Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γυναικοκτονία: Η ακραία μορφή έμφυλης βίας που έρχεται ως αποτέλεσμα της σιωπής του θύματος και της αδιαφορίας του περίγυρου

187,5% αυξήθηκαν οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα από το 2020 στο 2021, από 8 περιστατικά σε 23. 104,3% αυξήθηκε η σεξουαλική βία στην Ελλάδα το 2021, έπειτα από άνοδο 115,6% το 2020. 6.000 είναι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που έχουν καταγγελθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τον κ. Φώτη Χατζηνικολάου, Αναπληρωτή Καθηγητή Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας ΑΠΘ, ο οποίος μίλησε στην εκπομπήΤριτολογίες” της ΕΡΤ3, η γυναίκα αμέσως μετά από ένα περιστατικό κακοποίησης, εξετάζεται κατευθείαν από τον ιατροδικαστή και, στη συνέχεια, τις περισσότερες φορές γυρίζει στο σπίτι με τον κακοποιητικό σύζυγο ή στο ευρύτερο οικογενειακό της περιβάλλον, ωστόσο, υπάρχουν και πολλές δομές στις οποίες μπορεί να προσφύγει. “Πρόκειται για μία ακραία μορφή έμφυλης βίας που το 2018 μπήκε στο κάδρο με τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο και η οποία δεν διαφοροποιείται στο δικό μας ποινικό δίκαιο από την ανθρωποκτονία…Τα πολλά τραύματα σε ορισμένες περιπτώσεις θυμάτων με στοιχεία υπερφονικότητας που απορρέουν από κακοποιητική συμπεριφορά, η οποία είναι υπερβολικά βίαιη, συγκλονίζουν”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ.Χατζηνικολάου.

Η κα Κωνσταντίνα Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου ΕΛΑΣ, είπε ότι ” ποτέ η βία δεν ξεκινάει ξαφνικά με την κακοποίηση μιας γυναίκας, η βία κλιμακώνεται… ξεκινάει από ψυχολογική, ακολουθεί η σωματική, η γυναίκα υπομένει την κακοποίησή της και καταλήγουμε στο μοιραίο…η γυναικοκτονία έρχεται ως αποτέλεσμα της σιωπής του θύματος που δεν απευθύνεται ούτε στις αρχές ούτε στο περιβάλλον της…Οι γυναίκες που απευθύνονται στο γραφείο της ΕΛΑΣ είναι εκείνες που έχουν υποστεί επανειλημμένα κακοποίηση και όχι για πρώτη φορά….Μας συγκλονίζουν όλες εκείνες οι περιπτώσεις που δεν προλαβαίνουμε να σώσουμε μία γυναίκα… δυστυχώς όλοι γνωρίζουν αλλά ποτέ δεν καταγγέλλεται κάτι έστω ανώνυμα… είναι θέμα αδιαφορίας, είναι ευθύνη όλων μας, του γείτονα, των κοινωνικών υπηρεσιών… Είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώνουμε τις αρχές, δεν μπορούμε να βλέπουμε έναν άνθρωπο να κακοποιείται”, τόνισε η κα Δημογλίδου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More