Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Μηχανισμοί της Θέασης» της Μαρίας Λάλου: Προβολές, περφόρμανς και έκθεση

Το πρόγραμμα Μηχανισμοί της Θέασης της Μαρίας Λάλου περιλαμβάνει κινηματογραφικές προβολές, περφόρμανς, μια έκθεση και μια σκηνογραφημένη συζήτηση. Πρόκειται για μία διοργάνωση του Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με τη State of Concept Athens, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Τα προσωπικά μας δεδομένα έχουν γίνει μέρος μιας συνεχούς και υπέρμετρης ροής πληροφοριών που ελέγχονται από αλγόριθμους. Το πώς η δύναμη του αλγόριθμου υπαγορεύει την καθημερινότητά μας είναι κάτι που όλοι βιώνουμε. Εκείνο που μας λείπει είναι η σαφήνεια για το πώς αυτό συμβαίνει αδιάκοπα. Οι Μηχανισμοί της Θέασης είναι μια σειρά εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν κινηματογραφικές προβολές, περφόρμανς, μια έκθεση και μια σκηνογραφημένη συζήτηση. Στο σύνολό τους ξετυλίγουν το έργο της Μαρίας Λάλου για τον κινηματογραφικό μηχανισμό και την αλγοριθμική διακυβέρνηση του Camera and the Mirror και μας προϊδεάζουν για το προσεχές κινηματογραφικό της πείραμα IMAGE INFINITE.

Στη συνεχή της έρευνα και στα κείμενά της, η Λάλου επανεξετάζει τη θέση του/της θεατή, αμφισβητώντας το κύρος των ψηφιακών εικόνων και τη διαμεσολάβηση των δεδομένων που ελέγχονται από αλγόριθμους σήμερα. Το πρόγραμμα των Μηχανισμών της Θέασης, που θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2024 στο Goethe-Institut Athen, στη State of Concept Athens και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στην Αθήνα, παρουσιάζει ποικίλες συνιστώσες των εξερευνήσεων της Λάλου και δημιουργεί καινούργια στοιχεία στο συνολικό σώμα του έργου της.

—Rachael Rakes 2023

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Αθήνα

20:00 Camera and the Mirror, της Μαρίας Λάλου (2018) 43’

21:00 In Resistance, της Μαρίας Λάλου (σενάριο / σκηνοθεσία / καταγραφή, 2024) 45’ – Live (Σκηνογραφημένη συζήτηση με τις Δάφνη Δραγώνα, Ηλιάνα Φωκιανάκη, Μαρία Κομνηνού & Rachael Rakes)

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Αθήνα

20:00 Animated World, της Μαρίας Λάλου (2018) 6’

Parallel I-IV, του Harun Farocki (2012-2014) 43’

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

State of Concept, Τούσα Μπότσαρη 19, Αθήνα

20:30 Human Agents, της Μαρίας Λάλου (2018) 4’09’’

Salaam Cinema, του Mohsen Makhmalbaf (1995) 75’

*Είσοδος ελεύθερη κατόπιν κράτησης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48, Αθήνα

Αίθουσα 2 

19:00-21:00 Camera Actors, της Μαρίας Λάλου (2018) 13’19’’ σε λούπα

Αίθουσα 1

21:00 Camera Actors, της Μαρίας Λάλου (2018) 13’19’’

Le Mépris, του Jean-Luc Godard (1963) 102’

Φουαγιέ, Μουσείο

Μηχανισμοί της Θέασης, της Μαρίας Λάλου

Μουσείο

IMAGE INFINITE, της Μαρίας Λάλου

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα

Η Μαρία Λάλου (Αθήνα, 1977) είναι εννοιολογική καλλιτέχνιδα, πειραματική κινηματογραφίστρια και περιστασιακή συγγραφέας. Μελετά το θέμα της θέασης, ενσωματώνοντας τον κινηματογραφικό μηχανισμό και την επιτήρηση στο σύνολο των εργαλείων της, με κεντρικές αναφορές στον πολιτικό ρόλο του θεατή. Εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, περφόρμανς, ταινίες και εκδόσεις χαρακτηρίζουν το έργο της το οποίο έχει παγκόσμια προβολή. Η Λάλου έχει λάβει βραβεία και υποτροφίες παρουσιάζοντας τη δουλειά της διεθνώς σε εκθέσεις, δημοσιεύσεις και διαλέξεις. Έχει εκδώσει τρεις μονογραφίες: [theatro] (2015, Onomatopee, Αϊντχόβεν), the camera (2019, Dolce Publications, Αθήνα) και, πρόσφατα, το [UN]FINISHED (2023, Jap Sam Books, Πρίνσενμπεεκ) μαζί με τον αρχιτέκτονα Skafte Aymo-Boot. Είναι επίσης μέλος του Centre for Research and Education in Art and Media (CREAM) του Πανεπιστημίου του Westminster, ως υποψήφια διδάκτωρ Φιλοσοφίας μέσω ενός PhD από Δημοσιευμένα Έργα. Το 2017-18 ήταν artist-in-residence στο International Studio and Curatorial Program (ISCP) στη Νέα Υόρκη. Πρόσφατα έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Αθήνα), στο Printed Matter (Νέα Υόρκη), το Vilém Flusser Archive (Βερολίνο) και το LIMA Institute for Media Art (Άμστερνταμ), μεταξύ άλλων. Η Μαρία Λάλου εγκαινίασε και συνδιευθύνει το κέντρο τέχνης Cross Section Archive στην Αθήνα, μαζί με τον αρχιτέκτονα Skafte Aymo-Boot, έναν χώρο που εστιάζει στην Τέχνη και την Αρχιτεκτονική, όπως και τα φαινόμενα που αναδύονται στο σημείο όπου συναντιούνται οι δύο τομείς, διερευνώντας πώς τα ιστορικά γεγονότα, οι πολιτικές δομές και οι καθημερινές συνθήκες παρεμβαίνουν σε αυτούς, τους διαμορφώνουν και τους κατευθύνουν. Η Μαρία Λάλου ζει στο Άμστερνταμ και στην Αθήνα.

Πληροφορίες Εκδήλωσης

Είσοδος ελεύθερη στο Goethe-Institut Athen και στη State of Concept.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης στις 29.2. στη State of Concept. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η προκράτηση θέσεων γίνεται με την αποστολή των στοιχείων σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@stateofconcept.org

Γλώσσα: Αγγλικά

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More