Ψηφιακή Υγεία: Αλγόριθμοι στην υπηρεσία της Ιατρικής Φροντίδας
Οι έξυπνοι αλγόριθμοι ανοίγουν δρόμους στην ιατρική του παρόντος και του μέλλοντος. Ακόμα και μέσα από το κινητό, ο πολίτης θα μπορεί να μπει σε πλατφόρμα ψηφιακής υγείας και βάζοντας τα συμπτώματα που τον ταλαιπωρούν, να έχει μία πρώτη άμεση συμβουλή για την υγεία του.
Ο Start up ψηφιακής υγείας Docandu Δρ. Πέτρος Πανδής σημείωσε: «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ένα πράγμα, είναι ένα σύγχρονο εργαλείο στα χέρια, τόσο του γιατρού, αλλά και του ασθενή, που έχει πολλές εφαρμογές και χρήσεις.Γνωρίζουμε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ασθενών δεν χρειαζόταν να πάει καν στο νοσοκομείο»
Η νομικός -Πρόεδρος Εθνικού Ινστιτούτου Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης RYTHMISIS Μαρία Ωραιόζηλη -Κουτσούμπα τόνισε: «Το νέο πλαίσιο τεχνητής νοημοσύνης βοηθάει, ενισχύει πολύ και τις πλατφόρμες ψηφιακής υγείας, με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και την πρωτοβάθμια φροντίδα του ασθενούς στο σπίτι».
Ο ασθενής καλείται να αλληλεπιδράσει με την πλατφόρμα και να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήσεις για την ηλικία του, τις συνήθειες του, αλλά και για το εάν πάσχει από κάποια νόσο. Στο τέλος η εφαρμογή τον φέρνει σε επαφή με γιατρό, αν επιθυμεί να μιλήσει.
Ο ακαδημαϊκός υπότροφος ψηφιακής ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Δαφούλας επεσήμανε: «Αναπτύσσουμε αλγορίθμους μηχανικής μάθησης που προβλέπουν υπογλυκαιμίες σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν ινσουλίνη. Ο αλγόριθμος προσπαθεί να ειδοποιήσει έγκαιρα τον ασθενή».
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός φέρνει σε πρώτο πλάνο την τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία αλλά και το πως αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του ασθενούς και του ιατρού.
Ο Θεόδωρος Τροκανάς Διδάκτωρ Νομικής -Επιστημονικός συνεργάτης Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής σημείωσε: «Ο αντίκτυπος της χρήσης των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της υγείας είναι μεγάλος. Να πούμε συγκεκριμένα ότι μπορεί για παράδειγμα να βοηθήσει στην πρόγνωση, την διάγνωση ασθενειών, στην ανάπτυξη νέων θεραπειών, στην καλύτερη παρακολούθηση ενός ασθενούς, στο να μπορεί να εξορθολογήσει το σύστημα δημόσιας υγείας, το σύστημα κατανομής πόρων και τελικά όλο αυτό να είναι προς όφελος του ατόμου και της πολιτείας».
Ο Δρ. Πέτρος Πανδής startup ψηφιακής υγείας Docan ανέφερε: «Ο γιατρός θεωρητικά και πρακτικά δεν μπορεί να μπορεί να αντικατασταθεί, γιατί αποτελεί τη δικλίδα ασφαλείας, που θα πάρει κιόλας την τελική απόφαση. Ο γιατρός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στην αρχή, στη δημιουργία, γιατί είναι αυτός που θα δώσει τα δεδομένα και θα μάθει η πλατφόρμα, πάνω στα ιατρικά δεδομένα, αλλά είναι και ο τελικός αποδέκτης που θα πάρει την τελική απόφαση».
Ειδική έκθεση για την ψηφιακή υγεία, εκτιμά ότι η χρήση τηλεϊατρικής θα δημιουργήσει οφέλη όπως:
-23% αποτελεσματικότερη θεραπεία στα επείγοντα περιστατικά
-70% μικρότερο κόστος παροχής υπηρεσιών
-17,7% λιγότερες ημέρες νοσηλείας ανά ασθενή
-4,8% λιγότερες νοσηλείες ανά 1.000 ασθενείς
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένας από τους μεγάλους προβληματισμούς, είναι η προστασία δεδομένων. Μάλιστα, το θέμα της διατήρησης της ανωνυμίας των ασθενών και η προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το ευρωκοινοβούλιο.
Η Μαρία Ωραιοζήλη- Κουτσούμπα νομικός -Πρόεδρος Εθνικού Ινστιτούτου Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης Rythmisis «Σε επίπεδο τεχνητής νοημοσύνης, τα βασικότερο εργαλείο για να λειτουργήσει, είναι τα δεδομένα. Ως τώρα και η ευρωπαϊκή επιτροπή, είτε μέσω του Κέντρου Ερευνών, το JRC, είτε μέσω ιδιωτών, έκανε έρευνες επί τούτου πληρωμένες και αγόραζε δεδομένα. Όταν τα δεδομένα δεν αφορούν το σύνολο του ευρωπαϊκού πληθυσμού και έρχονται από διαφορετικές ομάδες από την Αμερική, τη Ρωσία, από την Κίνα που έχουν δικά τους συστήματα εξαγωγής δεδομένων, τότε κινδυνεύουμε να πάρουμε επιδημιολογικά δεδομένα που δεν ανταποκρίνονται στον πληθυσμό που αφορούν».
Το επόμενο διάστημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να φέρει το European Health Data Space, μία κοινή βάση δεδομένων, στην οποία τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται να αποστέλλουν επιδημιολογικά δεδομένα για ερευνητικούς σκοπούς, τόσο για την ανάπτυξη πλατφορμών υγείας όσο και φαρμάκων.
‘Ερευνα: Κώστας Νούσης
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More