«Καμπανάκι» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις εξελίξεις που απειλούν το κράτος δικαίου
Καμπανάκι κινδύνου χτύπησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου και κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει δράση.
Ενώπιον των ευρωβουλευτών βρέθηκαν μεταξύ άλλων η ελευθερία του Τύπου και το σκάνδαλο των υποκλοπών, έπειτα από ψήφισμα που κατατέθηκε από κοινού από τις τέσσερις προοδευτικές πολιτικές ομάδες του ΕΚ -Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι.
Με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, οι παριστάμενοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για εξαιρετικά σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ζητώντας ευθύνες και απαντήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την αστυνομική βία, τις διακρίσεις εις βάρος μειονοτήτων.
Διαφωνώντας με το ψήφισμα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μέσω του προέδρου του, Μάνφρεντ Βέμπερ, «χαιρετίζει την πρόοδο της Ελλάδας».
Ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ τόνισε ό,τι «Ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ως Νέα Δημοκρατία υπερασπιζόμαστε τη βασική αρχή του κράτους δικαίου. Αλλά το κράτος δικαίου σημαίνει για εμάς να μην κάνουμε πολιτική κατάχρηση των θεμάτων στο τραπέζι. Το ερώτημα στο τραπέζι είναι υποθέσεις για δικαστήρια, αλλά όχι για κοινοβούλια. Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο και η Νέα Δημοκρατία κάνει καλή δουλειά».
Ανακοινώσεις εξέδωσαν τα πολιτικά κόμματα
Η Εκπροσώπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δώρα Αυγέρη, δήλωσε τα εξής: «Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός καταδικάστηκαν από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έλλειψη ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα, την υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης! Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κατηγορούνται για τις υποκλοπές, τις slapps αγωγές σε βάρος ερευνητών δημοσιογράφων, τη λίστα Πέτσα, τη μη διερεύνηση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, τη μη απόδοση ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών και το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, τις πιέσεις σε βάρος λειτουργών της δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών. Επιπλέον, καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα.Και με την σφραγίδα, πλέον, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι μηδενική και εκθέτει ανεπανόρθωτα την χώρα μας στην Ευρώπη και διεθνώς!».
Το Κ.Κ.Ε δήλωσε μέσω του γραφείου Τύπου του τόνισε ό,τι «Οι συστάσεις του ψηφίσματος κινούνται στην κατεύθυνση της περαιτέρω θωράκισης της πολιτικής της Ε.Ε και των μηχανισμών της, όπως π.χ για τις υποκλοπές, αφού καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον κανονισμό της Ε.Ε που επιτρέπει την εξαγωγή και εμπορία κατασκοπευτικού λογισμικού».
Από το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Λύσης εκδόθηκε η ακόλουθη δήλωση: «Παρά το ό,τι συμφωνούμε πλήρως με την πλειοψηφία των σημείων της συγκεκριμένης πρότασης, ο όρος “μειονότητες” που εμπεριέχεται στο ψήφισμα το καθιστά εθνικά επικίνδυνο».
Εντωμεταξύ, νέος γύρος αντιπαράθεσης ξέσπασε μετά την αποστροφή του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλου Πολάκη, σε κομματική εκδήλωση στην Πάτρα, να μπουν στη φυλακή “κλέφτες” και “λαμόγια”. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ο κ. Πολάκης, αναφέρθηκε σε “απατεώνες” και σε ερώτηση ενός εκ των παρισταμένων εάν θα μπουν φυλακή, απάντησε: «Αν αλλάξουμε τη Δικαιοσύνη, ναι. Αν δεν την αλλάξουμε, όχι».
Ακολούθως για “πολακισμό” κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός. «Το δόγμα Πολάκη “να βάλουμε κάποιους φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές”, επανέρχεται δριμύτερο στο δημόσιο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς και δεν περιμένουμε από τον κ. Κασσελάκη να καταδικάσει τις δηλώσεις του ανθρώπου στον οποίο έχει δώσει τα κλειδιά του κόμματός του. Κατά τα άλλα “κόπτονται” για το Κράτος Δικαίου».
Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More