Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: Καταρρέει εγκαταλελειμμένο το Κυβερνείο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή 28 Ιανουαρίου τα μέλη του συλλόγου «Σώστε το Παλατάκι-Φίλου του Κυβερνείου», καταγγέλλοντας ότι το κτίριο έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη.

Κοντά στην περίφραξη του Κυβερνείου έχει υποχωρήσει το πρανές και έχει ανοίξει μια μεγάλη τρύπα, με κατοίκους της Καλαμαριάς να κάνουν λόγο για αδιαφορία της πολιτείας και να ζητούν την άμεση αποκατάσταση του κτιρίου, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Νίκος Καρακώστας, μέλος του συλλόγου. Σύμφωνα με τους πολίτες που βρέθηκαν στη διαμαρτυρία, η κατάσταση στο χώρο γύρω από το Παλατάκι δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για περιπατητές και αθλούμενους.

Υπάρχουν μελέτες για την αποκατάσταση του κτιρίου και απομένει κάποιος να ενδιαφερθεί για τη συνέχεια., τόνισε ο Ζαχαρίας Σκούρας, Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ.

Πρόκειται για ένα κτίριο κομβικό στην νεότερη αρχιτεκτονική ιστορία της πόλης αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, το κτίριο που έχει φιλοξενήσει βασιλείς, πολιτικούς κροίσους και προέδρους, έχει φτάσει να θυμίζει σκηνικό βγαλμένο από θρίλερ εποχής. Σχεδιάστηκε από τον Περικλή Σακελλάριο και με τελική επεξεργασία του Ι. Χριστόπουλου στην δεκαετία του 1950 και εγκαινιάστηκε το 1960[1], για να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του τότε υπουργού Βορείου Ελλάδος, πρόσθεσε ο κ. Καρακώστας

Μετά το 1974 χρησιμοποιήθηκε σαν κατοικία από τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης και από τον Πρωθυπουργό και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή κατά την διάρκεια των επισκέψεων του στην πόλη. Σήμερα δεν έχει κανένα συγκεκριμένο σκοπό χρήσης και υπάρχει ανάγκη για σχέδια ανάπλασης. Χρησιμοποιείται περιοδικά για συναυλίες, εκθέσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα, δεδομένου ότι προσφέρει εντυπωσιακό φυσικό και αρχιτεκτονικό σκηνικό.

Σήμερα η εσωτερική τοιχοποιία υποφέρει από μούχλα και υγρασία. Το ίδιο και οι οροφές, απ’ όπου κρέμονται μπογιές και σοβάδες. Τα ξύλινα πατώματα καταστρέφονται κι αυτά από τα τρίμματα που πέφτουν από τους τοίχους και τις οροφές, ενώ σημαντικές ζημίες υπάρχουν και στο εξωτερικό μέρος του κτιρίου, στους εξώστες και στις βεράντες. Πολλά από τα κινητά αντικείμενα που υπήρχαν εκεί κατά τις προηγούμενες δεκαετίες είτε χάθηκαν είτε εντοπίστηκαν σε διάφορα άλλα μέρη. Μια ιδέα είναι να λειτουργήσει ως πολυχώρος πολιτισμού και σε συνδυασμό με το στρατόπεδο Κόδρα, να μετατραπεί η περιοχή σε έναν τουριστικό πόλο. Εκτιμούμε ότι ο μόνος φορέας που μπορεί πλέον να το διαχειριστεί είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πρόσθεσε ο κ. Καρακώστας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More