«Άλυτος γρίφος» η εύρεση κατοικίας: Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγοράς και οι παράμετροι του στεγαστικού προβλήματος
«Άλυτος γρίφος» είναι η εύρεση κατοικίας για νέους, νέα ζευγάρια και οικογένειες. Τα μικρά διαμερίσματα είναι δυσεύρετα στα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ, τιμή όσων έχουν απομείνει είναι ακριβότερη ακόμη και από τα μεγαλύτερα σπίτια.
«Καταγράφουμε μία αύξηση των ζητούμενων τιμών ενοικίασης στα ακίνητα τα οποία είναι κατάλληλα για νέους ηλικιακά και φοιτητές κατά 63 τοις εκατό από το 2017 έως και σήμερα (…) Ένα σπίτι το οποίο είναι έως 50 τετραγωνικά μέτρα στο κέντρο της Αθήνας θα δούμε 8 στα 10 σπίτια έχουν ζητούμενο μίσθωμα πάνω από 400 ευρώ το μήνα», τονίζει ο πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου «E-REAL ESTATES» Θεμιστοκλής Μπάκας.
«Βλέπουμε πολλούς νέους ανθρώπους και ιδιαίτερα φοιτητές να νοικιάζουν το ακίνητό τους τον μήνα Οκτώβριο και να είναι υποχρεωμένοι να το ξενοικιάσουν τέλη Απριλίου διότι το ακίνητο εγγράφεται στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης», προσθέτει.
Κόντρα στις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί η κυβέρνηση προωθεί το πρόγραμμα ανακαινίζω-ενοικιάζω, ώστε να ριχτούν στην αγορά της ενοικίασης όσο το δυνατόν περισσότερα διαμερίσματα ενώ στο μικροσκόπιο έχουν μπει και οι αρνητικές επιπτώσεις της Golden Visa.
Η επιδότηση για την ανακαίνιση αφορά σπίτια έως 100 τετραγωνικά μέτρα. Ταυτόχρονα οι κατοικίες στα οποία θα μπορούν να επενδύουν οι ξένοι αγοραστές μέσω του προγράμματος Golden Visa θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 120 τετραγωνικά μέτρα.
Αυστηρότερες γίνονται οι προϋποθέσεις για την απόκτηση της χρυσής βίζα με το ελάχιστο όριο να σκαρφαλώνει στα 800.000 ευρώ για τα μεγάλα αστικά κέντρα και τις δημοφιλείς περιοχές.
Το στεγαστικό πρόβλημα δεν υπήρχε πάντοτε στην Ελλάδα, διότι παραδοσιακά ήμασταν μια χώρα με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης. Όμως τα τελευταία χρόνια, διογκώνεται και θα δούμε τους βασικότερους λόγους για τον οποίο αυτό συμβαίνει: Οι παράμετροι του στεγαστικού προβλήματος φαίνεται πως είναι αρχικά το γεγονός ότι 4 στα 10 νοικοκυριά πληρώνουν δόση δανείου ή ενοίκιο. Παράλληλα, υπαρχει μείωση στην ανέγερση νέων οικοδομών μετά το 2007 και αύξηση της ζήτησης για μικρά διαμερίσματα.
H σύνθεση των νοικοκυριών
2021 2011
Μονομελή 1,4 εκατ. 1,06 εκατ.
Διμελή 1,2 εκατ. 1,2 εκατ.
Τριμελή 789 χιλ. 817 χιλ.
Τετραμελή 645 χιλ. 726 χιλ.
Ζήτηση για τα μικρά διαμερίσματα
(μερίδιο μονομελών και διμελών νοικοκυριών)
Μονομελή 32%
Διμελή 28%
Σύνολο 60%
Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος, Βαλέρια Δολαψάκη
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More