Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ύπατος Αρμοστής ΟΗΕ για πρόσφυγες στην ΕΡΤ: Βήματα προόδου της Ελλάδας στην υποδοχή και διαβίωση των αιτούντων άσυλο

Τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής και διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στη χώρα αλλά και τις προσπάθειες ενσωμάτωσης των μεταναστών, χαιρέτισε μιλώντας αποκλειστικά στην ΕΡΤ και τον Πιέρρο Τζανετάκο ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Ο Φίλιπο Γκράντι απηύθυνε έκκληση να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες ώστε να παύσουν οι συρράξεις και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κήρυττε κάθε 8 ημέρες κατάσταση έκτακτης προσφυγικής ανάγκης. Πραγματικά, πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για συγκρούσεις που προκαλούν εκτοπισμούς πληθυσμών. (…) Έχουμε οικονομικές προκλήσεις, φτώχεια, έτσι πολύ συχνά οι ροές που παρατηρούμε, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που φτάνουν στην Ελλάδα είναι ανάμικτες και απαιτούν σύνθετη αντιμετώπιση» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γκράντι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο εμφύλιος στο Σουδάν, όπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους – και είναι δυνάμει πρόσφυγες με προορισμό τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ, ανέφερε: «Η Αίγυπτος, η οποία είναι μια χώρα πολύ κοντά στην Ελλάδα, είναι τώρα παγιδευμένη μεταξύ δύο πολέμων. Έναν στα νότια σύνορα, στο Σουδάν και ένα στα βόρεια σύνορα, στη Γάζα. Άρα ο πόλεμος είναι κοντά. (…) Έχουμε δει Σουδανούς πρόσφυγες να φτάνουν στη βόρεια Αφρική, στην Τυνησία και στη Λιβύη. Έχουμε δει κάποιους να φτάνουν, ήδη, στην Ελλάδα».

Ο Φίλιπο Γκράντι αναγνωρίζει τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής και διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, ζητώντας την τήρηση των όρων της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

«Ανησυχούμε για τις αναφορές περί επαναπροωθήσεων, περί ανθρώπων που επαναπροωθούνται πίσω από τα σύνορα, διότι αυτό αποτελεί παραβίαση του προσφυγικού δικαίου. (…) Την ίδια ώρα, αναγνωρίζω ότι σε συγκεκριμένες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ισπανία, οι επιπτώσεις (του προσφυγικού) είναι μεγάλες και πρέπει να ελέγχουν τα σύνορα τους».

Μετά και την ψήφιση του νόμου για παροχή ειδικής άδειας διαμονής σε εργαζόμενους μετανάστες, ο Φίλιπο Γκράντι χαιρετίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας και των ΜΚΟ για την κοινωνική ενσωμάτωση.

«Γνωρίζουμε ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται περισσότερο εργατικό δυναμικό. Άρα εδώ υπάρχει ταύτιση. (…) Όσο πιο γρήγορα αποτραβηχτούν αυτοί οι άνθρωποι από την ανθρωπιστική βοήθεια, όσο πιο γρήγορα βασιστούν στον εαυτό, τόσο πιο γρήγορα θα συμβάλλουν στην ελληνική κοινωνία, πληρώνοντας για παράδειγμα φόρους ή μέσω άλλων τρόπων».

Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ύπατος Αρμοστής καλεί τη διεθνή κοινότητα να μην ξεχνά ότι ο ουκρανικός λαός συνεχίζει να χρειάζεται βοήθεια.

Συνέντευξη στον Πιέρρο Τζανετάκο

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More