Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ομοσπονδία ΑμεΑ Β.Αιγαίου έκοψε την πίτα της – “Μεγάλα και σοβαρά παραμένουν τα προβλήματα”

Την θέληση να αγωνιστούν για την αντιμετώπιση των τραγικών ελλείψεων στα δικαιώματα των ΑμεΑ στο Βόρειο Αιγαίο, στην προσβασιμότητα, στην εκπαίδευση, την εργασία,  κτλ., επαναβεβαίωσαν τα μέλη της Περιφερειακής Ομοσπονδίας  Ατόμων με Αναπηρία Β. Αιγαίου που έκοψαν σήμερα την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους στη Μυτιλήνη, με ταυτόχρονη διαδικτυακή σύνδεση με τα μέλη της Ομοσπονδίας σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε στον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο η Ομοσπονδία με τα αιτήματά της, ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ που στο βιοτικό επίπεδο, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έρχεται πρώτη στον δείκτη φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με σοβαρή αναπηρία. Χαρακτηριστικά στην ηλικία 18-64 ετών, το ποσοστό των φτωχών και αποκλεισμένων πολιτών ανέρχεται στο τρομακτικό ποσοστό του 71,6% ενώ ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 54%.

Κατά τη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας ο ταμίας της περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου Γιώργος Πατεριμός, που είναι και πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Αμε Α Χίου,  σημείωσε στην ΕΡΤ ΑΙγαίου ότι «είναι σημαντική η επικοινωνία των μελών της Ομοσπονδίας και των συλλόγων ΑμεΑ, σε όλα τα νησιά μεταξύ τους καθώς τα προβλήματα είναι κοινά. Ο αγώνας μας συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα ακόμα και της προσβασιμότητας ή της απογραφής ΑμεΑ» όπως είπε , ενώ στη Μυτιλήνη είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την προώθηση των αιτημάτων της Ομοσπονδίας.

Για την πολυπόθητη δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ στη Μυτιλήνη για την οποία οι σύλλογοι του νησιού αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια  η πρόεδρος του μικτού κέντρου διημέρευσης  ημερήσιας φροντίδας ΑμεΑ «η ΚΥΨΕΛΗ» Βάνα Αλατέρου σημείωσε ότι «περιμένουμε να ανοίξει η πρόσκληση στο ΕΣΠΑ για να εντάξουμε τη δημιουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ. Ο χώρος βρέθηκε, πρόκειται για ένα κτίριο στη Θερμή για το οποίο έχουμε πάρει την άδεια λειτουργίας στέγης για έξι άτομα».

Στο υπόμνημά της στον Περιφερειάρχη,  η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου θέτει σειρά αιτημάτων για τα οποία αγωνίζεται εδώ και χρόνια που όπως σημειώνει «αφορούν τις συνθήκες ζωής, το εισόδημα, τη δουλειά, την Ειδική Αγωγή, την προσβασιμότητα, την τραγική υποστελέχωση των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, την σχεδόν ανυπαρξία Κέντρων Αποκατάστασης, την έλλειψη ουσιαστικής επιστημονικής απογραφής και στήριξης όλων των ΑμεΑ στα νησιά, δεν έχουμε μονάχα βγει στο δρόμο στηρίζοντας συλλαλητήρια και απεργίες, όπως την τελευταία μεγάλη κινητοποίηση στα νησιά με μαζική συγκέντρωση και στην Αθήνα,  αλλά έχουμε προκαλέσει και πολλαπλές συζητήσεις σε επίπεδο Β. Αιγαίου (βλέπε χαρακτηριστικές μονοθεματικές συζητήσεις το 2018 με αφορμή την 3η Δεκέμβρη κ.α.) αλλά και σε Δήμους όπως στη Χίο. Δυστυχώς όσα χρονοδιαγράμματα κι αν ζητήσαμε όσα αυτονόητα αιτήματα κι αν απαιτήσαμε, σήμερα αναγκαζόμαστε να σας παραδώσουμε και πάλι μια επιστολή που επαναλαμβάνεται με μοναδική ουσιαστική αλλαγή τη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής μας όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία-κόλαφος που σας παραδίδουμε».

Στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόνοιας Εριφύλη Χιωτέλλη , οι αντιπεριφερειάρχες Κοινωνικής Πρόνοιας και Υγείας κύριοι Δήσος και Αστυρακάκης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας Β. Αιγαίου Δ. Παραδέλης και είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά , εκπρόσωποι από το σύνολο των συλλόγων ΑμεΑ.

Ακολουθούν τα στοιχεία από την έρευνα της ΕΣΑμεΑ για ην κατάσταση των ΑμεΑ σε διάφορους τομείς στο Βόρειο Αιγαίο:

Βιοτικό επίπεδο: Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έρχεται πρώτη στον δείκτη φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με σοβαρή αναπηρία: στην ηλικία 18-64 το ποσοστό των φτωχών και αποκλεισμένων πολίτων ανέρχεται στο τρομακτικό ποσοστό του 71,6% (Ελλάδα: 54%).

Φροντίδα στο σπίτι: Μόνο τα 2 στα 10 νοικοκυριά της Περιφέρειας που έχουν μέλη με ανάγκες φροντίδας ή υποστήριξης (λόγω αναπηρίας/ηλικίας ή χρόνιας πάθησης), έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις εξειδικευμένες ανάγκες αυτών των μελών (π.χ. εξειδικευμένες υπηρεσίες φροντίδας, αποκατάστασης, εκπαίδευσης ή αγοράς τεχνικών βοηθημάτων), ενώ στην πλειονότητα αυτών των νοικοκυριών, οι ανάγκες φροντίδας βαρύνουν πρωτίστως τα ίδια τα μέλη τους. Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό νοικοκυριών με μέλη που χρήζουν φροντίδας/υποστήριξης που αναφέρουν ως βασικό τρόπο κάλυψης των αναγκών τη χρήση ιδιωτικών υπηρεσιών φροντίδας κατ’ οίκον με κάλυψη της δαπάνης από τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού (20,8%). Υψηλότερο του εθνικού μέσου είναι επίσης και το ποσοστό των νοικοκυριών με μέλη που χρήζουν φροντίδας που αναφέρουν (είτε ως βασικό, είτε ως δευτερεύων τρόπο κάλυψης των αναγκών φροντίδας) τη χρήση δημόσιων υπηρεσιών υποστήριξης όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Απασχόληση: Το ποσοστό συμμετοχής στην απασχόληση των ατόμων με σοβαρή αναπηρία ανέρχεται στο 31,8% (Ελλάδα: 24,3%). Παρότι αυτό το ποσοστό είναι το υψηλότερο μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας, παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό σε σύγκριση με το ποσοστό απασχολούμενων στον πληθυσμό χωρίς αναπηρία.

Εκπαίδευση: Το ποσοστό των ατόμων με σοβαρή αναπηρία που έχουν ολοκληρώσει τριτοβάθμια εκπαίδευση (στην ηλικιακή ομάδα 25 με 64 ετών) υπολογίζεται στο 5%, που συνιστά και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σε όλη την επικράτεια (Ελλάδα: 15,7%). Παράλληλα, περισσότεροι από 6 στους 10 πολίτες με σοβαρή αναπηρία στο Βόρειο Αιγαίο, δεν έχουν ολοκληρώσει ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Προσβασιμότητα υποδομών: Σημαντικά εμπόδια στη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία στην Περιφέρεια θέτουν τα προβλήματα προσβασιμότητας στον αστικό, περιαστικό ιστό, στα τοπικά μέσα μεταφοράς, στις θαλάσσιες μεταφορές και στα δημόσια κτήρια.

Ψηφιακή Ανισότητα: Σύνδεση στο διαδίκτυο διαθέτει μόνο το 26,4% των κατοίκων με σοβαρή αναπηρία.

Υγεία: Το ποσοστό των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου με σοβαρή αναπηρία που δεν ικανοποίησε ανάγκες σε ιατρική εξέταση ή θεραπεία τους τελευταίους 12 μήνες (λόγω οικονομικής δυσκολίας, μεγάλης λίστας αναμονής ή μεγάλης απόστασης /έλλειψη τρόπου μετακίνησης) είναι το 2ο υψηλότερο στην επικράτεια και ανέρχεται σε 35,6%.

Διακρίσεις: Οι διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία φαίνεται ότι είναι διαδεδομένες στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ η αίσθηση των πολιτών με σοβαρή αναπηρία ότι αντιμετώπισαν άδικη μεταχείριση, ότι δεν έχουν ίσες ευκαιρίες με άλλα άτομα του περιβάλλοντός τους ή ότι βιώνουν κάποιον αποκλεισμό λόγω των περιορισμών ή των δυσκολιών της υγείας τους, καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό στη χώρα (63,9%).

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More