Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σ. Ζαχαράκη για γάμο ομόφυλων: Τα δικαιώματα των λίγων πρέπει να προστατεύονται από τους πολλούς

Για το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, αλλά και τα μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία της οικογένειας και το δημογραφικό πρόβλημα, μίλησε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη στην εκπομπή «Prime» του Ertnews και τον Ηλία Σιακαντάρη.

«Θα έλεγα ότι βασική μας αρχή και όλοι οι πολίτες, οι οποίοι πρεσβεύουμε αυτή την αρχή, τα δικαιώματα των λίγων πρέπει να προστατεύονται από τους πολλούς. Άρα νομίζω ότι αυτός ο διάλογος, ο οποίος άνοιξε, έκανε καλό από τη λογική ότι ανοίγει ένα θέμα το οποίο είναι υπαρκτό.

Αυτό το οποίο αναφέραμε και στην πολύ σημαντική συνάντηση που έγινε με τις οικογένειες των παιδιών στα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδώ στην Αθήνα, με την πρωτοβουλία του κυρίου Αντιπροέδρου του κυρίου Μαργαρίτη Σχοινά, με τον κύριο Σκέρτσο, με τον κύριο Πατέλη και με επαγγελματίες επιχειρηματίες.

Άνθρωποι οι οποίοι έχουν οικογένειες και έβλεπαν ότι ήταν αόρατες οι οικογένειές τους, τα παιδιά τους είχαν πλημμελή δικαιώματα ή δεν είχαν δικαιώματα, δεν είχε αναγνωριστεί η δυνατότητα να έχουν ιθαγένεια, δεν είχαν ελληνικό διαβατήριο, αν είχαν έρθει από το εξωτερικό.

Και μιλάμε για πολλές γενιές Ελλήνων, που έφυγαν από την Ελλάδα και λόγω της μεγάλης κρίσης και θέλουν να επιστρέψουν.

Συγχρόνως όμως και οικογένειες που είναι εδώ παιδιά, τα οποία πηγαίνουν στο σχολείο, μπορεί να χρειαστεί να πάνε στο νοσοκομείο. Δεν μιλάμε μόνο για τη δύσκολη κατάσταση, να αρρωστήσει ο ένας από τους δύο γονείς ή να χάσει το παιδί τον έναν από τους δύο γονείς, με κίνδυνο δυστυχώς να βρεθεί εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος. Άρα μιλάμε για κατοχύρωση δικαιωμάτων που αφορά την προστασία των παιδιών.

Νομίζω ότι στον κοινό διάλογο αν θέλετε, τον οποίο έγινε, με τις ακρότητες που ακούστηκαν και με ομοφοβικές δηλώσεις οι οποίες έγιναν, αυτό το οποίο μένει είναι, ότι υπήρξε επεξήγηση, υπήρξε τεκμηρίωση και υπήρξαν και πραγματικά παραδείγματα ζωής.

Για το αν θα μπορούσε να είναι ένας επιταχυντής εξέλιξης για τις απόψεις στην κοινωνία, αυτό το νομοσχέδιο η κα Ζαχαράκη υπογραμμίζει ότι «εγώ θα έλεγα ότι συμβαίνουν δύο πράγματα πολύ σημαντικά. Πρώτον, έρχεται και τακτοποιεί ζητήματα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις οικογένειες, οι οποίες αυτή τη στιγμή υφίστανται τη συγκεκριμένη διάκριση ή τη συγκεκριμένη έλλειψη δικαιωμάτων.

Είναι πολύ σημαντική διευθέτηση πραγματικών ζωών, πραγματικών ανθρώπων, οι οποίοι ζουν δίπλα μας, Δεν είναι αόρατοι. Θα μπορούσαν να είναι κάποιο μέλος οικογένειας μας, άρα δεν είναι μακριά μας. Αυτό θέλω ουσιαστικά να πω σε οποιονδήποτε μπορεί να του φαίνεται λίγο ξένο. Μπορεί πραγματικά να είναι δίπλα μας.

Το δεύτερο είναι ότι πιστεύω ότι οποιαδήποτε συζήτηση μπορεί να αφορά θέματα, τα οποία στο παρελθόν στην Ελλάδα να ήταν λίγο κλισέ, σας θυμίζω ότι είχε γίνει, μπορεί να μην ήμασταν τότε σε ηλικία που να το παρακολουθούσαμε από κοντά, η συζήτηση για τον πολιτικό γάμο τι έγινε.

Όλη αυτή η συζήτηση παλιότερα, η οποία γινόταν και θεωρείτο έτσι λίγο άβατο ως συζήτηση, τώρα είναι μια συζήτηση η οποία είναι καθεστηκυία κατάσταση, δεν αποτελεί θέμα».

Αναφερόμενη στο παράδειγμα της Ισπανίας η υπουργός σημείωσε ότι «από το 2005 και μετά που ορίστηκε η ισότητα στον γάμο, πρέπει να σας πω ότι βρέθηκαν πολλά στατιστικά στοιχεία, τα οποία έδειξαν, ότι τα παιδιά τα οποία μεγάλωσαν ομόφυλες οικογένειες δεν διέφεραν σε τίποτα από τα παιδιά τα οποία μεγάλωναν στα ετερόφυλα ζευγάρια.

Θα έλεγα λοιπόν ότι σίγουρα επιλύει πολλά ζητήματα και συγχρόνως σε μία φιλελεύθερη δημοκρατία, η οποία είναι στη Δύση ανήκουμε στη Δύση και εκεί παραμένουμε, θα έλεγα ότι θα έπρεπε τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων πραγματικά να είναι σεβαστά. Αυτό έκανε αυτό το νομοσχέδιο και τίποτα παραπάνω, προσθέτει και δεν αφαιρεί από κανέναν».

Το δημογραφικό

Σχετικά με τη δημογραφική κρίση η κα Ζαχαράκη ανέφερε ότι «εγώ θα σας έλεγα ότι πολύ δύσκολα μπορεί να υπάρξει αυτή η αναστροφή στην τάση, διότι μιλάμε για μία τάση δεκαετιών και είναι καλό στους πολίτες κάθε φορά να λέμε την απόλυτη αλήθεια.

Διότι η μείωση των γεννήσεων έχει επέλθει από το 1981 και μετά και είναι κάθε χρόνο η ίδια. Υπάρχει μια μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία χρόνια. Ξέρετε ότι γεννάμε αργότερα, γεννάμε λιγότερο και είναι αλήθεια ότι ξέρουμε ήδη πόσοι άνθρωποι είναι σε αναπαραγωγική ηλικία στην Ελλάδα. Άρα κάποιος θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικός όταν μιλάει για το κομμάτι του δημογραφικού.

Όμως, τα μέτρα, τα οποία εξαγγέλθηκαν με τον κύριο Χατζηδάκη, τα οποία σύμφωνα με την κατεύθυνση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανήλθαν στα 90 εκατομμύρια. Άρα το επίδομα γέννας, το οποίο αυξήθηκε κατά 45 εκατομμύρια για φέτος το 2024, αλλά και αναδρομικά για το 23, έρχεται κυρίως να ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα των νέων οικογενειών, οι οποίες έχουν πολύ αυξημένα έξοδα.Είναι οι πρώτες μέρες ξέρετε που έχουνε το μωράκι και πρέπει να αγοράσουν τα απαραίτητα.

Εγώ θα σας έλεγα ότι προστίθενται, λοιπόν, στα μέτρα τα οποία αυτή τη στιγμή παίρνονται για να ανακόψουμε και αυτό το κύμα του πληθωρισμού αλλά και τα αυξανόμενα έξοδα. Όμως μην ξεχνάμε ότι από το 2019 και μετά η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα τα οποία ανέρχονται στα 800 εκατομμύρια για την υποστήριξη της οικογένειας και μόνο το 2024 τα μέτρα θα φτάσουν τα 440.

Για οποιοδήποτε μου πει ότι είναι ένα κομμάτι θα συμφωνήσω. Κοντά σε αυτά όμως έρχεται και η αύξηση της άδειας μητρότητας, σε εννέα μήνες και για τον ιδιωτικό τομέα, για την αυτοαπασχολούμενη, για τη γυναίκα αγρότισσα, αλλά και η δυνατότητα μεταβίβασης της άδειας και στον μπαμπά, ενώ αρχές Μαΐου θα παραδώσουμε στον πρωθυπουργό το σχέδιο δράσης για το δημογραφικό και εκεί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ουσιαστικά μια ολιστική προσέγγιση, η οποία έχει να κάνει με το στεγαστικό, με το κομμάτι της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, με το κομμάτι του brain gain, των ανθρώπων που έφυγαν και θέλουν να επιστρέψουν, όπως επίσης και όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους βρεφονηπιακούς»

Αναφορικά με το πρόγραμμα για τις νταντάδεςη υπουργός αναφέρει ότι «ευτυχώς υπάρχει εξέλιξη, γιατί για να τα λέμε και στους πολίτες, υπήρξε αρχικά θα έλεγα μια μικρή λίγη αντίδραση από τους επιμελητές

Αυτή τη στιγμή έχουν εγγραφεί πάνω από 164. Ευτυχώς άρχισαν να υπογράφονται τα πρώτα συμφωνητικά.

Ήδη έχουμε υπογεγραμμένα τα πρώτα 40 συμφωνητικά μεταξύ γονέων και επιμελήτριας επιμελητή.

Βλέπουμε ότι και οι παππούδες και οι γιαγιάδες πρέπει να σας πω ότι εκπαιδεύονται σε αυτό το πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες και είμαστε εδώ για να αξιολογούμε το πρόγραμμα γιατί είναι πιλοτικό, άρα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με την επέκτασή του».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More