Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Γερασοπούλου για ομόφυλα ζευγάρια: Η νομοθετική πρόταση ρυθμίζει θέματα ισότητας στο γάμο – Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια

«Οι βασικές συνιστώσες της ρύθμισης έχουν να κάνουν με την εμπέδωση της ισότητας στο γάμο, ο οποίος αυτή τη στιγμή επιφυλάσσεται αποκλειστικά και μόνο στα ετερόφυλα ζευγάρια» δήλωσε στην ΕΡΤ η Μαρία – Ευφραιμία Γερασοπούλου, δικηγόρος και διδάκτωρ Νομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μια εκ των νομικών που συμμετείχε στη σύνταξή του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια μαζί με την καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Λίνα Παπαδοπούλου και την Κατερίνα Φουντεδάκη, καθηγήτρια Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ.

«Μέχρι σήμερα ο μοναδικός νομικός τύπος που μπορούν να αξιοποιήσουν τα ομόφυλα ζευγάρια είναι το σύμφωνο συμβίωσης» σημείωσε η κα Γερασοπούλου. Και όπως είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις» και στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο την επιλογή του γάμου θα την έχουν πλέον και τα ομόφυλα ζευγάρια. «Αυτό όπως καταλαβαίνετε, από εκεί και πέρα έχει και άλλες αντανακλαστικές συνέπειες που συνδέονται με τη δυνατότητα υιοθεσίας (τεκνοθεσίας) και στην δυνατότητα δηλαδή που μπορεί να έχουν οι ομοφυλόφιλοι είτε να υιοθετούν από κοινού παιδί, είτε ο ένας να υιοθετεί το παιδί του άλλου, όπως δηλαδή ισχύει ακριβώς και για τους ετεροφυλόφιλους σήμερα»

Εξηγώντας τι διαφορές θα φέρει η νομοθετική αυτή πρόταση που θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση η κυβέρνηση τόνισε ότι σκοπός της είναι να μην υπάρχει διάκριση στη δυνατότητα πρόσβασης σε μία σύμβαση του αστικού δικαίου όπως είναι ο γάμος. Ειδικότερα όπως επισήμανε «ο γάμος, πέραν του ιστορικού και του συμβολικού του χαρακτήρα, δεν παύει να αποτελεί μία σύμβαση ρυθμιζόμενη από τον νόμο».

Τα παιδιά θα αποκτούν δικαίωμα διατροφής

Πρόσθεσε δε ότι εάν το ζήτημα της τεκνοθεσίας αντιμετωπίζεται μόνο με το σύμφωνο, «θα είναι σαν λίγο πολύ να αντιμετωπίζουμε μια ομόφυλη οικογένεια ως μια δευτερεύουσα οικογένεια, γιατί θα της δίνουμε ένα νομικό περίβλημα και θα δεχόμαστε ότι αναπτύσσονται γονική δεσμοί μεταξύ των συζύγων, γονέων και του παιδιού που θα υιοθετούν, αλλά δεν θέλουμε να τους δώσουμε με τον γάμο».

Η κα Γερασοπούλου τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό λύνει θέματα νομικής φύσης. «Σήμερα, έτσι όπως έχει η κατάσταση, δημιουργείται γονική σχέση μόνο μεταξύ του ενός γονέα και του παιδιού» σημείωσε η διδάκτωρ νομικής. Μιλώντας για τον «αόρατο γονέα» που δεν αναγνωρίζεται από το υπάρχον νομικό καθεστώς είπε ότι εφόσον ψηφιστεί το σχέδιο νόμου, θα μπορεί να υιοθετεί ο ένας το παιδί του άλλου [….] με ότι αυτό συνεπάγεται και για τη δυνατότητα θεμελίωσης εξ αδιαθέτου του κληρονομικού δικαιώματος, δηλαδή χωρίς την ανάγκη σύνταξης διαθήκης».

Όπως εξήγησε με την αλλαγή αυτή τα παιδιά των ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών θα αποκτούν δικαίωμα διατροφής ενώ θα υπάρχει άσκηση της γονικής μέριμνας που σημαίνει συναπόφαση των γονέων για όλα τα θέματα του παιδιού, για την υγεία και για την εκπαίδευσή του.

Μιλώντας για τα ομόφυλα ζευγάρια δήλωσε ότι «όταν αυξάνονται οι ομόφυλες οικογένειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό είναι ένα ζήτημα που σίγουρα θα επηρεάσει ενόψει και της ευρωπαϊκής κινητικότητας και τη χώρα μας. Δηλαδή δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε αυτές τις οικογένειες που έρχονται στην Ελλάδα».

Επιπλέον, όπως είπε, εφόσον θεσπιστεί ο γάμος, η υιοθεσία αντανακλαστικά δεν μπορεί να μην υπάρξει. Όσον αφορά το θέμα της παρένθετης μητρότητας η κα Γερασοπούλου απάντησε ότι αυτό ούτως ή άλλως είναι ένα ζήτημα ανεξαρτήτως της παρούσης νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Στην υιοθεσία δεν μπορεί να είναι κριτήριο ο σεξουαλικός προσανατολισμός του υποψήφιου θετού γονέα

«Υπάρχει ήδη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που έχει καταδικάσει χώρες όπως η Ελβετία, ακριβώς επειδή δεν αναγνώρισε τέτοιες οικογενειακές σχέσεις. Επομένως, το ζήτημα αυτό τίθεται πέρα και έξω, από τη συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση», εξήγησε.

Απαντώντας εάν το νομοσχέδιο αυτό απειλεί τα θεμέλια της ελληνικής οικογένειας η νομικός υποστήριξε ότι «είναι ένα ζήτημα που αφορά μια συγκεκριμένη ομάδα συνανθρώπων μας» και όπως είπε αυτή η επιφύλαξη δεν έχει καμία βάση.

Αναφορικά τέλος έαν ένα ομόφυλο ζευγάρι υστερεί έναντι ενός ετερόφυλου στη διαδικασία υιοθεσίας απάντησε ότι«αυτό το ζήτημα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την προηγούμενη δεκαετία και πάλι με νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπου στο πλαίσιο της υιοθεσίας δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ως κριτήριο σεξουαλικός προσανατολισμός του υποψήφιου θετού γονέα».

Διαβάστε επίσης:

Λ. Παπαδοπούλου (εκ των συντακτών του ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια) – Ποιες οι υποχρεώσεις που απορρέουν για τη χώρα από το ενωσιακό δίκαιο

«Με το σύμφωνο συμβίωσης δεν έχει λυθεί τίποτα σε σχέση με τα παιδιά» – Tι λέει η νομικός Κ. Φουντεδάκη για το ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More