Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζουν περισσότερο οι αισιόδοξοι; Φυσικά

«Επίλεξε να είσαι αισιόδοξος. Θα αισθάνεσαι καλύτερα», έχει πει ο Δαλάι Λάμα.Επιπλέον, μπορεί να ζήσετε και περισσότερο. Υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας συνδέονται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσετε τα ενενήντα, σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε σε δείγμα σχεδόν 160.000 γυναικών από διαφορετικές φυλές και υπόβαθρα.


Υγιεινές επιλογές που αφορούν τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, τον δείκτη μάζας σώματος, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, αποτελούν λιγότερο από το ένα τέταρτο της σχέσης μεταξύ μακροζωίας και αισιοδοξίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Geriatrics Society.

«Παρόλο που η αισιοδοξία μπορεί να επηρεάζεται από κοινωνικούς παράγοντες, σύμφωνα με τα ευρήματά μας τα οφέλη της αισιοδοξίας ως προς τη μακροζωία διατρέχουν φυλετικές και εθνικές ομάδες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κύρια συγγραφέας της μελέτης Χαγιάμι Κόγκα, μεταδιδακτορική φοιτήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
«Η αισιοδοξία ίσως πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο των παρεμβάσεων με στόχο τη μακροζωία σε διάφορες ομάδες», προσθέτει η Κόγκα.

 

                      Όλοι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι

Δεν πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εντοπίζει ισχυρό δεσμό μεταξύ της μακροζωίας και του να βλέπουμε τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Σύμφωνα με μελέτη του 2019, άντρες και γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας ζουν κατά μέσο όρο 11-15% περισσότερο από εκείνους που δεν έχουν ιδιαίτερα θετική σκέψη. Συγκεκριμένα, οι αισιόδοξοι με τα υψηλότερα ποσοστά αισιοδοξίας είναι πολύ πιθανόν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα ογδόντα πέντε.
Τα ευρήματα ισχύουν, όπως κατέδειξε η μελέτη, ανεξάρτητα από κοινωνικοοικονομική κατάσταση, κατάσταση υγείας, κατάθλιψη, κάπνισμα, κοινωνικές σχέσεις, κακή διατροφή και κατανάλωση αλκοόλ.

Αισιοδοξία δεν σημαίνει να αγνοείς τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής, λένε οι ειδικοί. Όμως, όταν προκύπτουν αρνητικές καταστάσεις, οι αισιόδοξοι είναι λιγότερο πιθανόν να κατηγορήσουν τον εαυτό τους και πιο πιθανό να δουν το εμπόδιο ως κάτι παροδικό ή ακόμα και ως θετικό. Οι αισιόδοξοι πιστεύουν επίσης πως έχουν τον έλεγχο της ζωής τους και μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες ώστε να τους συμβούν καλά πράγματα στο μέλλον.

Η αισιοδοξία βελτιώνει και την υγεία μας, σύμφωνα με μελέτες. Προηγούμενες έρευνες εντόπισαν άμεση σχέση μεταξύ αισιοδοξίας και καλύτερες συνήθειες σε διατροφή και άσκηση, καλύτερη καρδιακή υγεία, πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, καλύτερη πνευμονική λειτουργία και χαμηλότερο κίνδυνο θνητότητας, μεταξύ άλλων.

Μελέτες σε δίδυμα αδέλφια κατέδειξαν πως μόνο το 25% της αισιοδοξίας μας επηρεάζεται από τα γονίδιά μας. Το υπόλοιπο εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις.

Ωστόσο, εάν έχετε την τάση να γκρινιάζετε όταν στρεσάρεστε, μην ανησυχείτε. Όπως φαίνεται, μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας ώστε να βλέπει τα πράγματα πιο θετικά.

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αυξήσετε την αισιοδοξία σας ονομάζεται μέθοδος «του καλύτερου δυνατού εαυτού μας», σύμφωνα με μετα-ανάλυση ερευνών. Σε αυτή την άσκηση, φαντάζεστε τον εαυτό σας σε ένα μελλοντικό σενάριο, όπου έχετε επιτύχει όλους τους στόχους σας και έχετε λύσει όλα σας τα προβλήματα.

Ξεκινήστε να γράφετε επί δεκαπέντε λεπτά τι ακριβώς έχετε επιτύχει και αφιερώστε πέντε λεπτά να φανταστείτε πώς είναι αυτή η πραγματικότητα και πώς αισθάνεστε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν το κάνετε αυτό καθημερινά, θα ενισχυθούν τα θετικά σας συναισθήματα.

Το 2011, στο πλαίσιο έρευνας φοιτητές έκαναν την άσκηση αυτή μία φορά την εβδομάδα επί οκτώ εβδομάδες. Όχι μόνο αισθάνθηκαν πιο αισιόδοξοι, αλλά τα θετικά συναισθήματα διάρκεσαν περίπου έξι μήνες.

Ένας άλλος τρόπος να ενισχύσετε την αισιοδοξία σας είναι να κρατάτε ημερολόγιο των θετικών εμπειριών κάθε ημέρας. Με τον καιρό, αυτή η επικέντρωση στα θετικά μπορεί να αναδιαμορφώσει την οπτική σας, λένε οι ειδικοί.

Το να αφιερώνετε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να καταγράφετε πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη, μπορεί να βελτιώσει και την οπτική σας για τη ζωή. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων, αντικαθιστώντας τον αρνητικό τρόπο σκέψης με αισιοδοξία.

Η πρακτική αυτή, το να αναλογιζόμαστε τις ευλογίες στη ζωή μας, συμβάλλει ακόμα και στη μείωση προβλημάτων συμπεριφοράς σε εφήβους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως, για να διατηρηθεί η θετική οπτική του εγκεφάλου μας, οι ασκήσεις αισιοδοξίας πρέπει να γίνονται σε τακτική βάση, όπως η γυμναστική.

Όμως, δεν αξίζει την προσπάθεια, προκειμένου να έχουμε μια μεγαλύτερη σε διάρκεια και πιο ευτυχισμένη ζωή;

ΠΗΓΗ:CNN

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More