Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Μαρκόπουλος στο Πρώτο για Εξεταστική για Τέμπη: Να αποδοθεί δικαιοσύνη, όμως με όρους έρευνας και όχι με όρους αρένας (audio)

Κατά πόσο οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών θα καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα ανάδειξης ευθυνών ή σε ένα διαφορετικό πόρισμα από κάθε κόμμα, ερωτήθηκε από τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, βουλευτής της ΝΔ, πρόεδρος της Επιτροπής, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο».

«Εκ της δημοκρατικής κατεύθυνσης λειτουργίας ενός κοινοβουλευτικού οργάνου και οι εξεταστικές επιτροπές ανήκουν σε αυτό που λέμε, στη λειτουργία της είναι διαρκής Επιτροπή της Βουλής. Υπάρχει δικαίωμα σε κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα να εκφραστεί. Από εκεί και πέρα υπάρχει η αρχή της πλειοψηφίας. Και αυτό που λέτε για τις ευθύνες, οι ευθύνες δεν είναι μια αρένα, να ρίξουμε αίμα. Οι ευθύνες είναι, με νηφαλιότητα να μελετήσουμε. (…) Δεν είπαμε. Να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλίμονο. Όμως, επαναλαμβάνω, με όρους έρευνας και όχι με όρους αρένας. Όχι με λογική, χύσε αίμα για την αρένα, για να ικανοποιηθεί ο κόσμος. Με όρους αλήθειας».

Ερωτηθείς σχετικά με την κατάθεση της κ.  Καρυστιανού, προέδρου του Συλλόγου οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών, ανέφερε τα εξής.

«Ήταν μια ιδιαίτερη μαρτυρία, έντονα συναισθηματική και προφανώς με απόλυτο σεβασμό και κατανόηση του πόνου αυτού που περνάει. Ακούσαμε όλοι την συγκεκριμένη μάρτυρα. Δεν ήταν μια συμβατική μαρτυρία. Με μεγάλο σεβασμό την ακούσαμε. Κατανοούμε τον θρήνο, τον πόνο τον ανείπωτο που κακά τα ψέματα, δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί».

Απαντώντας στο σχόλιο των δημοσιογράφων, ότι η συγκεκριμένη κατάθεση ουσιαστικά ήταν η εκκίνηση της Επιτροπής, με την έννοια ότι μέχρι τώρα πιο πολύ η συζήτηση αφορούσε διαδικαστικά ζητήματα, ο κ. Μαρκόπουλος, διατύπωσε τη διαφωνία του, λέγοντας χαρακτηριστικά «μην απομειώνουμε ευρήματα και μάρτυρες, οι οποίοι έχουν έρθει σε μια διαδικασία που ήδη έχει εισέλθει στον τρίτο της μήνα».

«Η κ. Καρυστιανού έχει μια βαρύτητα λόγω και της παρουσίας της, λόγω του ότι έχασε έναν δικό της άνθρωπο και προφανώς με μεγάλο σεβασμό την ακούσαμε και κατανόηση για αυτά που περνάει. Γιατί δεν περνάνε αυτά. Τα περνάει, όταν έχεις χάσει ένα παιδί και δεν ξέρω αν περνάνε κιόλας αυτά τα πράγματα. Από εκεί και πέρα όμως, αν θέλετε ένα σχόλιο και προφανώς δεν μπορώ να μπω σε κανενός είδους σχολιασμό περαιτέρω, καταθέσεων, νομίζω ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα όπως τα λέτε. Δεν μειώνω καθόλου, αλίμονο, την κατάθεση της συγκεκριμένης μάρτυρος, από την άλλη πλευρά νομίζω όμως ότι έχουν ακουστεί πράγματα και έχει η Επιτροπή ενδιαφέρον. (…) Ας αποκόψουμε τη συζήτηση από τη μάρτυρα, γιατί νομίζω ότι πρέπει να δείξουμε σεβασμό. Θα μιλήσω συνολικά για την Επιτροπή και ξεχωρίζω το κομμάτι αυτής της μαρτυρίας, είχε τη βαρύτητα του τη μεγάλη. Δεν το συζητάμε, με σεβασμό όλα αυτά» συμπλήρωσε.

Σήμερα, σημείωσε ο κ. Μαρκόπουλος, θα εξεταστεί ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train, ο Ιταλός, ο κ. Καποτόρτο. «Είναι από τις σπάνιες φορές που στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας στην Ελλάδα που έχει έρθει και έχει επενδύσει, καλείται στη Βουλή» επισήμανε.

«Μια εξεταστική επιτροπή στη Βουλή έρχεται να διερευνήσει ευθύνες. Η πρόταση έχει κατατεθεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Να θυμηθούμε ότι η Νέα Δημοκρατία ήρθε και συμφώνησε με την πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος μιλούσε για τη διερεύνηση από το 1997 έως τις ημέρες μας, θεωρώντας ότι υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα στους σιδηρόδρομους. Επειδή λοιπόν, κάποιοι, το λένε και στην επιτροπή, επιτίθενται γιατί έρχεται ο κ. Βερελής, ο κ. Μαντέλης, ο κ. Ρέππας, μια σειρά πρώην υπουργών θα θυμίσουμε ότι η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας συμφώνησε με μια πρόταση ενός άλλου κόμματος. Δεύτερον, διαφωνώ μαζί σας ότι δεν είχε σημασία μέχρι στιγμής η Επιτροπή μας. Έχουν ακουστεί και έχουν υπάρξει πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα. Έχουν οδηγήσει και τη σκέψη των μελών της επιτροπής και σε νέους δρόμους. (…) Έχουν γίνει συζητήσεις γύρω από τις συμβάσεις, έχουν υπάρξει νέα δεδομένα» ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος.

«Υπάρχει η εξέταση από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη που διερευνά στο πολιτικό πεδίο, κάνει τις ανακρίσεις για τις ευθύνες και υπάρχει και η τακτική δικαιοσύνη, η οποία κάνει τη δική της ανεξάρτητη έρευνα. Άρα έχουμε δύο ειδών διερευνήσεις. Εμάς στο κοινοβουλευτικό πεδίο και της δικαιοσύνης στο δικό της ανεξάρτητο πεδίο. Επομένως, έχουμε σε εξέλιξη κάποια πράγματα.  Και πάντα ό,τι λέω το λέω, ξεκάθαρα, είναι επί της διαδικασίας» προσέθεσε.

Σχετικά με την προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών της Εξεταστικής, ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε ότι έχει λάβει παράταση έως τις 22 Φεβρουαρίου. «Έχουμε ένα γεμάτο πρόγραμμα. Σκεφτείτε ότι καθημερινά συνεδριάζουμε για να βγει το πρόγραμμα καλώντας δύο ή ακόμα και τρεις μάρτυρες, πράγμα που σημαίνει ότι συνεδριάζουμε ακόμα και 10 ώρες και 11 ώρες. Συνήθως οι συνεδριάσεις των επιτροπών είναι τρεις με τέσσερις ώρες. Εμείς λοιπόν, έχοντας στόχο να εξετάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μάρτυρες και με μεγάλο ενδιαφέρον, είναι η πρώτη φορά που έρχεται ένα πλήθος εν ενεργεία υπουργών. Επειδή είπατε και θεωρώ ότι αδικήσατε, ίσως επειδή δεν γνωρίζετε το πλήρες πρόγραμμα και δεν είσαστε υποχρεωμένοι, της συγκεκριμένης επιτροπής, έχει έρθει ο κύριος Χρυσοχοΐδης, ο κ. Χατζηδάκης» τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος.

Όσο αφορά στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, επισήμανε πως έχει αποφασίσει ποια θα είναι η τοποθέτησή του, την οποία θα εκφράσει την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου.

«Διαφωνώ με την τοποθέτηση σειρά συναδέλφων με δημόσιο τρόπο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρά το ότι εγώ είμαι ένας άνθρωπος των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Βεβαίως συζητάμε στη Βουλή, όμως θεωρώ ότι θα πρέπει ο καθένας από εμάς να τοποθετηθεί κοινοβουλευτικά σε αυτό το θέμα. Το να προσφέρουμε θέαμα στην αρένα, με το να καθόμαστε και ο καθένας με δημόσιο τρόπο να τοποθετείται και να αδειάζει ή να υπερψηφίζει ένα νομοσχέδιο κυβερνητικό, θεωρώ ότι πλήττουμε την ενότητα» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Εγώ λοιπόν την απόφαση μου την έχω πάρει, έχω αποφασίσει πως θα τοποθετηθώ. Είναι λογικό. Έχουμε τρεις επιλογές. Είναι η καταψήφιση, η υπερψήφιση και η αποχή. Από κει και πέρα θα μου επιτρέψετε με σεβασμό κοινοβουλευτικό την ψήφο μου ή την αποχή μου να την εκφράσω την ημέρα του νομοσχεδίου. Από κει και πέρα έχω τοποθετηθεί δημόσια, έχω προβάλλει τις ενστάσεις μου, μελετάω και εγώ, όπως όλοι, το νομοσχέδιο το οποίο ήρθε χθες το απόγευμα. Τις αποφάσεις μου στο μεγαλύτερο βαθμό τις έχω πάρει και νομίζω ότι κοινοβουλευτικά θα τοποθετηθώ. Το να περιφέρω την άποψή μου τηλεοπτικά δε νομίζω ότι παράγει κάποιο αποτέλεσμα και περισσότερο νομίζω κάνει κάποιους να τρίβουν τα χέρια τους γιατί δημιουργείται αν και δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, σας το λέω ξεκάθαρα, μια εικόνα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ενωμένη» συνέχισε.

Στο ερώτημα που αφορά το αν υπάρχει ζήτημα συνοχής στη ΝΔ με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Μαρκόπουλος απάντησε με την παλιά του ιδιότητα, είπε χαρακτηριστικά και λόγω της γνωριμίας του με τους δημοσιογράφους ως πρότεροι συνάδελφοι.

«Ελάτε ρε παιδιά τώρα, ελάτε ρε παιδιά, για λίγο ψυχραιμία. Είναι δυνατόν ένα νομοσχέδιο ενδιαφέροντος, αλίμονο, κοινωνικό, βεβαίως, σημαντικό, όχι όμως και το σημαντικότερο. Θα μου επιτρέψετε, ο Έλληνας πολίτης σε όλες τις μετρήσεις κοινής γνώμης δεν το κατατάσσει αυτό στα νομοσχέδια ζωής και θανάτου». Στην αναφορά της δημοσιογράφου ότι η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η ΝΔ χάνει την κοινοβουλευτική δεδηλωμένη με την καταψήφιση του νομοσχεδίου από το ένα τρίτο των βουλευτών του κόμματος, ο κ. Μαρκόπουλος επισήμανε «μια ανύπαρκτη αντιπολίτευση ψάχνει τρόπο να υπάρξει και το καταλαβαίνω. Ας κοιτάξουν να αρθρώσουν θέσεις σοβαρές για μια σειρά σοβαρών ζητημάτων, όπως τα κατατάσσει ο Έλληνας πολίτης σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης».  

Απαντώντας στο σχόλιο ότι με τις ψήφους της αντιπολίτευσης πάντως θα περάσει το ν/σ, ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε «το καταγράφω αυτό που λέτε. Από την άλλη όμως δεν το θεωρώ το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ένα σοβαρό μεγάλο νομοσχέδιο, σοβαρό μάλλον, σημαντικό, όμως δεν είναι από τα σοβαρότερα, τα σημαντικότερα σε βαρύτητα, τουλάχιστον σε αυτό το οποίο καταγράφεται στην κοινή γνώμη. Σημαντικό για τα δικαιώματα πολλών ανθρώπων. Σημαντικό, όμως ο κόσμος έχει άλλα προβλήματα. Είναι η ακρίβεια, είναι η εγκληματικότητα, είναι τα θέματα τα εθνικά. Ο κόσμος λοιπόν βλέπει σε μια κυβέρνηση σαν την Νέα Δημοκρατία λύσεις σε αυτά τα ζητήματα ή προσπάθεια τουλάχιστον εξεύρεσης λύσης σοβαρών θεμάτων».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More