο πάρκο» υπολογίζεται να ξεπεράσουν τους 3000, όπως γνωστοποίησε ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας Innovation BaseCamp, Uzy Zwebner (Ούζι Ζβέμπνερ), ο οποίος παρουσίασε το «χρυσό» παράδειγμα του τεχνολογικού πάρκου της Μπερσέβα, όπου μέσα στην έρημο δημιουργήθηκε μια υποδομή, στην οποία έχουν σήμερα εγκαταστήσει κέντρα έρευνας και ανάπτυξης οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου, από την NVidia και την Oracle μέχρι την ΙΒΜ, την Intel και τη Μicrosoft.

Πρόσθεσε πως η προσέλκυση τέτοιων εταιρειών απαιτεί επιμονή και αποφασιστικότητα και μπορεί να απαιτήσει ακόμα και χρόνια μέχρι να καταλήξει σε αποτέλεσμα, αλλά αξίζει τον κόπο: όταν το πάρκο της Μπερσέβα μπήκε στην αφετηρία, εν έτει 2013, στην περιοχή υπήρχαν …μηδέν εργαζόμενοι στον χώρο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, οι οποίοι το 2030 αναμένεται να φτάσουν τους 10.000. Ο μέσος μισθός του επαγγελματία στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στη Μπερσέβα ανέρχεται σήμερα στα 85.000 δολάρια. Το 85% των εργαζόμενων στο τεχνολογικό πάρκο διαβιεί στην περιοχή, ενώ το ετήσιο εισόδημα που αναμένεται να εισρεύσει στην τοπική οικονομία της Μπερσέβα το 2030 εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 1 δισ. δολάρια, έναντι περίπου 200 εκατ. ευρώ σήμερα. Πριν τη δημιουργία του πάρκου, τα χρήματα αυτά …απλά δεν υπήρχαν.

Στην ανάπτυξη κοινών ερευνητικών έργων στη Θεσσαλονίκη, η οποία μάλιστα ήταν η πρώτη πόλη που επισκέφτηκε ως φοιτητής πριν από 40 χρόνια, προσβλέπει ο αντιπρόεδρος του ΚΙΤ, Τόμας Χιρθ (Thomas Hirth), όπως επισήμανε με την ευκαιρία της υπογραφής του μνημονίου, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι το ΚΙΤ «παράγει» δεκάδες επιχειρήσεις-τεχνοβλαστούς: έχοντας στον πυρήνα του την καινοτομία, την έρευνα και τη διδασκαλία/εκπαίδευση, έχει δημιουργήσει το έδαφος για τη δημιουργία συνολικά 400 spin-offs, με αντικείμενο τις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Άλλωστε, το ΚΙΤ έχει ήδη μακροχρόνιες και επιτυχημένες συνεργασίες με το ΑΠΘ και το ΕΚΕΤΑ, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν τη «μαγιά», ώστε υπό την ομπρέλα του ThessINTEC να προχωρήσουν ακόμα περισσότερα.

«Η αντιμετώπιση των σημερινών παγκόσμιων προκλήσεων βασίζεται πολύ στις διεθνείς συνεργασίας και συνεταιρισμούς και η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντικό εταίρο μας για τέτοιες συνεργασίες» υπογράμμισε ο Otmar D. Wiestler (Ότμαρ Βίστλερ), πρόεδρος του Helmholtz, του μεγαλύτερου επιστημονικού οργανισμού στη Γερμανία, που αποτελεί ένωση 18 επιστημονικών-τεχνικών και βιολογικών-ιατρικών ερευνητικών κέντρων της χώρας του. «Στο Helmholtz αντιμετωπίζουμε μερικές από τις πραγματικά μεγάλες προκλήσεις στους τομείς της ενέργειας και του κλίματος, στην υγεία, στον αέρα, στο διάστημα και στις μεταφορές, καθώς και στις τεχνολογίες της πληροφορίας. Για αυτά βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό σε διεθνείς εταίρους και συνεργασίες και πιστεύω ότι εδώ στη Θεσσαλονίκη βρίσκουμε πολύ ισχυρούς εταίρους για να διευρύνουμε το διεθνές μας δίκτυο. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Ένας άλλος λόγος που βρισκόμαστε εδώ είναι ότι έχουμε ζωηρό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη καινοτομιών σε όλους αυτούς τους τομείς» σημείωσε και πρόσθεσε πως η νέα συμμαχία ΚΙΤ- ThessINTEC μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό σημείο αφετηρίας και «πιλότο» για περισσότερες κοινές δράσεις στο μέλλον.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος τόνισε ότι το ThessINTEC είναι το πλέον ώριμο σχέδιο στον τομέα της καινοτομίας, το οποίο πλέον μπαίνει στην αφετηρία, χτίζοντας σχέσεις συνεργασίας μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, των ερευνητών και των επιχειρήσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More